Δημήτρης Βρύσαλης: “Η υγεία  δεν είναι τοπικό πρόβλημα, δεν γνωρίζει δημοτικά και περιφερειακά σύνορα”

Δημοσιεύτηκε στις 04/09/2023 22:56

Δημήτρης Βρύσαλης: “Η υγεία  δεν είναι τοπικό πρόβλημα, δεν γνωρίζει δημοτικά και περιφερειακά σύνορα”
Ο ρόλος του δήμου Ηρακλείου στο χτύπημα των σύγχρονων αναγκών για δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια καθολικό δικαίωμα για όλους.
Η αγωνία της δημοτικής αρχής να ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ τη σύσταση ιδρύματος του Πανανειου  δεν είναι άσχετη με το  το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (ο Καλλικράτης, ,ο Κλεισθένης κλπ), η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ όπου πρωτοστατούν οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες είναι υπέρ της απεμπλοκής του κράτους από την ευθύνη παροχής δημόσιας δωρεάν υγείας πρόνοιας περίθαλψης στο λαό Άλλωστε και οι δυο στόχο έχουν (υπάρχει πείρα )  να εισπράττει  ο δήμος  ποσά από προγράμματα η χρήματα από το ίδρυμα για   να συμπράξει  με επιχειρηματικούς ομίλους  για να παρέχουν υποκατάστατα υπηρεσιών υγείας.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε: Ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα των δήμων και των περιφερειών να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους τη μελέτη, την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης των δημόσιων μονάδων υγείας ,τις προμήθειες (εκτός των φαρμάκων ), η χρηματοδότηση για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, η εξασφάλιση στέγης ακόμα και διατροφής σε υγειονομικό προσωπικό ως κίνητρο για την εξασφάλιση της στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Με τα παραπάνω σταδιακά μεταφέρονται υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους όσον αφόρα τη χρηματοδότηση στην τοπική διοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι)  και ουσιαστικά στην κατηγοριοποίηση μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας. Επομένως ανοίγει ο δρόμος για επιπλέον επιβάρυνση του λαού με δημοτικά τέλη και φορολογία, εκτός από αυτά που ήδη πληρώνει. Άλλωστε έχει πικρή πείρα ο λαός μας από το πέρασμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών στην τοπική διοίκηση.
Η υγεία  δεν είναι τοπικό πρόβλημα, δεν γνωρίζει δημοτικά και περιφερειακά σύνορα (πχ αποδείχτηκε ότι η πανδημία δεν μπορεί  να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα δήμο ή ακόμα και ομάδα δήμων). Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να είναι ενταγμένες μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η συνεχεία ,ο έλεγχος ,η ανάλογη εξαγωγή συμπερασμάτων ,η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία. Η Περιφέρεια Κρήτης εδώ και χρόνια έχει αναλάβει να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον τομέα όχι μόνο της υγείας (πχ με τις κινητές μονάδες οδοντιατρικής, μαστογραφίας) αλλά και της πρόνοιας συμπράττοντας με το αζημίωτο με “εθελοντές” και με ΜΚΟ(που φιλοδοξεί να διοίκηση και το δήμο Ηρακλείου ) αξιοποιώντας προγράμματα ΕΣΠΑ για παιδιά , για ΑΜΕΑ αλλά και ηλικιωμένους, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από αυτή την ευθύνη!
Ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης και η κατανομή πρέπει να αποτελεί πλήρη ευθύνη του κράτους και του κρατικού προϋπολογισμού
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ
Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και καταγράφοντας προβλήματα και μπορεί να ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δεν αποτελεί πράξη στήριξης της δημόσιας υγείας αλλά πράξη υπονόμευσής της. Πρόκειται για υποκατάσταση από την Τοπική Διοίκηση, της υποχρέωσης του κράτους να σχεδιάζει, να συγκροτεί, να χρηματοδοτεί και να εγγυάται την παροχή αποκλειστικά δημόσιας-δωρεάν πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας στον λαό, με μόνιμο προσωπικό.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Η ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ
Ο προνομιακός ρόλος που επιφυλάσσεται από την ΕΕ και τα αστικά κόμματα στην Περιφέρεια και τους Δήμους και στον τομέα της Υγείας- πρόνοιας   είναι να παίξουν τον ρόλο του κρίκου σύνδεσης: μονάδων Υγείας, πανεπιστημιακών τμημάτων και επιχειρηματιών, σε κοινά επιχειρηματικά project -π.χ. για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού- που μπορούν να φέρουν “προστιθέμενη αξία”, δηλαδή κέρδη στους εμπλεκόμενους (ξενοδόχους, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό οι κατεξοχήν υπηρεσίες του λεγόμενου “κοινωνικού κράτους”, της Υγείας και της Παιδείας, μετατρέπονται σε αυτοτελείς εμπορευματικές οικονομικές μονάδες, με στόχο την εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα και τη σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για την Υγεία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες.
Καλούμε το λαό της Κρήτης να μην πέσει στην παγίδα των δήθεν “σωτήρων” των υπηρεσιών Υγείας. Να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Κρήτης, ως μέρος του αγώνα του για την κάλυψη όλων των συνδυασμένων σύγχρονων αναγκών σε Υγεία και Πρόνοια, που μπορεί να γίνει μόνο από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στον αντίποδα δηλαδή της στρατηγικής ΕΕ – κυβέρνησης και Τοπικών Διοικήσεων που συμφωνούν με την πολιτική αυτή. Καλούμε τους εργαζόμενους στην Υγεία – Πρόνοια να βγάλουν συμπεράσματα για το εργασιακό μέλλον που τους επιφυλάσσεται από την Τοπική Διοίκηση και την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας που καλούνται να προσφέρουν στο λαό.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook