Δήμος Βιάννου: Νέα έκτακτα μέτρα για την κατανάλωση του νερού
Νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τη Δημοτική Αρχή Βιάννου στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας με στόχο τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για άρδευση και ύδρευση, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία έχει δημιουργήσει αδιέξοδο.
Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα, όπως αυτά εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει τα παρακάτω έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας που θα ισχύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και τα οποία ανακεφαλαιωτικά έχουν ως εξής για την ύδρευση και την άρδευση:
Α. ΥΔΡΕΥΣΗ
1.Το νερό της ύδρευσης θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών.
Απαγορεύεται η χρήση του για άλλο σκοπό (π.χ. πλύσιμο δρόμων , αυτοκινήτων , πότισμα κήπων). Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος για την τήρηση της διάταξης αυτής .
2.Συστάσεις προς τους καταναλωτές για τον έλεγχο των υδρομετρητών ύδρευσης και των δικτύων τους σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές.
3.Στις περιοχές που υφιστάμενα υδρευτικά δίκτυα εξυπηρετούν μη ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και σε περιοχές που δεν υπάρχουν υδρευτικά δίκτυα, αλλά οι υπάρχουσες υποδομές πλην αυτών της άρδευσης, εξυπηρετούνται μέσω των αρδευτικών δικτύων (π.χ. αγροικίες, ποιμνιοστάσια, στάβλοι, κοτέτσια) οι καταναλώσεις ορίζονται ως εξής. α. αγροικίες με μη μόνιμους κατοίκους: 50 κυβικά/έτος, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών. β. αγροικίες με μόνιμους κατοίκους: 150 λίτρα/ημέρα/άτομο, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών.
4.Απαγορεύεται η χρήση του νερού ύδρευσης σε όλες τις κολυμβητικές δεξαμενές-πισίνες (ασχέτως αν είναι νέες ή
υφιστάμενες).
Β. ΑΡΔΕΥΣΗ
1.Ελιές: α) Ορεινή ζώνη αρδεύσιμη ποσότητα 04 κυβικά /δένδρο/ έτος, β) Παραλιακή ζώνη αρδεύσιμη ποσότητα 06 κυβικά /δένδρο/ έτος
2.Θερμοκήπια κηπευτικών: αρδεύσιμη ποσότητα 700 κυβικά/στρέμμα.
3.Καλλιέργεια μπανανών: Θερμοκήπια και υπαίθρια: αρδεύσιμη ποσότητα 850 κυβικά / στρέμμα
4.Να μην χορηγείται νερό άρδευσης για το έτος 2025 σε νέες θερμοκηπιακές ή υπαίθριες καλλιέργειες, και ως τέτοιες νοούνται οι νέες καλλιεργητικές εκμεταλλεύσεις που αυξάνουν το μέγεθος της καλλιέργειας σε στρέμματα σε σχέση με τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους χωρίς την έγκριση του Δήμου ,καθώς και σε δεύτερη καλοκαιρινή θερμοκηπιακή ή υπαίθρια καλλιέργεια σε όλα τα είδη καλλιεργειών
5.Περιορισμός των κήπων για οικιακή χρήση στα 20 τετραγωνικά/άτομο και άρδευση δυο φορές την εβδομάδα με 3 κυβικά /στρ. ανά πότισμα.
6.Οι καταναλωτές άρδευσης υποχρεούνται σε τακτικό έλεγχο των υδρομετρητών άρδευσης και των δικτύων τους σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές για τον οποίο φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, άσχετα με τον τόπο διαμονής τους.
7.Σε περίπτωση που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες η άρδευση των καλλιεργειών να πραγματοποιείται κατά τις νυκτερινές ώρες.
8.Ελλειμματική άρδευση ελαιώνων και άλλων δενδρωδών αν διαπιστωθεί πτώση στάθμης των γεωτρήσεων.
9.Διακοπή άρδευσης από μικτές γεωτρήσεις ή από πηγές, στις περιπτώσεις που παρουσιαστεί μείωση στάθμης ή παροχής αντίστοιχα, προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση νερού για ύδρευση.
10.Απαγορεύεται και για το 2025 η σύνδεση νέων παροχών για φυτεύσεις νέων καλλιεργειών. Υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες εντός αρδευτικής ζώνης θα εξετάζονται κατά περίπτωση .
11.Ο Δήμος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη σε περίπτωση αδυναμίας άρδευσης λόγω ανεπάρκειας του παρεχόμενου νερού.
12.Απαγορεύεται η σύνδεση στο Δημοτικό δίκτυο άρδευσης όσων κατέχουν άδεια χρήσης νερού για άρδευση , οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα που συστήνουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες
καθώς και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης (Δνσης Αγροτικής ανάπτυξης κλπ) .
13.Αφαίρεση υδρομετρητών στους παραβάτες των μέτρων για την λειψυδρία
14.Πρόστιμο το διπλάσιο της αξίας του μέσου όρου της κατανάλωσης νερού της τελευταίας τριετίας σε κάθε παραβάτη
15.Αυστηρή σύσταση στις περιοχές με έλλειψη νερού άρδευσης όπως Βαχουδιανός Ξερόκαμπος, Κόρνιας, Τροχάλοι και προς τους καλλιεργητές θερμοκηπίων για τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων εάν δεν υπάρχει η αναγκαία ποσότητα νερού για να καλύψει τις αρδευτικές τους ανάγκες.
16.Σύσταση σε κατοίκους οικισμών με προβλήματα στην ύδρευση λόγω έλλειψης νερού όπως Βαχός, Άγιος
Βασίλειος, Πεύκος, Μέση, Αφρατί, να τοποθετήσουν δεξαμενές αποθήκευσης σε περίπτωση που δεν υπάρχει
ομαλή τροφοδοσία στο δίκτυο.
17.Ισχυρή σύσταση στους ελαιοκαλλιεργητές για χρήση στάγδην άρδευσης, αλλά και ελλειμματική
άρδευση σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε περίπτωση μη
συμμόρφωσης αφαίρεση υδρομετρητή.
18.Ισχυρή σύσταση για κατασκευή δεξαμενών με σκοπό την περισυλλογή των ομβρίων υδάτων από τα θερμοκήπια όπως προβλέπει και ο ισχύον ΣΧΟΟΑΠ.
19.Συστάσεις προς τους επόπτες και τους υδρονομείς άρδευσης του Δήμου για περιοδικό έλεγχο και παρακολούθηση των ενδείξεων των υδρομετρητών για την αποτροπή κλοπών, παραβιάσεων και σφράγιση αυτών εφόσον δεν τηρούνται τα έκτακτα μέτρα από τους καταναλωτές κλπ.
Όπως σημειώνεται μέσα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η διαπίστωση διαρροών και παραβιάσεων των υδρομετρητών καθώς και υπέρμετρης κατανάλωσης που υπερβαίνει την δικαιούμενη ποσότητα, πλέον το ήμισυ αυτής βάσει των καθορισμένων ποσοτήτων, αποτελεί λόγο άμεσης αφαίρεσης του υδρομετρητή .Η ισχύς των παραπάνω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της ανομβρίας – λειψυδρίας ορίζεται μέχρι 31-12-2025.
Με αφορμή τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε τα εξής:
«Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για όλο το 2025, τα οποία αποφασίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, είναι ήδη σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό που επισημαίνω για μια ακόμη φορά, είναι πως όλοι οι πολίτες, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα, κάνοντας χρηστή χρήση του νερού, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υδάτινα αποθέματα, ενόψει της δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου, όπως αυτή προμηνύεται πως θα είναι. Δυστυχώς τα μηνύματα για την πορεία των συνθηκών, με βάση τις προβλέψεις που γίνονται, είναι δυσοίωνα και η ορθή διαχείριση του νερού είναι κομβικής σημασίας για το Δήμο μας»