«Δεν είναι στον αξιακό κώδικα των Κρητικών τα κλειστά κέντρα»

Δημοσιεύτηκε στις 13/01/2020 17:01

«Δεν είναι στον αξιακό κώδικα των Κρητικών τα κλειστά κέντρα»

Για το προσφυγικό και την εμπλοκή της Κρήτης, στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί το νησί στο σχεδιασμό για την δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης.

Ερωτηθείς αν εμμένει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων στην αρχική της απόφαση, ότι στο νησί χωράνε οι πρόσφυγες αλλά δεν χωράνε τα κέντρα κλειστού τύπου, ο κ. Κουράκης απάντησε: «Ναι ισχύει, και έχει επιβεβαιωθεί και στο τελευταίο συμβούλιο και την Τετάρτη νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί ξανά, στα πλαίσια του διαλόγου και της ενημέρωσης που θα γίνει για τις τελευταίες εξελίξεις. Εμείς προτείναμε «ναι» στην φιλοξενία, στον αξιακό κώδικα των Κρητικών η φιλοξενία είναι πάρα πολύ ψηλά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τα ζητήματα της Δημοκρατίας, είναι πάρα πολύ ψηλά. Λέμε «ναι» γιατί κι εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του και προτείνουμε μια συγκεκριμένη λύση που έχει δοκιμαστεί και είναι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Ήδη αυτή την ώρα, φιλοξενούνται στην Κρήτη, σε διάφορες περιοχές, 1.100 πρόσφυγες και νομίζω ότι ήδη έχουν τακτοποιηθεί 300, έχουν πάρει τα έγγραφα τους τα απαραίτητα, έχουν φύγει κι έχουμε 300 θέσεις κενές. Λέμε λοιπόν, να συμπληρωθούν και αυτές οι 300 θέσεις και είμαστε διατεθειμένοι να υποδεχτούμε τους 1.500 που λέει η Κυβέρνηση, να τους κατανείμουμε σε σπίτια όπως είναι το πρόγραμμα και αν κάποιος ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα είναι σε μεταβατική φάση γιατί τελειώνει το 2020 και η Ύπατη Αρμοστεία θα φύγει, ναι αλλά το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Θα το αναλάβει το ελληνικό κράτος με κονδύλια της Ε.Ε, και από 25 χιλ θέσεις, όπως έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση θα γίνουν 40 χιλ. θέσεις. Άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι τελειώνει το πρόγραμμα. Λέμε «ναι» γιατί η Κρήτη έχει και ιδιαιτερότητες και λέμε «ναι» πάνω απ’ όλα στις ανθρώπινες συνθήκες και στην συμπεριφορά, αλλά η Κρήτη έχει και ιδιαιτερότητες. Συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας από το τουριστικού προϊόν, άρα η ναυαρχίδα του τουρισμού, πρέπει να δείξει και μια άλλη κατεύθυνση πως μπορούμε να φιλοξενούμε ανθρώπους που δοκιμάζονται. Γιατί αυτοί  οι άνθρωποι έχουν περάσει πολλά. «Ναι» με ανθρώπινους όρους, «ναι» και σε ένα μήνα μπορούμε να είμαστε πανέτοιμοι να ενοικιάσουμε σπίτια, να διαμένουν εκεί, να διδάσκονται τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και όταν ολοκληρωθούν τα χαρτιά τους, οι περισσότεροι φεύγουν. Σχεδόν το σύνολο, προτιμάει να πάει στην Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Αγγλία, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα μείνουν στη χώρα μας».

«Δεν υπάρχουν περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα κλειστά κέντρα. Οι Κρητικοί αντιδρούν γιατί δεν τα θέλουν. Επειδή έχει πετύχει το μοντέλο κι επειδή έχουμε την τεχνογνωσία τις εταιρίες της Αυτοδιοίκησης, την Αναπτυξιακή Εταιρεία και τον ΠΛΟΗΓΌ, μπορούμε αμέσως μόλις μας δώσουν το «οκ» να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Εμείς προετοιμαζόμαστε και για κάτι άλλο. Να καταθέσουμε από μόνοι μας για κάποιες δομές, να φιλοξενήσουμε δύο – τρεις δομές και να φιλοξενήσουμε δομές των 20 – 30 ατόμων, και τα παιδιά. Το αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, δεν λέμε «όχι είμαστε έξω από αυτό», το έχουμε ζήσει, το ξέρουμε το θέμα, ξέρουμε την ταλαιπωρία και τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της χώρας. Είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της όχι μόνο οικονομικά αλλά και διπλωματικά» τόνισε ο κ. Κουράκης.

Στο ερώτημα πως και γιατί υπάρχει τέτοια επιμονή για τα κλειστά κέντρα, από την στιγμή που έχει πετύχει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στην Κρήτη, ο κ. Κουράκης απάντησε: «Προφανώς, μπορεί να θέλουν να στείλουν και μηνύματα στην άλλη πλευρά. Αλλά το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που οι ροές προφανώς θα συνεχιστούν, είδατε τι έγινε και στους Παξούς όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Φανταστείτε τον πόνο αυτών των ανθρώπων και πόσο θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, όπου αισθάνεται τόσο μεγάλη πίεση, πιθανόν  και η Τουρκία να έχει μεγάλη πίεση. Λέγεται από τον πρόεδρο και άλλα στελέχη της ότι έχουν ήδη 5 εκ. που τους φιλοξενούν. Άρα η Ευρώπη πρέπει να ενδιαφερθεί πιο διπλωματικά. Να δείξει ότι έχει πολιτική θέση, άποψη. Ότι παρεμβαίνει στα γεγονότα, στις εξελίξεις. Να παρέμβει γιατί σε όλες τις περιοχές αυτές είναι εμπόλεμες».

«Αν με νηφαλιότητα το συζητήσουμε, το κατανοήσουμε σε βάθος και πάρει κανείς υπόψη τα χαρακτηριστικά της Κρήτης και επειδή εμείς προτείνουμε με γρήγορα βήματα να δεχτούμε εκείνους που έχει η Κυβέρνηση να αποφασίσει να στείλει εδώ, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, αρκεί να υπάρχει μια κατανόηση. Η πίεση των γεγονότων πολλές φορές, δεν σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και άμεσα υλοποιήσιμα υπόθεση που δίνει και αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Για το γεγονός ότι αν δεν υπήρχε το ΕΣΤΙΑ ίσως συζητούσαμε για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, ο κ. Κουράκης απάντησε: «Από τη φύση του, δεν πρέπει να είναι κανείς υπέρ των κλειστών κέντρων. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, μπορεί σε ένα χώρο πχ 4 στρεμμάτων να φιλοξενήσει 2 χιλ. άτομα; Αδύνατον. Ο μεγάλος όγκος είναι νέοι άνθρωποι, είναι παιδιά. Μπορεί να έρθει μια οικογένεια και να έχει 5 παιδιά, δηλαδή αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος. Δεν πρέπει να είμαστε και νομίζω κανείς δεν είναι υπέρ αλλά η πίεση των γεγονότων είναι που οδηγεί σε αυτές τις λύσεις. Αν σκεφτούμε ήρεμα θα έχουμε αποτελέσματα, στην Κρήτη υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο. Δεν είπε κανείς «όχι» δεν είναι τα χαρακτηριστικά του Κρητικού αυτά. Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα».

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του κ. Κουράκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook