Διπλάσια ίσως και τριπλάσια τα ποσοστά κακοποίησης στην Κρήτη παρά τα επίσημη στοιχεία

Δημοσιεύτηκε στις 12/09/2019 15:10

Διπλάσια ίσως και τριπλάσια τα ποσοστά κακοποίησης στην Κρήτη παρά τα επίσημη στοιχεία

Για τα σοκαριστικά στοιχεία των βιασμών στην Κρήτη και την έντονη διαφοροποίηση των αριθμών μίλησε η Ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη στον Politica89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, κάνοντας λόγο πως τα στοιχεία των περιστατικών που καταγράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα των βιασμών στην Ελλάδα. “Μπορεί η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης να φέρει χαμηλό δείκτη καταγεγραμμένων βιασμών η εξήγηση όμως είναι εύκολη καθώς λίγα είναι τα περιστατικά που καταγγέλλονται και πολύ πιο λίγα αυτά που αφορούν στην Περιφέρεια Κρήτης”.

Η Ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη

Το προφίλ των δραστών 

“Χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των επίσημων καταγγελιών σταδιακά αυξάνεται κι αυτό είναι παρήγορο σύμφωνα με την κ. Σπανουδάκη, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες ξεπερνούν τον φόβο καταφεύγοντας στην δικαιοσύνη. “Συνήθως τα περιστατικά αυτά γίνονται πιο συχνά από γνωστούς άνδρες κι όχι τόσο από άγνωστους που διαλέγουν να επιτεθούν, δηλαδή ο δράστης ανήκει στο συγγενικό φιλικό η επαγγελματικό περιβάλλον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν παίζει ρόλο το φύλλο του θύτη καθώς σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση δεν δέχονται μόνο οι γυναίκες αλλά και ανήλικα αγόρια. Το ανάλογο ισχύει και για το μορφωτικό και κοινωνικό προφίλ του δράστη. Συνήθως οι δράστες κατά πλειοψηφία είναι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών ήταν οι ίδιοι θύματα μίας ανάλογης επίθεσης στο παρελθόν . Πολλοί που έχουν βιώσει την κακοποίηση και τον βιασμό στο παρελθόν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους κι από θύματα γίνονται θύτες γιατί έχουν μάθει πως αυτό που είχαν  βιώσει σε μικρή ηλικία είναι φυσιολογικό κ έπειτα μεγαλώνοντας κάνουν τα ίδια”.

Σπανουδάκη: Μιλήστε ανοικτά με το παιδί σας για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου αλλά και τα περιστατικά παρενόχλησης μαθητών σε σχολικές αυλές από άτομα που προσπαθούν να τα προσεγγίσουν και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους η κ. Σπανουδάκη τόνισε πως: “Το παιδί θα πρέπει να έχει σταθερά σημεία, να ξέρει πως οι γονείς του θα το πάρουν από το σχολείο, να ξέρει ότι δεν πρέπει να μιλά σε αγνώστους αλλά και να ενημερώνει τους δασκάλους του για ότι συμβεί στο σχολείο. Στα παιδιά πρέπει να μιλήσουμε με ξεκάθαρο και ουσιαστικό λόγο στα ζητήματα που αφορούν στην σεξουαλική παρενόχληση δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές και για το που πρέπει να απευθυνθούν εάν κάτι αντιληφθούν. Όμως πρέπει οι γονείς να είναι κοντά στο παιδί για να μπορούν να παρατηρούν ακόμα και τις αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού όσο μεγαλώνει”.