Δύσκολη έως ανέφικτη η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού στους εξωτερικούς χώρους

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2019 13:24

Δύσκολη έως ανέφικτη η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού στους εξωτερικούς χώρους

Για την δυσκολία της εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου στο Ηράκλειο, την αλλαγή των δεδομένων και στους εξωτερικούς χώρους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκαναν λόγο στην συχνότητα του Politica89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Πολιτικός Προιστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός και ο Υποδιευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Τρούκης. 

Δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος Αντικαπνιστικός Νόμος

Η αλλαγή των δεδομένων με τον νέο αντικαπνιστικό Νόμο που κατατέθηκε ήδη στην Βουλή και η απαγόρευση του καπνίσματος ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους προβληματίζει τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο καθώς όπως οι ίδιοι δήλωσαν ο Νόμος στην πιο ελαστική του μορφή εδώ και 10 χρόνια δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο του, πολύ περισσότερο ανησυχούν στα νέα δεδομένα της πιο σκληρής διατύπωσης του. ” Η Δημοτική Αστυνομία είναι παρούσα και βεβαίως θα συνδράμει σε κάθε Νόμο του κράτους.  Μέχρι στιγμής όμως ο υπάρχον Νόμος  είναι ανεφάρμοστος. Φανταστείτε ότι με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορείς να καπνίσεις σε κανένα εξωτερικό χώρο που διαθέτει στέγαστρο. Τετραπλασιάζεται το πρόστιμο για τον παραβάτη που καπνίζει σε αθλητικό χώρο. Καταργείται το κάπνισμα στα καζίνο και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Στις παιδικές χαρές απαγορεύεται επίσης. Πρόστιμα όμως αυστηρότερα θα επιβάλλονται και στους οδηγούς αυτοκινήτων, εάν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι”.   “Στην πράξη το βρίσκω δύσκολο να εφαρμοστεί”, δήλωσε στον Poilitica89.8 o Γ. Τρούκης, συμπληρώνοντας πως “η καταστολή δεν είναι λύση χρειάζεται απαραίτητα η συνεργασία των πολιτών. Αυτή την φορά πάντως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει προστεθεί και η Ελληνική Αστυνομία. Φαίνεται να πηγαίνουμε σε καθολική απαγόρευση, με την ελπίδα πως οι ίδιοι οι πολίτες θα κατανοήσουν τις συνέπειες που απορρέουν την βλαπτική εξάρτηση του καπνίσματος”.

“Θα κατεδαφίζουμε όποιο νέο χτίσμα εμφανίζεται στον καταυλισμό της Ν. Αλικαρνασσού”

Για τα επεισόδια στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού με αφορμή την κατεδάφιση ενός παραπήγματος την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και τις αλληλοσυγκρουόμενες συζητήσεις γύρω από την ύπαρξη του καταυλισμού, έκανε λόγο ο κ. Παττακός. “Το ζήτημα του καταυλισμού και της μετακίνησης του , είναι ένα δύσκολο ζήτημα, ωστόσο δεν είναι μόνο ο Δήμος αρμόδιος, ευθύνες φέρουν τόσο η Περιφέρεια όσο και το Κράτος. Ως Δήμος ανάμεσα στα άλλα, στόχος μας είναι να αποτραπεί η επέκταση της αυθαίρετης δόμησης. Υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των φυλών των Ρομά, πολλές φορές κι οι ίδιοι θέλουν να βρουν μία κοινή συνισταμένη, υπάρχουν όμως και φυλές που δεν θέλουν να μετακινηθούν και να συνετιστούν.Η Δημοτική αρχή έχει στόχο και πολιτική να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Όποιο νέο χτίσμα ανεγείρεται θα κατεδαφίζεται, τα υπάρχοντα δεν μπορούν να κατεδαφιστούν, αλλά όποιο νέο υπάρξει θα κατεδαφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.”

Νέες ρυθμίσεις για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων – Μπάρα στην Λ. Δικαιοσύνης

Με αφορμή την έναρξη των έργων για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στην 1821 και την υιοθέτηση νέων μέτρων κυκλοφορίας στο κέντρο, σύντομα θα εφαρμοστούν και νέα δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν στον ανεφοδιασμό των καταστημάτων του κέντρου. Σύμφωνα με τους κ. Παττακό και Τρούκη, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να τοποθετηθεί ειδική μπάρα στο ύψος που βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα επιτρέπει στα οχήματα που ανεφοδιάζουν τα εμπορικά καταστήματα να χρησιμοποιούν την πεζοδρομημένη πλέον Λ. Δικαιοσύνης από τις 7 έως τις 10 το πρωί. “Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία, γι αυτό και σε  συνάντηση που προηγήθηκε ορίστηκαν συγκεκριμένες ώρες φορτοεκφόρτωσης για να τροφοδοτούνται τα καταστήματα. Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί μπάρα για την διευκόλυνση της τροφοδοσίας στην Λ. Δικαιοσύνης, από την Περιφέρεια ως και την Ίδης, το έκτακτο αυτό μέτρο θα ισχύει όσο εκτελούνται τα έργα υπογειοποιήσης των καλωδίων της ΔΕΗ στην 1821.  Η πρόσβαση στο κέντρο είναι δύσκολη, αλλά εάν θέλουμε να ολοκληρωθεί  το έργο θα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά στο πως προσεγγίζουμε το κέντρο.”