Ε. Γιαλύτη: «Αναγκαιότητα η διασφάλιση της ανθεκτικότητας της Κρήτης τα επόμενα χρόνια – Σε ρόλο πρωταγωνιστή η Περιφέρεια»
Την ανάγκη να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα που θα της δώσει τις απαραίτητες λύσεις για να αντιμετωπίσει την τρωτότητα κάθε περιοχής της Κρήτης, και να περιορίζει τις συνέπειες που προκαλούνται στο περιβάλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η γεωλόγος ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης και συντονίστρια του έργου Dialogue4Nature Ερμιόνη Γιαλύτη.
Υπενθυμίζεται πως η κ. Γιαλύτη, ως επικεφαλής εταίρος του έργου στα πλαίσια των governance projects επισκέφθηκε στα πλαίσια του προγράμματος, την Περιφέρεια Maresme και ενημερώθηκε για τη συνεργασία μεταξύ 30 Δήμων, για την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής μετριασμού των επιπτώσεων.
Όπως επεσήμανε η κ. Γιαλύτη: «Το πρόγραμμα Mission4Nature θα διαρκέσει 7 χρόνια και υλοποιείται με τη συμμετοχή 14 χωρών και 69 Περιφερειών. Σκοπός του προγράμματος είναι να χαρτογραφήσουμε, να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τις ανάγκες που αναδύονται από τα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να βρούμε από κοινού ποιες λύσεις προκρίνονται ως οι καλύτερες πολιτικές αντιμετώπισής της . Είναι σημαντικό δε, ότι από την Ελλάδα συμμετέχει η περιφέρεια Κρήτης και το Πολυτεχνείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.»
Η κ. Γιαλύτη, εξήγησε γιατί είναι σημαντικό το πρόγραμμα και γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαφέρει από άλλα. Όπως επεσήμανε: «Υπάρχουν 2 βασικές διαφορές στο πρόγραμμα αυτό, η μία είναι ότι, πέραν από το μεγάλο όγκο επιστημονικού υλικού που θα συγκεντρωθεί από το πρόγραμμα το ότι θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και θα τα μετατρέψει σε πολιτικές. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν παράγει απλώς προτάσεις, αλλά επειδή έχει μέσα φορείς δημόσιους, υπουργεία, περιφέρειες, τοπική αυτοδιοίκηση, προσπαθεί να διεισδύσει τις πολιτικές αυτές σε κυβερνητικό επίπεδο. Η άλλη διαφορά είναι ότι εστιάζει ειδικά στη Μεσόγειο και τις ιδιαιτερότητές της που είναι αρκετές, όπως ότι είναι μια κλειστή θάλασσα, έχει έντονη βιοποικιλότητα, έχει ξηρασία, πλημμύρες, άνοδο της στάθμης, πολύ μεγάλα προβλήματα με τη διάβρωση ακτών, οπότε είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εστιασμένο στις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου.»
Η κ. Γιαλύτη, εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια Κρήτης, είχε τον συντονισμό των εργασιών για το πρόγραμμα σημειώνοντας πως: «Σαν Κρήτη, συγκεντρώνουμε πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Η Κρήτη χαρακτηρίζεται από πολλούς μια μικρή ήπειρος που εκτός από την ανομοιομορφία ανάγλυφου, το μικροκλίμα, τα 1046 km ακτής που έχει και πρέπει να προστατέψει, έχει 53 περιοχές Νατούρα στο νησί, κάποιες από τις οποίες μάλιστα βρίσκονται στις παρυφές οικισμών, έχει ένα υψηλό ενδημισμό, δηλαδή έχει χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας να προστατέψει και το θλιβερό προνόμιο να φιλοξενεί το 32% των ειδών υπό εξαφάνιση όλης της Ευρώπης . Ακόμη, έχουν εκπονηθεί 13, περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εδώ και ενάμιση χρόνο κι είναι ανάγκη αυτά τα σχέδια περνάνε στο δια ταύτα. Να τα εφαρμόσουμε δηλαδή στην πράξη και να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις λύσεις που οι επιστήμονες έχουν παράξει.
Σε ότι αφορά τους λόγους που το πρόγραμμα διαρκεί 7 χρόνια η κ. Γιαλύτη απαντά πως: Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 7 χρόνια, έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία, να υπάρχουν αποτελέσματα από την υλοποίηση του σε όλους όσους εμπλέκονται αλλά και για λόγους συχρονισμού των χωρών και των Περιφερειών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στα 7 χρόνια λοιπόν αυτά χρόνια, το δίκτυο ανθεκτικότητας της Μεσογείου, που έχει συσταθεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το τέλος του προγράμματος, θα αναπτύξει και θα δώσει ως αποτελέσματα τις μόνιμες συνεργασίες μεταξύ των εταίρων που έχουν κοινά προβλήματα σε παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες. Εκτός αυτών και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία, θα συνεχίσει να ασχολείται με θέματα που αφορούν μόνο τη Μεσόγειο και εκεί μέσα θα εμπλουτίσει τα δεδομένα του προγράμματος για να παραδώσει κάτι που θα συνεχίσει να υπάρχει σαν εργαλείο, για τον εναρμονισμό των πολιτικών σε διάφορες χώρες.
Σε ότι αφορά τον όρο ανθεκτικότητα η κ. Γιαλύτη ανέφερε: «Για να μιλήσουμε για τον όρο ανθεκτικότητα, πρέπει πρώτα να έχουμε καταγράψει ποιες είναι οι αδυναμίες της κάθε περιοχής κι έπειτα με τις απαραίτητες λύσεις ανάλογα με την τρωτότητα κάθε περιοχής να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, η Κρήτη έχει φανεί πως στο βόρειο κομμάτι της δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο παράκτιο κομμάτι της. Όταν λοιπόν, θα μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφού δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες, τότε θα μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Για να διορθώσουμε πράγματα και να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις, όμως, πρέπει να έχουμε όλους τους πολίτες σε ενεργό ρόλο. Γι αυτό και πρέπει να εστιάσουμε στο μετασχηματισμό των στάσεων και των αντιλήψεων των πολιτών.»