Δημ. Κουρέτας: «Να πείσουμε γρήγορα για το εμβόλιο γιατί έρχονται έως και 14.000 απώλειες – Αναγκαίο το ημερήσιο δελτίο σοβαρών παρενεργειών»
Την πεποίθηση πως πρέπει να πείσουμε γρήγορα για το εμβόλιο γιατί έρχονται έως και 14.000 απώλειες το Χειμώνα και πως ως προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμο το ημερήσιο δελτίο σοβαρών παρενεργειών των εμβολίων εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Ο κ. Κουρέτας εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια εφιαλτική εκτίμηση, όταν επεσήμανε προσφάτως πως ως και 14.000 ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα πεθάνουν τον Χειμώνα. Θεωρεί μάλιστα πως αυτοί θα ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ άνω των 60 ετών. Θεωρεί δε αναγκαίο το ημερήσιο δελτίο σοβαρών παρενεργειών των εμβολίων.
Για παράδειγμα μέσω του ημερησίου δελτίου σοβαρών παρενεργειών θα μπορούσε να γίνει γνωστό πως σε πάνω από 31.500 εμβολιασμούς σε άτομα άνω των 30 ετών με AstraZeneca κατά το διάστημα του Μαϊού και του Ιουνίου, τα σοβαρά περιστατικά παρενεργειών είναι μόλις και πως από αυτά τα τρία μόλις ένας ασθενής έχασε τη ζωή του. Στοιχείο δηλαδή που δείχνει πως οι σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια κατά της Covid 19 είναι απειροελάχιστες, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα.
Ο κ. Κουρέτας χαρακτήρισε ανυπόστατα τα όσα ακούγονται, για κινδύνους που προκαλούν τα εμβόλια και εκφράζει την απογοήτευση τους για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. «Το ότι τα εμβόλια προάγουν τις μεταλλάξεις, αυτό το πράγμα είναι κακοήθης άγνοια. Όχι μόνο δεν προάγουν τις μεταλλάξεις, προφυλάσσουν. Όλες οι φιλολογίες που λέγονται ότι δήθεν τα εμβόλια είναι πειραματικά, είναι λανθασμένα. Οι κίνδυνοι είναι απειροελάχιστες. Αν βγάλουμε ένα εισιτήριο να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο και κάποιος μας πει ότι φέτος έπεσαν έξι αεροπλάνα, θα ταξιδέψουμε.Πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται την άγνοια, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει από την άλλη τον εμβολιασμό δια της βίας. Πρέπει οι άνθρωποι να πειστούν οι ίδιοι, υποχρεωτικό το εμβόλιο μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο στον κλάδο της εστίασης και των υγειονομικών. Χρειάζεται για όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας περίπου στο 7% ανθρώπων που είτε λόγω δοξασιών, είτε λόγω αμάθειας ή ημιμάθειας ή φανατισμού , δεν πρόκειται να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο. Οι υπόλοιποι όμως από ένα ποσοστό που φτάνει στο 20% πρέπει να πειστούν μέσω της ενημέρωσης που σε αυτούς είναι ελλιπής και αυτό είναι χρέος της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης.»
Ο κ. Κουρέτας θεωρεί πως θα δούμε νέα μέτρα τον Χειμώνα και πως κι εφέτος είναι δύσκολο να δούμε την οικονομία να ανακάμπτει. Όπως εξηγεί: «Η Ελλάδα έχει μια υστέρηση σε ότι αφορά την μετάδοση σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη. Πριν 15 ημέρες δεν είχαμε την μετάλλαξη Δέλτα, την έχουμε τώρα, την βλέπουμε να μεταδίδεται στους νέους, όμως οι ασυμπτωματικοί νέοι πολύ εύκολα θα την μεταδώσουν σε μεγαλύτερους ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που θα νοσήσουν κι δυστυχώς οι άνω των 50 που μέχρι σήμερα είναι 500.000 άτομα, από αυτούς 12.000-14.000 θα νοσήσουν και θα πεθάνουν φέτος τον χειμώνα. Ειλικρινά εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί η εκτίμηση μου. Είναι αδύνατον όμως να δούμε ένα αρκετά διαφορετικό Χειμώνα χωρίς μέτρα ανάλογα με αυτά που βιώσαμε πριν μερικούς μήνες. »
Ο κ. Κουρέτας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη νηστεία και στο πως αυτή βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.