Ε. Βόζεμπεργκ: «H Βόρεια Μακεδονία δυστυχώς βρίσκεται πλέον στο ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να ανατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών»
Στους λόγους που θεωρεί πως στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έπρεπε να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας πριν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στους λόγους που δεν μπορεί να ανατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Για τους λόγους που σε αυτές τις Ευρωεκλογές υπάρχει η τάση να έχει μεταφερθεί η αντιπαράθεση των κομμάτων σε ότι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, η κ. Βόζενμπεργκ, απαντά: «Συμβαίνει και σε άλλα κράτη μέλη, όταν υπάρχουν εσωτερικές αντιπαραθέσεις να μεταφέρονται στο δημόσιο διάλογο κατά την πορεία προς την τελική ευθεία για τις κάλπες. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ιδιαίτερα έχει επιλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως, αλλά και η ελάσσονα αντιπολίτευση, να μεταφέρει μια αντιπαράθεση στην οποία να θυμίσω ότι και την πενταετία που διανύσαμε, έκανε με την εθνική ατζέντα, μεταφέροντας την στο Ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε η μόνη χώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τότε που είμαστε ενταγμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η αντιπολίτευση ουσιαστικά είχε κάνει εξαγωγή της αντιπολίτευσης στο ευρωκοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της χώρας, επιχειρώντας να την πλήξει. Ευτυχώς, δεν τα κατάφεραν, όμως αυτό δημιούργησε δυστυχώς πρέπει να σας πω και μια αλγεινή εικόνα στους συναδέλφους μας στο εξωτερικό, διότι ήταν η μόνη χώρα που το διέπραττε.»
Για το αν ήταν αχρείαστη η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, μετά την μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί, η κ. Βόζενμπεργκ απαντά: «Δεν περιμέναμε από αυτή τη συνάντηση να προκύψει κάτι. Ο κ. Ερντογάν, είναι αναξιόπιστος. Γνωρίζουμε την αναθεωρητική πολιτική του, έχει αμφισβητήσει κατά καιρούς τα νησιά μας, την ιδιοκτησία των νησιών μας, τμήματα της εδαφικής μας ακεραιότητας, έχουν συζητηθεί και συνυπογράφει συμφωνίες πολιτικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικά σημαντικές και για την οικονομία της χώρας μας. Ωστόσο, χρειάζεται να συζητούμε. Ο διάλογος είναι στην επιλογή μας και είναι σωστό να υπάρχει, διότι ο αντίλογος χωρίς το διάλογο, νομίζω είναι η σύγκρουση. Αυτή δεν την επιλέγει κανείς. Δεν είμαστε αφελής ότι θα περίμενε εν μία νυκτί ή σε έναν σύντομο διάστημα ότι ο Πρόεδρος Erdoğan θα κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο. Το γεγονός ότι αποφάσισε να κάνει τη Μονή της χώρας σε τζαμί, όπως έχει μετατρέψει στο παρελθόν όχι μόνο την Αγιά Σοφιά, θυμίζω ότι και κάποιες πολύ άσχημες σκηνές, είχαμε δει στην Παναγία τη Σουμελά , μας έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες καταγγελίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον τα κράτη μέλη της Ευρώπης ξέρουν συμπεριφορά του Erdoğan και όχι μόνο καταδικαστικά ψηφίσματα, έχουν εκδώσει σε βάρος του, αλλά έχουμε συμβάλει να εκδοθεί ακόμα και περικοπή κονδυλίων κατά καιρούς σε βάρος της Τουρκίας. Θα προσπαθήσουμε με μια διπλωματική οδό που έχει αναβαθμίσει το κύρος της χώρας δια στόματος του πρωθυπουργού του κυρίου Μητσοτάκη να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, γιατί αυτό εξυπηρετεί και τα δικά μας συμφέροντα.»
Για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Βόζενμπεργκ τόνισε πως: «Για τη Βόρεια Μακεδονία, να πούμε ότι η νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάντα συνεπής σε αυτό που λέει, δηλαδή για τον σεβασμό στην ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα, η οποία δεν μπορεί να ανατραπεί. Το ότι τα μνημόνια δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί, η κάθε χώρα επιλέγει το χρόνο που θα τα φέρει προς ψήφιση, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση και δεν συνδέεται με τη στάση που ακολουθεί, η κ. Σιλιανόφσκα. Η νέα Πρόεδρος, συνειδητά και σκόπιμα, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις που είναι και συνταγματικές επιταγές της χώρας τους, αλλά κατά τρόπο παράνομο που καταδικάστηκε, όπως είδαμε χθες και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κυρία Von Der Leyen και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον κ. Michel, ότι αυτό ήταν ανεπίτρεπτο. Aυτή τη στιγμή χρειάζεται να παρατηρήσουμε ψύχραιμα την κατάσταση. Τα δικά της, τα συμφέροντα δεν υπηρετεί η συγκεκριμένη πρόεδρος της Β. Μακεδονίας, διότι με αυτή την πολιτική, αν δεν αναδιπλωθεί, δεν πρόκειται ούτε στην ενταξιακή της πορεία να προχωρήσει. Δυστυχώς, δεν έπρεπε η Βόρεια Μακεδονία, να μπει στο ΝΑΤΟ και έχει μπει με αυτή την κακή συμφωνία, όμως η συμφωνία μέσα στα προβλήματα και στις ατέλειες που είχε ή τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν είχε, να έπρεπε προβλεφθεί, πως για να προχωρήσει στο ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί κάποιες προϋποθέσεις ή τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση να υπήρχε η δυνατότητα ανατροπής. Αυτή δεν προβλέφθηκε. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη, λειτούργησε με έναν τρόπο εντελώς ατελή, όλα αυτά τα χρόνια είδαμε ότι δεν συμφωνεί, η Βόρεια Μακεδονία στις πρόνοιες της συμφωνίας. Ωστόσο, έστω και με αυτή τη συμφωνία η συγκεκριμένη Πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει και εκείνη και να απολογηθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ώρα ευελπιστούμε ότι και με τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναδιπλωθεί η κυρία Πρόεδρος, εγώ δεν βλέπω άλλο δρόμο, μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις σε κάθε περίπτωση. Οι κινήσεις μας, πρέπει να χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα που έχει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και από συνέπεια, και μέχρι στιγμής λοιπόν το θέμα αυτό είναι ανοιχτό με την έννοια ότι είναι εκτεθειμένη η πρόεδρος της βόρειας Μακεδονίας.»
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι πιστεύει πως πρέπει το κοινοβούλιο της Ευρώπης να δει τα επόμενα χρόνια η κ. Βόζενμπεργκ απαντά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάσχει από καθυστερήσεις και αστοχίες και αρρυθμία, οφείλει και νομίζω αυτό κάνει να βάλει στο τραπέζι τα μείζονα ζητήματα στα οποία θα ζητήσει συγκλίσεις και συμπράξεις όπως είναι η πράσινη μετάβαση, η ανάγκη της αμυντικής αυτονομίας, η νέα θεώρηση ως προς τα ζητήματα της ενέργειας , η Τεχνητή νοημοσύνη, η μετανάστευση στην εφαρμογή της μετά από ένα σύμφωνο που θεσμοθέτησε την υποχρεωτική Πολιτική αλληλεγγύη, ζητήματα της πράσινης μετάβασης, εννοείται η κλιματική αλλαγή, αλλά και η νέα κοινή αγροτική πολιτική είναι θέματα που την απασχολούν θα την απασχολήσουν και αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και σε αυτά οφείλει και θα δώσει απαντήσεις. Γι αυτό και χρειάζεται ενδυνάμωση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που συνηθίζουμε στην Ελλάδα να λέμε. Χρειάζονται τα νομοθετήματα που θα βοηθήσουν στην επόμενη μέρα για την επόμενη γενιά κάθε κράτους μέλους.»
Για το στόχο της Νέας Δημοκρατίας, να πιάσει τα ποσοστά του 2019 στις Ευρωεκλογές, η κ. Βόζενμπεργκ τόνισε πως: «Οι εκλογές είναι συγκρίσιμες, προσωπικά πιστεύω ότι θα τα υπερβούμε τα ποσοστά του 2019. Δικαιούμεθα να διεκδικήσουμε ακόμη μία έδρα από το σύνολο των 8 που είχαμε κατακτήσει το 2019 και πιστεύω ότι μια δυνατή φωνή της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα συμπράξει στην ενδυνάμωση και της διεκδικητικής φωνής του πρωθυπουργού.»
Nα σημειωθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο η κ. Βόζενμπργκ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στην Κρήτη.