Διαμαρτυρία στα Λιοντάρια: “Έφεραν κατακαλόκαιρο και νύχτα το νομοσχέδιο – Διαλύουν ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ”
“Όχι” στη διάλυση των δομών όπως το ΚΕΘΕΑ, που όπως υποστηρίζουν φέρνει το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, είπαν εργαζόμενοι στις δομές, συλλογικότητες, φορείς και η οικογένεια ΚΕΘΕΑ.
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα Λιοντάρια με πανό και συνθήματα κατά της συγχώνευσης των δομών και της δημιουργίας νέου Οργανισμού που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε ο Ειδικός θεραπευτής του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και μέλος του Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων , Λουκάς Χατζηλουκάς, μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη το νομοσχέδιο “ήρθε κατακαλόκαιρο και νύχτα και καταργεί δομές και προγράμματα“. Όσοι μπήκαν σε διαδικασία απεξάρτησης αγωνιούν για το “αύριο” και σύμφωνα με τον κ.Χαζητηλουκά οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και “όλοι μαζί θα πρέπει να βάλουμε μια τελεία στο νομοσχέδιο και να μείνει μόνο στα χαρτιά“.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά “οι δομές του ΚΕΘΕΑ και υπόλοιπες δομές απεξάρτησης λειτουργούν με ένα συγκεκριμένα ψυχοκοινωνικό μοντέλο θεραπείας. Αυτό προσπαθεί με λίγα λόγια η κυβέρνηση μέσα από αυτό το νομοσχέδιο είναι μέσα από μια μεγάλη ομπρέλα που θα λέγεται ΕΟΠΑΕ να συγχωνεύσει μονάδες με διαφορετικά μοντέλα θεραπείας, κάτι που δεν ταιριάζει .Όπως λένε η εξάρτηση κοστίζει – εγώ είμαι αντίθετος σε αυτό- αλλά θα το πάνε προς τη μείωση βλάβης – είναι το αθηνοκεντρικό μοντέλο. Εγώ θα έλεγα πως η απεξάρτηση δεν κοστίζει, ωφελεί”, ενώ ανέφερε πως ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα και τις ΜΚΟ.
Όπως σημείωσε ακόμη, θα πρέπει όχι μόνο να καταργηθεί το νομοσχέδιο αλλά αντίστοιχα να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές καθώς όπως αναδεικνύουν και τα στοιχεία 7 στους 10 καταφέρνουν να επιτύχουν την απεξάρτηση και να γίνουν ενεργοί φορολογούμενοι πολίτες.
Ταυτόχρονα οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα προγράμματα αγωνιούν για το μέλλον τους καθώς το Δεκέμβριο λήγουν οι συμβάσεις χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη όπως λένε για την συνέχιση της απασχόλησής τους και φοβούνται ότι έρχεται το τέλος των δομών όπως τις γνωρίζουμε.
Όπως εξηγούν μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ:
“Καταργούνται το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, και τα προγράμματα απεξάρτησης του ΕΣΥ (18ΑΝΩ στο ΨΝΑ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, ΜΕΘΕΞΙΣ στο ΨΝΘ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΓΝΚ) και αντικαθίστανται από έναν αθηνοκεντρικό και υδροκέφαλο φορέα, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορία, τα ονόματα, την οργάνωσή, τη φιλοσοφία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους. Ο νέος υπερ-οργανισμός καταργεί τη συμμετοχή και το δικαίωμα επιλογής των εξαρτημένων στη θεραπεία τους, περιορίζει την προοπτική απεξάρτησης και τον θεραπευτικό πλουραλισμό και επικεντρώνεται στην αναποτελεσματική βιολογική-ιατρική προσέγγιση και τον διοικητικό έλεγχο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες”.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης: “Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει, πάντα πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και πατώντας στις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβλέπει μια σειρά νέων μέτρων εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Καταργεί τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δαφνί και Θεσσαλονίκης. Δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες ψυχικής υγείας θα λειτουργούν με κοινούς όρους, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καταργεί τα δημόσια και δωρεάν “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, κλείνει διά της πλαγίας τα Κέντρα Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027, και χρηματοδοτεί γενναία από το Ταμείο Ανάκαμψης τους ιδιώτες, τις ΜΚΟ και γενικά τους επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν δομές και προγράμματα για λίγους και με ημερομηνία λήξης”.