Λ.Κουσούλης: «Οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν αλλαγές στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρά την αναγκαιότητα – Η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει εως το 2027»

Δημοσιεύτηκε στις 13/06/2024 10:37

Λ.Κουσούλης:  «Οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν αλλαγές στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρά την αναγκαιότητα – Η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει εως το 2027»

Για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη αλλά και για πολιτικές συνθήκες που δεν ευνοούν αλλαγές στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός Αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης.

Για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχει οριστικά εξαντληθεί, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το Μάιο του 2023, ο κ. Κουσούλης ανέφερε ένα χρόνο μετά : «Δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά και νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα όπως κατασταλάζουν και από την κάλπη. Οι άνθρωποι ορίζουν την τροπή των πραγμάτων και όχι εμείς που διατυπώνουμε μια γνώμη για τα πράγματα. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι παθολογικό πολιτικά με την έννοια,  η χώρα έχει πια μετά την Κυριακή το βράδυ μια αδύναμη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που έχει υποστεί πολύ σοβαρό πλήγμα στο μέτωπο της εμπιστοσύνης και από την άλλη πλευρά έχουμε μια αδύναμη αντιπολίτευση, αναφέρομαι στους 2 πόλους της αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ,  που ενώ η αναμέτρηση των ευρωεκλογών είναι ευνοϊκή για το τεκμήριο, αυτή η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να καρπωθεί τη συνθήκη και παραμένει και το ένα και το άλλο μικρά κόμματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα.»

Για το αν η πολιτική φύση θα έρθει να καλύψει αυτή την πολιτική αδυναμία: «Συνηθίζουμε να λέμε ότι η φύση δεν ανέχεται το κενό πράγματι το λέμε αυτό. Δεν ισχύει όμως για τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα. Άλλο το προκύπτει ένα αίτημα να καλυφθεί ένα κενό και άλλο καλύπτεται ένα κενό. Δηλαδή,  αυτή τη στιγμή που ήδη εγείρεται το ζήτημα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απ ότι ακούω σήμερα από τις ειδήσεις κι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστολή του κ. Κωνσταντινόπουλου και τις δηλώσεις Παπανδρέου, τα πράγματα δεν θα μείνουν στάσιμα θα κινηθούν και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.  Έχω την εκτίμηση όμως ότι αυτοί που σήμερα ελέγχουν τους πολιτικούς χώρους θα παρουσιάσουν μια αντίσταση στη μεταβολή τους. Και με την έννοια αυτή η μεταβολή, αυτή θα καθυστερήσει στο χρόνο κι ενδεχομένως και να μην πραγματοποιηθεί. Δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης να μην αποδεχτεί την πρόταση αυτή και να περιοριστεί μόνο στα όργανα και τη συζήτηση στα όργανα. Να δούμε λοιπόν ποιος είναι και οι πολιτικές δυνατότητες των χώρων αυτών, να συγκροτηθούν, γιατί δεν υπάρχει μόνο η πρόθεση των ανθρώπων, αλλά και ο πολιτικός χώρος, αν αντέχει μια μεταβολή. Κατά την γνώμη μου δεν δύναται. Η πολιτική συνθήκη δεν το ευνοεί, ενώ θεωρητικά υπάρχει αυτό το αίτημα. Τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται και δρουν μέσα στη συνθήκη , γιατί μια πολιτική συνθήκη έχει πάντα εκφραστές,  την εκφράζουν, την περιγράφουν την αποτυπώνουν την ερμηνεύουν, την επεξηγούν και ανάλογα με την πολιτική τους στάση τα πράγματα μπορεί να κινηθούν ή να ανακοπεί η κίνηση των πραγμάτων. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα με τις 2 ηγεσίες, οι άνθρωποι θα επιλέξουν την πολιτική αδράνεια και τη στασιμότητα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι υπάρχει ευρύτερη ανάγκη μιας αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στο αποδυναμωμένο πλέον κυβερνητικό σχήμα.»

Για το αν αυτή η συνθήκη ισχύει και για τα 2 κόμματα, ο κ. Κουσούλης σημειώνει: «Κατά τη γνώμη μου, κατά παράλληλο τρόπο θα εξελιχθεί αυτή η πολιτική αδράνεια, δηλαδή θα παρατηρηθεί από μας αυτή η πολιτική αδράνεια του.  Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας αναβρασμός στην κοινωνία, υπάρχει μια πραγματική αναζήτηση νέων εκφράσεων και εκτιμώ,  ότι σιγά σιγά αυτά θα πάρουν μορφή, υπόσταση,  θα ενσαρκωθούν με κάποιο τρόπο είτε ως πολιτικές πρωτοβουλίες προβληματισμού είτε ως πραγματικές πολιτικές κινήσεις που θα αναζητήσουν κάποια στιγμή τη δυνατότητά τους να εκφραστούν πολιτικά.»

Για το αν αυτές οι πολιτικές κινήσεις γίνουν από πρόσωπα που θα ανήκουν και στα 2 κόμματα αυτά της κεντροαριστεράς ο κ. Κουσούλης υπογραμμίζει πως: «Μπορεί να οδηγηθούμε κι εκεί. Μπορεί όμως η κίνηση των πραγμάτων να ξεπεράσει και τα πρόσωπα και τη συνθήκη, δηλαδή κάποια στιγμή να συντελεστούν γεγονότα που θα αφήσουν πίσω τα πρόσωπα και τα συγκεκριμένα κόμματα και μια νέα πραγματικότητα να χτιστεί σιγά σιγά στη διαδρομή του χρόνου, με την οποία δεν μπορούμε να συναντηθούμε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά κάποια στιγμή αυτή να αποκρυσταλλωθεί και να πάρει μια μορφή πολιτικής έκφρασης.»

Για το τι θεωρεί ως συνθήκη που θα επιτρέψει σε περαιτέρω κινήσεις πολιτικές, ο κ. Κουσούλης αναφέρει: «Υπάρχει σε εξέλιξη μια ωρίμανση η οποία φαίνεται ότι επιταχύνεται. Κατά τη γνώμη μου αυτή η ωρίμανση οδήγησε πρώτον στο εύρος της αποχής και στο χαμηλό ποσοστό της νέας δημοκρατίας. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού και κοινωνικού σώματος απομακρύνεται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και με την έννοια αυτή διαμορφώνει μια ευρύτερη συνθήκη αναζήτησης. Που κατά τη γνώμη μου καθώς ωριμάζει, θα εκφραστεί με κάποιο τρόπο. Παράδειγμα, αν η νέα δημοκρατία επιμείνει σε 3 χρόνια διακυβέρνησης, ενώ από την Κυριακή το βράδυ είναι ένα μειοψηφικό σχήμα, η χώρα έχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δηλαδή το κυβερνητικό σχήμα έλαβε την εμπιστοσύνη 1.100.000 ψηφοφόρων, δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό, ένα χαμηλό αριθμό για να μπορεί πρώτον, να διαχειριστεί τα προβλήματά της χώρας και να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής της διεύθυνσης για 3 χρόνια. Αυτό το σχήμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Καθώς λοιπόν αυτή η αδυναμία θα γίνεται όλο και πιο καθαρή. Θα μπούμε δηλαδή σε μια συνθήκη πολιτικής στασιμότητας και πολιτικής αδράνειας, πέρα από το τι εκφωνούν τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτή η Συνθήκη, νομίζω ότι θα επιταχύνει όλες τις μεταβολές, μεταβολές που θα εκδηλωθούν κατά τη γνώμη μου και μέσα στην κεντροδεξιά παράταξη. Το κενό της αντιπολίτευσης είναι μια συνθήκη που αλλάζει και τα κριτήρια με τα οποία οι άνθρωποι παρατηρούν το κυβερνητικό σχήμα. Αυτό το κυβερνητικό σχήμα ξέρετε δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της χώρας, παρά το γεγονός ότι, είχε ιδανικές πολιτικές συνθήκες δράσης, δηλαδή υπήρχε ένα κενό στην αντιπολίτευση. Θα μπορούσε συνεπώς να επιταχύνει αποφάσεις και βήματα προς μια κατεύθυνση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.»

Για την αποχή και τα υψηλά επίπεδα, ο κ, Κουσούλης σχολίασε πως: «Η  αποχή της Κυριακής είναι το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός. Όλα τα άλλα συνδέονται με την αποχή, δηλαδή ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο βαθμό που δεν μπορούν να καρπωθούν την αποχή, δηλαδή δεν πείθουν τους ανθρώπους κι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας απομακρύνεται από την κάλπη, δεν είναι μια πολιτική αποτυχία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ;»

Για τη νέα πολιτική συνθήκη και προς πια κατεύθυνση θα δημιουργηθεί, ο κ. Κουσούλης ανέφερε: «Σε πολλές κατευθύνσεις,  δεν υπάρχει ποτέ μια κυρίαρχη κατεύθυνση, ιδιαίτερα την εποχή που ζούμε. Ορισμένα κεντρικά ζητήματα έρχονται μέσα στη ροή των πραγμάτων με νέα ένταση και διαμορφώνουν, αν θέλετε γύρω τους χτίζονται πολλές διαφορετικές ακόμη και αντιφατικές απαντήσεις. Αυτή η σύγκρουση που προκύπτει που έχει ένα διαλεκτικό χαρακτήρα, είναι αυτή που κινεί τα πράγματα. Δηλαδή διαμορφώνεται η ορμή του ποταμού, αλλά δεν σημαίνει ότι όλοι μας μέσα στην ορμή του ποταμού έχουμε την ίδια αντίληψη για τα πράγματα, αλλά η ορμή του ποταμού είναι καλύτερη από την ακινησία του νερού.»

Για τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που έχει ο κ. Κουσούλης επισημαίνει: «Κοινωνικά,  έχει κατ αρχήν να αντιμετωπιστεί, να ανταποκριθεί η πολιτική στην ανάγκη επιβίωσης των ανθρώπων,  δηλαδή στο μέτωπο της οικονομίας, πώς θα βελτιωθεί η αμοιβή της εργασίας. Αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα και συνδέεται με αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε παραγωγικό μοντέλο.  Ένα κεντρικό ζήτημα στη χώρα είναι η κατανομή των πόρων κι αυτό θα είναι αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης. Ένα άλλο ζήτημα είναι τι είδους σχολεία θέλουμε στην Ελλάδα»

Για το αν θα έχει η χώρα πρόωρα εκλογές ο κ. Κουσούλης τονίζει πως: «Εκτιμώ πως θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Εκτιμώ, ότι δεν θα αντέξει η κυβέρνηση. Είναι ένα μειοψηφικό σχήμα, κι όχι μόνο είναι μειοψηφικό σχήμα, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, από αύριο που δεν έκανε μέχρι την Παρασκευή το πρωί. Άρα λοιπόν, τη φιλοσοφία διακυβέρνησης που είχαμε την Παρασκευή θα συνεχίσουμε να την έχουμε και από αύριο και μεθαύριο και οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορεί να γίνουν παραγωγοί νέου έργου. άρα θα συνεχιστεί αυτή η φιλοσοφία διακυβέρνησης, η οποία κατά τη γνώμη μου επειδή πλέον είναι μειοψηφική, δεν μπορεί να φτάσει ως το 27. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα δούμε οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πρόσωπα, άνθρωποι που αναζητούν καλύτερες απαντήσεις, τι θα μπορέσουν να κάνουν.»