Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τον κίνδυνο για τη λειψυδρία στην Κρήτη
Αξιόλογη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, καταγράφουν δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.
Στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στη Κρήτη, εντοπίζονται τα σοβαρότερα ζητήματα που προσφέρουν τα δεδομένα, την ώρα που η έλλειψη νερού αναμένεται να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή στο εγγύς μέλλον.
Τονίζεται μάλιστα, ότι όσο οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης γίνονται καταφανείς, σε μεγάλο αριθμό ταμιευτήρων μειώθηκε η στάθμη του νερού, ενώ περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη, η Χίος, η Νάξος αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας με κυριότερο λόγο τις μειωμένες βροχοπτώσεις και την παρατεταμένη ξηρασία, κατάσταση από την οποία η Νότια Μεσόγειος απειλείται συνολικά.
Μάλιστα, στη σελίδα των οργανώσεων, δημοσιεύονται χάρτες, στους οποίους απεικονίζονται δύο παραδείγματα με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας.
Πιο αναλυτικά, στην Εικόνα 1 φαίνεται η τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στην Εικόνα 2 το φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη, όπου η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση.
Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες.
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα ανάλυσης είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δράσης της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.
Πηγή: www.rosa.gr