“Δεύτερη αιτία θανάτου Παγκοσμίως από το 2020 η κατάθλιψη”

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2019 09:50

“Δεύτερη αιτία θανάτου Παγκοσμίως από το 2020 η κατάθλιψη”

Στα σοβαρότατα ψυχικά νοσήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από 154 εκατομμύρια άνθρωποι στον Πλανήτη και την  παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρθηκε ψυχολόγος Μανώλης Καργάκης, τονίζοντας μάλιστα στον Politica89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη πως το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελέσει την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο ψυχολόγος κ. Μανώλης Καργάκης

Για την  θλιβερή πρωτιά της Κρήτης στις αυτοκτονίες που οφείλεται συνήθως στο νόσημα τις κατάθλιψης, ο κ. Καργάκης αναφέρει πως “η αυτοκτονία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ψυχικό νόσημα και μπορεί να προληφθεί από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη. Το οικείο περιβάλλον των ανθρώπων με κατάθλιψη μπορεί να τους βοηθήσει όταν αντιληφθεί το νόσημα που πάσχουν οι αγαπημένοι τους και να προλάβουν την αυτοκτονία”. Μάλιστα με επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ ο κ. Καργάκης επισημαίνει πως  στη χώρα μας μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Δύο στους πέντε  εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων στη χώρα μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις ανακοινώσεις του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ). “Ο μέσος έφηβος περνά ψυχολογικές εξάρσεις θλίψης συνήθως δικαιολογημένα καθώς η φάση της ζωής του στην εφηβική ηλικία, είναι ευαίσθητη, ως ένα τέτοιο βαθμό είναι φυσιολογικό δηλαδή, αλλά χρειάζεται και η προσοχή των γονιών. Πρέπει να επικοινωνούμε με το παιδί για να προσδιορίζουμε το συναίσθημα τους. ” Η χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνεται στη διάρκεια της εφηβείας, από 23,6% στην ηλικία των 11 ετών, σε 49,9% στην ηλικία των 13 και 55,0% στην ηλικία των 15 ετών.

Ακούστε εδώ όσα είπε ο ψυχολόγος Μανώλης Καργάκης στον Politica89.8:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook