Σπ. Δανέλλης: “Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα στο Αιγαίο”

Δημοσιεύτηκε στις 20/01/2020 18:41

Σπ. Δανέλλης: “Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα στο Αιγαίο”

Την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία με σύνεση υπευθυνότητα και ηρεμία επεσήμανε ο πρώην Βουλευτής με το Ποτάμι και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σπύρος Δανέλλης μέσα από την συχνότητα του Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, τονίζοντας πως είναι παράλογος όποιος θεωρεί πως η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.


“Ο Διχασμός αφήνει τον αντίκτυπο του στην Κοινωνία και την πληγώνει”

“Ο διχασμός ήταν έκδηλος στα προηγούμενα χρόνια σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της συμφωνίας των Πρσεπών το οποίο πλήγωσε την Ελληνική Κοινωνία κι άφησε τον αντίκτυπο του σε αυτή λόγω των αντίθετων πολιτικών απόψεων των δύο ισχυρών κομμάτων. Κάθε φορά που αναδύεται ένα θέμα με την διαφωνία τους τα δύο μεγάλα κόμματα, δίχαζαν την Ελληνική Κοινωνία χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ως πολιτικά πρόσωπα λειτουργούμε παιδευτικά προς την κοινωνία και οι αποφάσεις μας αφήνουν αντίκτυπο την ιστορία της χώρας μας. Η βαθιά πληγή του διχασμού κατά την συμφωνία των Πρεσπών, έχει κλείσει, με την τωρινή κυβέρνηση τότε να ασκεί μικροπολιτική. Κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά με τον κ. Τσίπρα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία στάση που αξίζει να σημειωθεί, αν κρίνουμε πως η χώρα μας σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού και της άσκησης μικροπολιτικής, όπως στο Μακεδονικό.”

Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα στο Αιγαίο

“Σίγουρα η Μαξιμαλιστική άποψη της Τουρκίας ότι το μισό Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα και πως δεν της ανήκει τίποτα σε ότι αφορά την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι άκρως μαξιμαλιστική και λανθασμένη, όμως το ίδιο ακραία και μαξιμαλιστική είναι η άποψη όποιου θεωρεί πως η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θεωρώ πως πρέπει να ασκηθεί πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα με ηρεμία σύνεση και υπευθυνότητα. Δεν φτάνει να επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο συνεχώς, πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχίες για να μπορούμε να αποδείξουμε και την κυριαρχία μας, ειδικά εφόσον υπάρχουν εθνικά συμφέροντα που στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί το συμφέρον του ισχυρού. Χρειάζεται ομοφωνία σε επίπεδο κοινοβουλίου στην Εθνική Πολιτική κάτι που συμβάλλει σε αυτό ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τα όσα υποστήριζε ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ανάλογο θέμα, όπως την συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει να υπάρξει μία διαπραγμάτευση με την Τουρκία στον βαθμό που κατέστη αυτό δυνατόν κι από την πλευρά της. Καλό θα ήταν να γίνει κάτι τέτοιο μέσω Χάγης, η μέσω Διμερούς Συμφωνίας των δύο κρατών. Μία συμφωνία με το πέρασμα των χρόνων όπως εκείνη της Λωζάνης, αφενός ισχύει, αλλά χρειάζεται μία νέα επισφράγιση της. Αυτό δείχνει και το Κυπριακό καθώς αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν, η Τουρκική προκλητικότητα θα είχε κοπάσει, όποιος νομίζει πως με το Κυπριακό άλυτο, η Τουρκία δεν θα επέμβει στην Κυπριακή ΑΟΖ κάνει λάθος. Με την πάροδο του χρόνου, το πρόβλημα επιδεινώνεται, το σχέδιο ΑΝΑΝ για παράδειγμα θα ήταν πολύ καλύτερο τότε από όσα θα προβλέπει μία συμφωνία που θα υπήρχε αν υπογραφόταν σήμερα. Το ανάλογο, άλλωστε ισχύει και με την Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Ο καθένας πρέπει να αποδείξει την νομιμότητα των δικών του διεκδικήσεων και η επιστημονική τεκμηρίωση είναι αυτή που θα μας δικαιώσει.”

Συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας για να αποφευχθεί τυχόν θερμό επεισόδιο

“Ο νέος ενεργειακός χάρτης που διαμορφώνεται στην Μεσόγειο σχετικά με τα κοιτάσματα και τους αγωγούς μεταφοράς, είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Τουρκία διεκδικεί συνεκμετάλλευση και θα ήταν παράλογο να πιστεύει κανείς το αντίθετο.  Γι αυτό θα πρέπει εφόσον κι εκείνη συμφωνεί να υπάρξει συνεννόηση με την χώρα μας, εφόσον είμαστε αφενός αναγκασμένοι να γειτονεύουμε ως κράτη εσαεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις ή πας σε σύρραξη ή έρχεσαι σε συνεννόηση με βάση το κοινό συμφέρον. Κατά την γνώμη μου, ως χώρα δεν θα δικαιωθούμε ποτέ, αν υποστηρίζουμε πως η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα κι αν έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές δίκαιο, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να διερευνήσουμε μία κοινή συμφωνία και μάλιστα οφείλουμε να κάνουμε το οτιδήποτε για να αποφύγουμε κάποιο θερμό επεισόδιο παίρνοντας ακόμα και πρωτοβουλίες.”

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κοινά στοιχεία με το σύμφωνο της Λιβύης

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπάρχουν κοινά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών με το σύμφωνο της Λιβύης, ο κ. Δανέλλης, ανέφερε πως:” Η Ελλάδα οφείλει να έχει μία διεθνή παρουσία, στα ζητήματα που την αφορούν, αλλά δεν χρειάζεται να επεμβαίνει και να υποστηρίζει ξεκάθαρα κάποια από τις δύο πλευρές, για να μην χρεωθεί μέρος του προβλήματος που μαστίζει την Λιβύη αυτή την στιγμή, συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε σε περίπτωση που επικρατήσει στην Λιβύη η πλευρά του κ. Χαφτάρ που υποστηρίζουμε.”

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Δανέλλη στον Politica 89.8: