Δήμαρχος Ιεράπετρας: «Λόγοι κοινωνικής αναταραχής επέβαλλαν την σιωπηρή αναστολή των κατεδαφίσεων εως τον Οκτώβριο»
Για τους λόγους κοινωνικής αναταραχής που επέβαλλαν την σιωπηρή αναστολή των κατεδαφίσεων εως τον Οκτώβριο μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανόλης Φραγκούλης.
Για την σιωπηρή παράταση σε ότι αφορά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως: «Η υπόθεση αυτή τη στιγμή είναι στην κατεύθυνση να υπάρξει μια ανοχή, όσον αφορά τη διαδικασία εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Η διαδικασία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, με την έννοια ότι υπάρχει μεγάλη κοινωνική αντίδραση από τον κόσμο. Σαφέστατα δεν μπορεί να δοθεί τυπική παράταση, διότι ακριβώς υπάρχουν τα τελεσίδικα νόμιμα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Στη διαδικασία αυτή εισακούστηκε μάλλον η αγωνία του κόσμου και έτσι, από ότι ξερουμε θα υπαρξει μια ανοχη μέχρι να οριστικοποιηθεί η μελέτη και η χρηματοδότηση της, ώστε να πάμε σε μια ομαλή μετάβαση στη νόμιμη διαδικασία. Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, θα εκτελεστούν σε κάποια άλλη δεδομένη στιγμή. Σαφέστατα, δεν μπορεί να γίνει οπισθοχώρηση της νομοθεσίας και θα γίνει μια διαδικασία όχι τώρα άμεσα η εκτέλεση τους αλλά σε κάποιο χρονικό διάστημα. Υπάρχει μια σιωπηρή παράταση, λόγω της κοινωνικής αναταραχής και του κινδύνου επεισοδίων.»
Σε ότι αφορά το ποιος αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη για αυτή τη σιωπηρή παράταση κι αν η ευθύνη είναι πολιτική ή όχι ο κ. Φραγκούλης απαντά: «Η ευθύνη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει από κανέναν. Υπάρχει το εξής, ότι η διαδικασία αυτή καθαυτή ενέχει κινδύνους για την κοινωνική αναταραχή και ενδεχομένως κάποια σοβαρά συμβάντα που μπορούν να συμβούν εις βάρος κάποιου ανθρώπου, κάποιου μηχανήματος, κάποιας διαδικασίας Σε αυτή λοιπόν, την αγωνία όλων, υπάρχει μια ανοχή ώστε εμείς συμπληρώνουμε τις οικειοθελείς αποχωρήσεις των κατοίκων σε κάποιο διάστημα, δηλαδή στο διάστημα που θέλουμε για να οριστικοποιήσουμε τη χρηματοδότηση της μελέτης και κατόπιν προχωράμε κανονικά στην διαδικασία. Απλώς, και μόνο για να μη γίνει πόλη μας ένα εργοτάξιο, μάλλον ένα βομβαρδισμένο τοπίο ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, στην οποία στηρίζεται ο κόσμος για να μπορέσει να κρατηθεί τα 2 επόμενα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν χωρίς αυτές τις κατασκευές.»
Σε ότι αφορά το πώς θα αναπτυχθεί η περιοχή και αν υπάρχει μελέτη για το πώς θα χρηματοδοτηθεί, ο κ. Φραγκούλης σημείωσε πως: «Έχουμε κάποια κάποιο φως να το πούμε έτσι, διότι είμαστε σε ένα καθημερινό αγώνα επίλυσης προβλημάτων για εξεύρεση χρηματοδοτήσεων για έγκριση μελετών. Η μελέτη λοιπόν, οποία είναι για το συγκεκριμένο κομμάτι, θέλει ακόμα 2 πολύ μικρές τυπικές, εγκρίσεις, έχει πάρει έγκριση από την αρχαιολογία και από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και έχουμε 2 ακόμα εγκρίσεις από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που είναι σίγουρο ότι θα τις πάρουμε. Από κει και πέρα, προχωράμε στη χρηματοδότηση. Έχουμε ήδη απευθυνθεί, στη διαχειριστική αρχή Κρήτης, η οποία με κάποια στοιχεία που έχει μας αφήνει περιθώριο για κάποια χρηματοδότηση και από την άλλη με τη βοήθεια του κ. Πλακιωτάκη, έχω την Παρασκευή ραντεβού στο Υπουργείο Οικονομικών για να συζητήσω για τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα υπάρξει ένα όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερο χρηματοδοτικό κομμάτι, όσο γίνεται μεγαλύτερο.»
Για την διαδικασία ανάπλασης και τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν ο κ. Φρακούλης ανέφερε πως: «Έχουν ενημερωθεί και ο κόσμος, ότι δεν θα είναι μια πολύ γρήγορη διαδικασία. Εμείς θέλουμε να είναι όσο το γρηγορότερο, αλλά σίγουρα σύντομα δεν θα είναι. Διότι, η μελέτη, προβλέπει, την κατασκευή δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης ηλεκτροφωτισμού, φωτιστικά δεντροφύτευση. Το πλακόστρωτο δάπεδο θα εκτείνεται σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου με φάρδος τα 10 με 12 μέτρα, επομένως πάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο που θα έχει διάρκεια, γι αυτό και το κόστος του, ανέρχεται στα 9 εκ ευρώ.»