“Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει όπλο σε σχολική τάξη”
Για το απίστευτο περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα σε σχολείο των Μοιρών, όπου ένας ανήλικος μαθητής τράβηξε όπλο μέσα στην τάξη, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής εγκληματολογίας, Γιώργος Παπακωνσταντής.
Σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό στο νησί. «Έχουν συμβεί διάφορα τέτοια περιστατικά απλά δεν δημοσιεύονται. Είναι απόλυτα φυσικό να συμβεί και αυτό σε μια κοινωνία που είναι συνηθισμένη να είναι ένοπλη, δεν φταίει ο μαθητής εκεί, είναι ένα σύνολο συνθηκών που διαμορφώνουν μια ανοχή, ότι η κρητική κοινωνία πρέπει να είναι ένοπλη γιατί δυστυχώς, είναι! Έχουν τραυματιστεί άτομα, έχουν γίνει διάφορα, δυστυχώς το θέμα με τα όπλα είναι ότι κάθε φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο μας «ξινίζει». Αν δεν γινόταν η καταγγελία δεν θα το ήξερε κανείς. Το ξεχνάμε όμως, αύριο – μεθαύριο θα έχει ξεχαστεί! Στο Ασήμι τις προάλλες έγινε χαμός, δεν περνάει 24ωρο στην Κρήτη που να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Οι Κρητικοί έχουν όπλα και δυστυχώς έχει γίνει κομμάτι της ταυτότητας μας για τους απ’ έξω».
Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντής, οι επισκέπτες του νησιού, το κομμάτι των όπλων το θεωρούν ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής κουλτούρας. «Αυτό που δεν μπορούμε ακόμη να πούμε, είναι κατά πόσο το θεωρούμε πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τις αιτίες και αν καταλήξουμε σε αυτά να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια επίλυσης. Αν αυτή τη στιγμή κάνει η αστυνομία μία έρευνα σε ένα σπίτι και βρουν ένα καλάσνικοφ, οι χωριανοί δεν θα πουν «πω πω, έχει όπλο» αλλά θα πουν «ποιος ρουφιάνος τον κατέδωσε». Δεν είμαι εκείνος που θα πει αυτό πρέπει να γίνει αλλά έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου».
«Κατά τη γνώμη μου, έχει γίνει λάθος στην όλη καμπάνια. Κυριαρχεί ότι την αποφυγή των όπλων αυτό που προβάλλεται είναι ότι είναι επικίνδυνα και ότι προκαλούν τραυματισμούς. Ένα αδιέξοδο είναι ότι όσοι έχουν όπλα πιστεύουν ότι ξέρουν να τα χρησιμοποιούν και το δεύτερο είναι ότι ναι μεν τα ατυχήματα είναι σποραδικά μα θα σου πει κάποιος «και με τα αυτοκίνητα έχουν σκοτωθεί πολλοί, όχι μόνο από τα όπλα». Αυτό που νομίζω χρειάζεται είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, δεν είναι στην κουλτούρα ενός πολιτισμένου λαού να ασκεί και να προβάλλει τη βία. Το να έχω όπλο και να το επιδεικνύω, σημαίνει ότι επιδεικνύω την ικανότητα μου για την άσκηση της βίας. Υπάρχουν κι άλλες ένοπλες κοινωνίες που δεν χρησιμοποιούν στα καλά καθούμενα τα όπλα» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντής ενώ συμπλήρωσε: «Δεν το έχουμε αναγνωρίσει ως πρόβλημα, μια μεγάλη μερίδα έχει όπλο. Όταν έχεις ένα όπλο πάνω σου και θυμώσεις είναι εύκολο να γίνεις φονιάς, και όταν το παίρνεις και στο γάμο του παιδιού σου πέρα από τα ψυχολογικά πλέγματα που δείχνει αυτό για κάποιον, δείχνει ότι του αρέσει η βία. Επειδή είναι μικρή η μειοψηφία αυτών που ρίχνουν σε δημόσιο χώρο, ένας τρόπος αποφυγής θα ήταν να δείξουν οι παρευρισκόμενοι την δυσαρέσκεια τους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα γάμο και σηκωθούν 600 άτομα και φύγουν, ποιος θα το ξανακάνει;»