“Δεν έχω σχέση με την ΝΔ αλλά η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές Αυγενάκη είχαν την έγκριση του Πρωθυπουργού”

Δημοσιεύτηκε στις 30/01/2020 17:26

“Δεν έχω σχέση με την ΝΔ αλλά η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές Αυγενάκη είχαν την έγκριση του Πρωθυπουργού”

Πλήρης στήριξη από τον έγκριτο νομικό Πέτρο Μηλιαράκη, που δεν ανήκει στην ΝΔ αλλά αντιθέτως υπήρξε πολιτικός αντίπαλος, στους χειρισμούς του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Μιλώντας στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, υπεραμύνθηκε των χειρισμών τονίζοντας ότι αποτελούν επιλογές του Πρωθυπουργού και είναι άδικο να τις χρεώνεται ο Λευτέρης Αυγενάκης.

“Το σημαντικότερο είναι ότι παράγοντες οικονομικοί, που ουδεμία σχέση είχαν ποτέ με το ποδόσφαιρο, για να εξυπηρετήσουν τα αμιγώς οικονομικά τους συμφέροντα πέραν του ποδοσφαίρου, εκμεταλλεύονται όχι το φιλαθλοφρόνημα αλλά το οπαδικό φρόνημα, αγοράζουν ανώνυμες εταιρίες ποδοσφαιρικές, γιατί πάει πια το σωματείο, και με αιχμή του δόρατος του οπαδικό φρόνημα και τους φανατικούς που δεν τους λέω φιλάθλους, αλλά χούλιγκανς των ομάδων, επιδιώκουν με την ομάδα πίεσης που δημιουργούν, εξυπηρέτηση των άλλων συμφερόντων. Δηλαδή δεν αφορά αμιγώς τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα αλλά δια των ποδοσφαιρικών συμφερόντων τα λοιπά οικονομικά συμφέροντα. Αυτή είναι η πραγματικότητα” τόνισε ο κ. Μηλιαράκης.

Για την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, μίλησε ο κ. Μηλιαράκης, για το αν δηλαδή μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει ζητήματα νομιμότητας, όπου απάντησε: “Το ποδόσφαιρο οφείλει να είναι αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο. Αυτό είναι μέχρι ένα ποσοστό διότι η συνταγματική τάξη στην Ελλάδα θέλει το κράτος να παρεμβαίνει σε αυτά. Αυτό είναι το ένα. Το ποδόσφαιρο είναι έννομο αγαθό, είναι αθλητισμός, άσχετα πως το καταντάμε εμείς στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι το εξής. Αφού είναι τόσο γενναία η κυβέρνηση ας κάνει τροπολογίες νομοθετικές για την προστασία της Α’ κατοικίας. Και να πει “όχι δεν δέχομαι από εδώ και πέρα η πρώτη κατοικία να είναι αντικείμενο βορά των φανς και των οποιοδήποτε άλλων που έχουν βουλιμία, να κάνουν κατασχέσεις στις περιουσίες των ιδιωτών, δηλώνω λοιπόν ανυπακοή στην Τρόικα και στην Πέμπτη Αξιολόγηση και ως γενναία κυβέρνηση προχωρώ προς την κατεύθυνση αυτή” ενώ συμπλήρωσε: “Επεμβαίνει λοιπόν σε ζητήματα που μπορεί να επιλύσει με τους 156 – 158. Προχωράμε τώρα. Άσχετα αν είναι συντοπίτης μας ο Λευτέρης Αυγενάκης, εγώ ουδεμία σχέση έχω με την ΝΔ. Οι 156 που ψηφίσαν τον νόμο καλύπτουν όλους τους χειρισμούς του Αυγενάκη. Να είμαστε καθαροί σε αυτό και έντιμοι. Οφείλω να κάνω και δίκαιη αντιμετώπιση. Ήταν επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη τις οποίες υλοποίησε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Διαφορετικά δεν θα είχαμε 156 βουλευτές να υπερψηφίζουν την μεταβολή του νόμου. Αυτή είναι η άποψη μου. Όχι χάριν του Λευτέρη του Αυγενάκη, με τον οποίο έχω δηλώσει ευθέως, ανεξάρτητα από την πολιτική μας αντιδικία, οφείλουμε να έχουμε fair play και αξιοπρέπεια στον πολιτικό λόγο και να σέβεται ο ένας τον άλλο. Αυτό δεν αφορά επιλογή του Λευτέρη Αυγενάκη και δεν πρέπει να πληρώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης, επιλογές άλλων, όπως και οι 156”.

“Εκείνο που εγώ μπορώ να πω, ως ελεύθερος πολίτης και έχων τον κοινό νου και την κοινή πείρα των πολιτικών πραγμάτων είναι ότι, ουδέποτε ο Λευτέρης ο Αυγενάκης θα προέβαινε σε μια τέτοια διαχείριση της κατάστασης χωρίς την απόλυτη έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή είναι η άποψη μου. Λοιπόν το ζήτημα που τίθεται εδώ είναι αν και κατά πόσον υπάρξει ή μπορεί να υπάρξει ποτέ πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα δηλώνει ανυπακοή στα οικονομικά συμφέροντα, των οποιοδήποτε δρώντων και ότι πρέπει να υπερασπίζεται αμιγώς το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και όχι τις επιλογές των παραγόντων του οικονομικού και κατ’ επέκταση δημοσίου βίου” δήλωσε ο κ. Μηλιαράκης.

“Το προσφυγικό δεν επιλύεται με τους τρόπους αυτούς”

Την κατασκευή ενός πλωτού φράγματος, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία, ετοιμάζει η κυβέρνηση ως ένα ακόμη επιθετικό μέτρο κατά των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Με αφορμή τα παραπάνω ο κ. Μηλιαράκης σχολίασε: “Αυτή είναι άλλη ευρεσιτεχνία. Δεν ξέρω εγώ θα την πω ευρεσιτεχνία της ΝΔ. Αν δούμε την διαδικασία της διάταξης της χώρας με τι ακτές έχει, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το προσφυγικό το οποίο βρήκε μπροστά της η ΝΔ, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της και την πολιτική της πριν τις εκλογές, δεν επιλύεται με τους τρόπους αυτούς. Το προσφυγικό επιλύεται με άλλους τρόπους. Πρώτον, δεν μπορούμε να επέμβουμε σαν Ελλάδα, στην εμπόλεμη διαδικασία που εξαναγκάζει τον κόσμο αυτό να φεύγει ως διωκόμενος από τη χώρα του. Το μεταναστευτικό, δεν έχουν καταλάβει κάποιοι, ότι εδώ και τρία χρόνια ο ΟΗΕ μίλησε για 40 εκ. εν δυνάμει πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Ποιες είναι οι πολιτικές που η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει; Ποιες είναι οι πολιτικές να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση που αφορά κατ’ ουσίαν μετακίνηση πληθυσμών; Δηλαδή έχουμε μετακίνηση πληθυσμών από την Άπω Ανατολή, την Μέση Ανατολή, από την Ασία, δηλαδή Ασία, Άπω, Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Ποια είναι η πιο κοντινή θύρα εισόδου και εξόδου; Είναι η Ελλάδα, η Σικελία, η Ιταλία, η Ισπανία και σε κάποιο σημείο είναι και  η Γαλλία. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει μια διαδικασία της νόμιμης και κατ ‘ αναλογία κατανομής και μετεγκατάστασης του προσφυγικού αυτού ρεύματος. Και από τη στιγμή που υπάρχουν χώρες οι οποίες αρνούνται τους πρόσφυγες, επ’ αυτών σοβαρότατες κυρώσεις. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ανεχθεί ως “προνομιούχος” το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα”.

Για το αν μια τέτοιου είδους ενέργεια θεωρείται, ότι θέτει ζητήματα που δεν συνάδουν με τις διεθνείς συμβάσεις, ο κ. Μηλιαράκης απάντησε: “Ναι βέβαια. Kατ’ αναλογία παρόμοια είχε κάνει και ο Τραμπ για το Μεξικό. Aυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και πάνω απ’ όλα δεν δίνουν λύση. Που θα μπει το φράγμα αυτό; Εκεί που θεωρούν ότι έχουν αυξημένες ροές και εκεί που έχει ελάσσονες διαρροές τι γίνεται; Αυτά συγγνώμη αλλά είναι τα παιδεία παίζει. Η άποψη μου είναι αυτή. Υπάρχουν σημεία που είναι πιο κοντινές οι αποστάσεις αυτό είναι αλήθεια, αυτές οι αποστάσεις είναι δεκάδες κατά τη γνώμη μου. Δεν γίνεται έτσι η αντιμετώπιση, το προσφυγικό δεν επιλύεται με φράγματα. Επιλύεται με πολιτικές αντιμετώπισης από εκεί που εκπορεύεται το ρεύμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος”.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Μηλιαράκη:

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook