Διαμαρτύρονται στο κέντρο του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι της Κοινωφελής Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις 06/06/2019 13:37

Διαμαρτύρονται στο κέντρο του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι της Κοινωφελής Εργασίας

Στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα έξω από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στα Λιοντάρια διαμαρτύρονται αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία. 

Από τα βασικά τους αίτημα είναι να μπορούν πλέον οι γυναίκες που εργάζονται στο πρόγραμμα αυτό να μπορούν να πάρουν άδεια μητρότητας σε περίπτωση εγκυμοσύνης κάτι που έως τώρα απαγορεύεται.Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας δεν θέλουν να συνδυάζονται από τις εργαζόμενες.

Η γυναίκα, όμως, επιφορτισμένη από τη φύση με ειδικό και αυξημένο ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία – τη μητρότητα – χρειάζεται πρόσθετη και εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία. Αυτές πρέπει να παρέχονται σε όλες τις γυναίκες από κρατικές υπηρεσίες, δωρεάν και αποκλειστικά, μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Χρειάζονται ειδικά μέτρα πρόληψης, περίθαλψης, αποκατάστασης και προαγωγής της υγείας της γυναίκας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη βρεφική ηλικία έως το βαθύ γήρας, καθώς και ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο εργασίας για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία.

Ένα ακόμα από τα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι είναι η καταβολή των δεδουλευμένων τους  και η σωστή τήρηση των συμβάσεων που δεν υπάρχει. Άνθρωποι που ζητούν τα αυτονόητα διαμαρτύρονται και αγωνίζονται αυτή την ώρα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Δείτε εδώ τα αιτήματα του σωματείου των εργαζομένων και την  ανακοίνωση που απέστειλαν δείχνοντας την συμπαράσταση τους στους ανθρώπους αυτούς 

Για ακόμη μία φορά θα αναφερθούμε στην αδικία των συναδέλφων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε καθεστώς ομηρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος αποτελεί η μη προστασία της μητρότητας στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας μέσω ΟΑΕΔ. Εργαζόμενες μάνες καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά το δεύτερο μήνα ζωής του παιδιού τους. Σε περίπτωση που αδυνατούν να επιστρέψουν (όπως είναι και το πιο φυσικό) αναγκάζονται είτε να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών έως 4 μήνες, είτε να ζητήσουν μειωμένο ωράριο (μίας ώρας). Εναλλακτικά ωθούνται σε παραίτηση εξαιτίας των αντιλαϊκών νόμων. Δεν τους δίνεται καν το εξάμηνο που δίνεται στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού το κράτος δεν τους θεωρεί ούτε δημόσιους αλλά ούτε ιδιωτικούς υπαλλήλους. Αυτή είναι η περίφημη στήριξη του συστήματος υγείας!!!

Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας δεν θέλουν να συνδυάζονται από τις εργαζόμενες. Η γυναίκα, όμως, επιφορτισμένη από τη φύση με ειδικό και αυξημένο ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία – τη μητρότητα – χρειάζεται πρόσθετη και εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία.

Αυτές πρέπει να παρέχονται σε όλες τις γυναίκες από κρατικές υπηρεσίες, δωρεάν και αποκλειστικά, μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Χρειάζονται ειδικά μέτρα πρόληψης, περίθαλψης, αποκατάστασης και προαγωγής της υγείας της γυναίκας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη βρεφική ηλικία έως το βαθύ γήρας, καθώς και ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο εργασίας για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Απαιτούμε το αυτονόητο. Όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ίσα δικαιώματα! Οι εργαζόμενοι γονείς, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να έχουν πλήρη άδεια ανατροφής με αποδοχές.

Το σωματείο εργαζομένων παλεύει για:

• Αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικό δικαίωμα. Η μητρότητα δεν είναι θητεία να εξαγοράζεται με κάποια ένσημα.

• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

• Εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας για ΟΛΟΥΣ.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. • Δημόσιο δωρεάν αποκλειστικά σύστημα Υγείας.

 

 

 

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook