Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Τι αλλάζει η mega-επένδυση του 1 δισ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε στις 14/06/2020 08:44

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Τι αλλάζει η mega-επένδυση του 1 δισ. ευρώ

Με την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ηράκλειο της Κρήτης ξεκινά και επίσημα η υλοποίηση του εμβληματικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική, ύψους 1 δισ. ευρώ, μετά από μια δεκαετία καθυστερήσεων.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2023. Παράλληλα υλοποιείται και η λεγόμενη “μικρή διασύνδεση” της Κρήτης με την Πελοπόννησο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. Η διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου αναμένεται να καλύψει το 30% με 40% της ζήτησης του νησιού, ενώ με τη “μεγάλη διασύνδεση” μέσω Αττικής στόχος να λυθεί οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα).

Κλείδωσε η χρηματοδότηση
Πλέον, αναμένεται η υπογραφή δανειακής σύμβασης της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την τελετή υπογραφής των συμβάσεων με τους αναδόχους, έχει υπάρξει συμφωνία με την Eurobank που προβλέπει ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο. Μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ με το δάνειο αυτό, συμπληρώνεται η χρηματοδότηση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της Αριάδνη Interconnection, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο. Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ χαρακτήρισε, δε, τη μεγάλη διασύνδεση ως ένα από τα πλέον καινοτόμα τεχνολογικά έργα παγκοσμίως.

Νέες επενδύσεις ΑΠΕ
Οι διασυνδέσεις της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα ανοίξουν τον δρόμο και για επιπλέον επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με την επικαιροποίηση της μελέτης για το “πράσινο δυναμικό” του νησιού, με την ολοκλήρωση των έργων η Κρήτη θα μπορεί να φιλοξενήσει μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.500 MW. Σήμερα στο νησί υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά ισχύος 100 MW και αιολικά 200 MW, ενώ με την ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης θα μπορούν να προστεθούν περί τα 200 MW.

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη της διασύνδεσης για τους κατοίκους της Κρήτης αλλά και όλων των καταναλωτών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σήμερα οι καταναλωτές επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 800 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ, τις επιδοτήσεις για το υψηλότερο κόστος παραγωγής στα νησιά. “Μόνο η Κρήτη απορροφά τα μισά, δηλαδή 400 εκατ. τα οποία θα εξοικονομηθούν μέσω των διασυνδέσεων”, τόνισε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι με αυτό το τρόπο η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε 2,5 χρόνια.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει στον δήμο Μαλεβιζίου αντισταθμιστικά έργα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ από την παύση της παραγωγικής δραστηριότητας των σημερινών μονάδων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ (στα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακκο και στα Χανιά ) αναμένεται να περιοριστούν κατά 60% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο νησί.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook