Διπλό ξέσπασμα Γρυσπολάκη: «Nτροπή η στάση των Πρυτάνεων για το ν/σ -Όνειδος η επιστολή των “68” για Κουφοντίνα»

Δημοσιεύτηκε στις 22/01/2021 15:46

Διπλό ξέσπασμα Γρυσπολάκη: «Nτροπή η στάση των Πρυτάνεων για το ν/σ -Όνειδος η επιστολή των “68” για Κουφοντίνα»

Στο Νέο Νομοσχέδιο και τις αλλαγές που προβλέπει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο άλλοτε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης , που ξεσπά για  την στάση που τηρούν οι πρυτάνεις απέναντι στο Νέο Νομοσχέδιο αλλά και την στάση 68 ακαδημαϊκών που υπογράφουν κείμενο υπέρ του Κουφοντίνα.

Ο κ. Γρυσπολάκης θεωρεί πως είναι ντροπή η στάση ορισμένων Πρυτάνεων για το Νέο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως εξηγεί: « εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον οι πρυτάνεις κι οι σύγκλητοι ζητούσαμε τη δραστική μείωση των εισακτέων καθώς, οι αριθμοί των μαθητών που εισάγονται είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Πολλοί από αυτούς που εισήχθησαν δεν κατάφεραν να αποφοιτήσουν με αποτέλεσμα να παραμείνουν “αιώνιοι”. Πολλοί από αυτούς εισάγονταν με χαμηλή βαθμολογία με αποτέλεσμα κι εκείνοι να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές. Ενώ βλέπουμε χρόνια να τίθεται ζήτημα τρομοκρατίας στα πανεπιστήμια. Αυτά, λοιπόν αποτελούσαν πάγια αιτήματα μας από το 1999 και αποτελούσαν πεδίο συζήτησης σε κάθε σύνοδο των πρυτάνεων. Όλα αυτά λύνονται με το νέο Νομοσχέδιο. Γι αυτό και θεωρώ πολλούς από αυτούς τους πρυτάνεις που διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο κατώτερους των περιστάσεων, αφενός και θεωρώ πως η στάση τους είναι ντροπή. »

Για την ακαδημαϊκή αστυνομία και την εισαγωγή της στην Ελληνική Τριτοβάθμια, ο κ. Γρυσπολάκης, θεωρεί πως ήταν αναγκαία προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα κι ο Νόμος για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια καθώς μέχρι σήμερα η αστυνομία το μόνο που μπορεί να κάνει σε περιπτώσεις που υπάρξουν περιστατικά βίας, ήταν απλώς να καταγράψει το όποιο περιστατικό.  Μάλιστα πιστεύει πως το νέο Νομοσχέδιο, ήταν κάτι που ζητούσαν οι φοιτητές καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν θέλουν να φοβούνται αλλά να σπουδάζουν και να σταματήσουν να δέχονται πιέσεις από ομάδες που στοχεύουν μόνο και μόνο στο φόβο, στην ανομία, την άσκηση βίας. Το Νέο νομοσχέδιο γενικότερα αποτελεί κάτι που έπρεπε να γίνει καθώς τα πανεπιστήμια δεν μπορούσαν να αντέξουν το χαμηλό επίπεδο των φοιτητών, τον μεγάλο αριθμό τους αλλά και την ανομία, ειδικά εφόσον όλα τα πανεπιστήμια υπάρχει φύλαξη στο εξωτερικό. Έτσι άλλωστε θα καταφέρουν να ξαναμπούν στον πυλώνα της Ελληνικής κοινωνίας βγαίνοντας από το άβατο που βρισκόταν τόσα χρόνια.»

Πολύ σημαντική  πρόβλεψη που κάνει το Νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Γρυσπολάκη είναι οι αλλαγές στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού που θα δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα πέραν εκείνου που θα συμπληρώνουν για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, να συμπληρώνουν κι ένα ακόμα με το οποίο θα μπορούν να εισάγονται σε κάποιο ΙΕΚ, καθώς έτσι ενδεχομένως ανακάμψει κι ο πυλώνας της τεχνικής εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων, ο κ. Γρυσπολάκης αναφέρθηκε στην επιστολή 68 ακαδημαϊκών που υπογράφουν κείμενο υπέρ του Κουφοντίνα, τονίζοντας πως:« Η επιστολή αυτή είναι όνειδος. Είναι αδιανόητο,  να υπάρχει έλληνας πολίτης που στηρίζει έναν άνθρωπο που δολοφόνησε εκ προ μελέτης 11 συνανθρώπους μας, κι ειδικά όταν αυτοί προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτοί οι άνθρωποι  δεν θα έπρεπε να είναι ενταγμένοι στο χώρο της ελεύθερης έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών κάτι το οποίο ο ίδιος ο Κουφοντίνας με τις πράξεις παραβίασε.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook