Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, σε συνεργασία με τον ΣΥΦΑΚ πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, επαγγελματίες υγείας, στελέχη της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του ΣΥΦΑΚ θα ενημερώνουν το κοινό του Ηρακλείου σε θέματα πρόληψης έναντι του HIV/AIDS και προαγωγής της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής, διανέμοντας έντυπο υλικό και προφυλακτικά, ευγενική χορηγία του ΣΥΦΑΚ, ως ακολούθως:
⦁ 11.00 -13.00 στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου και
⦁ 12.00-14.00 στη συμβολή των οδών Δικαιοσύνης, 1866 και Ίδης
Παράλληλα, την ίδια ημέρα, ενημέρωση για το AIDS θα παρέχουν επαγγελματίες υγείας σε όλες τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, διανέμοντας έντυπο υλικό και προφυλακτικά.
Στόχος των δράσεων, μέσω της συνεργασίας αυτής, είναι η προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής και η πρόληψη του HIV/AIDS, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV και η αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος.
Σκοπός της δράσης είναι να γίνει αντιληπτό ότι ο ιός δεν κάνει διάκριση και ότι όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν αν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας.
Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.