Δώρον άδωρον η μείωση του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Δημοσιεύτηκε στις 15/01/2020 17:47

Δώρον άδωρον η μείωση του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος ιδιοκτητών ακίνητων ν. Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου.

Την δική του εκτίμηση για τις τελευταίες εξελίξεις έδωσε ο κ. Αράπογλου, λέγοντας ότι το θετικό κλίμα ψυχολογίας που είχε δημιουργηθεί φαίνεται ότι ανατρέπεται. «Το πιο σημαντικό, αυτό που δημιουργεί την ανασφάλεια είναι αυτό που υπάρχει εδώ και χρόνια. Ο αιφνιδιασμός, ότι δεν ξέρεις τι φόρος θα σου «ξημερώσει». Είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας, για όποιον θέλει να επενδύσει σε ακίνητα, αυτή τη στιγμή έχει εξαγγελθεί μια μείωση του ΕΝΦΙΑ του 8% από την άλλη πλευρά έχει εξαγγελθεί και ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών περιοχών που μέχρι σήμερα δεν ήταν στο σύστημα, που σημαίνει ότι τα ακίνητα θα φορολογούνται με μεγαλύτερη αξία».

«Στο Ηράκλειο είναι λίγες οι περιοχές και γενικά στην Κρήτη που εντάσσονται στο σύστημα. Είναι περιοχές κυρίως χωριών που εδώ παρατηρείται το εξής. Θα μπουν περιοχές σε αντικειμενική αξία που είναι σε απομακρυσμένα χωριά, τα οποία είναι ακίνητα καθαρά αγροτικά, αλλά είναι εντός σχεδίου οικισμού και θα έχουν μεγάλη αντικειμενική αξία. Ένα λιόφυτο τεσσάρων στρεμμάτων, μπορεί να δούμε αντικειμενική αξία 100 χιλ. ευρώ. Είναι οικοδομήσιμο, στην πραγματικότητα, αλλά δεν πρόκειται κανείς να το οικοδομήσει» σχολίασε ο κ. Αράπογλου ενώ συμπλήρωσε: «Το εντάσσει στις αντικειμενικές αξίες, αυξάνει την αξία του που σημαίνει ότι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες. Μιλάμε από τέλη κάθε είδους, φόρος μεταβίβασης ακινήτων κλπ. Και επίσης χρησιμοποιεί την λέξη, αναπροσαρμογή, η λέξη αυτή σημαίνει είτε αυξάνω είτε μειώνω. Εδώ σημαίνει αυξάνω. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες και ήδη έχει δηλωθεί, ότι το κράτος προσδοκά ότι θα έχει περισσότερα έσοδα, έτσι τι σημαίνει αυτό; Περισσότεροι φόροι στα ακίνητα».

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, όλο αυτό δημιουργεί μια αρνητική ψυχολογία. «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσω της ένταξης περιοχών στο σύστημα, δημιουργεί ένα κακό κλίμα. Οπωσδήποτε μεταξύ του συστήματος συγκριτικών στοιχείων όπου σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης είναι εκτεθειμένος σε οποιαδήποτε τιμή του επιβάλει η Εφορία γιατί για να την αμφισβητήσει θα πρέπει να πάει στα δικαστήρια, που όλο αυτό έχει ένα κόστος για τον πολίτη. Οπότε θα προτιμήσει να δεχτεί την όποια αξία του βάλει η Εφορία, μέσω του συστήματος συγκριτικών στοιχείων».

«Εμείς σαν Ομοσπονδία έχουμε προγραμματίσει ήδη να κάνουμε και συνέδριο στις 25 του μήνα στην Αθήνα, όπου έχουν κληθεί και κυβερνητικοί παράγοντες, να τους εκθέσουμε την κατάσταση μήπως καταλάβουν  ότι αυτό που προέχει είναι περισσότερο να γίνουν αγοραπωλησίες, να κινηθεί η οικοδομική δραστηριότητα και το κράτος θα εισπράξει περισσότερους φόρους από τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την οικοδομία σε σχέση με τον φόρο, που θα εισπράττεται από τον ΕΝΦΙΑ, διατηρώντας τον σε υψηλά επίπεδα, και σε επίπεδα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων».

Στο ερώτημα τι οδηγεί μια κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνεται ακριβώς τη διαπίστωση για την οποία είπε και ο ίδιος, ο κ. Αράπογλου, απάντησε: «Οι ταμειακές ανάγκες, γιατί η άνθηση της κτηματαγοράς η οικοδομική δραστηριότητα είναι κάτι που εξελίσσεται αργά. Έχει περάσει μια δεκαετία που δεν έχει κατασκευαστεί καμία καινούρια οικοδομή, να πουληθεί για κατοικία. Ήδη είχαν αρχίσει δειλά – δειλά, οι κατασκευαστές να αγοράζουν οικόπεδα, να κλείνουν συμφωνίες για αντιπαροχές, προσδοκώντας ότι θα ξεκινήσει ξανά το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων με δεδομένο ότι και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να δίνουν δάνεια για να αγοραστούν κατοικίες. Ενώ από την άλλη, όταν επιβάλλεις ένα φόρο, ειδικά όταν είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι άμεσα εισπράξιμος, ανεξάρτητα ότι ο φόρος ουσιαστικά παρεμποδίζει την οικοδομική δραστηριότητα, που θα φέρει περισσότερους φόρους αλλά δεν θα τους φέρει άμεσα».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Αράπογλου: