«Δεν βοηθάει η επικοινωνιακή κριτική των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ»

Δημοσιεύτηκε στις 13/01/2020 17:21

«Δεν βοηθάει η επικοινωνιακή κριτική των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ»

Για τις ανακαταλήψεις στο Κουκάκι μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο διακεκριμένος καθηγητής Εγκληματολογίας, Γιώργος Παπακωνσταντής.

Για το αν από εδώ και πέρα θα γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων εικόνων, όπως των εκκενώσεων των καταλήψεων Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι, ο κ. Παπακωνσταντής απάντησε: «Ελπίζω πως όχι, αλλά φαίνεται ότι αυτή η νοοτροπία ότι κάποιοι καταλαμβάνοντας ένα κτίριο κάνουν πράξεις – δεν ξέρω ακριβώς τι – σωστές, αν δεν καταλειφθεί αυτό φοβάμαι ότι θα έχουμε τέτοιες σκηνές, με το δεδομένο ότι και η ΕΛ. ΑΣ προσπαθεί να πετύχει την παύση του φαινομένου με διάφορους τρόπους. Ενώ δεν ήταν είδηση ότι υπήρχαν τόσα κτίρια υπό κατάληψη, που θα μπορούσαν να είναι αξιοποιημένα, έγινε θέμα η προσπάθεια ανακατάληψης και η απόδοση στους φυσικούς ιδιοκτήτες. Το θεωρούσαμε φυσικό και αυτό ήταν μια αρρωστημένη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Αυτό λοιπόν σιγά – σιγά ξεπερνιέται και νομίζω ότι θα πάψει να είναι είδηση ότι η αστυνομία αποδίδει τα κτίρια στους φυσικούς ιδιοκτήτες».

Για το αν βλέπει κάποιος λάθος στην εν λόγω υπόθεση, ο κ. Παπακωνσταντής απάντησε: «Από την τηλεοπτική εικόνα είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα παρότι οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να κάνουν τους «κριτές». Θεωρώ ότι σε πολλά ζητήματα οι συνδικαλιστές έχουν υπερβεί τον ρόλο τους. Ο ρόλος των συνδικαλιστών είναι να προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων τους και αφού πιστεύουν ότι δεν προστατεύονται, να λειτουργούν θεσμικά. Με το να ασκούν κριτική δεν νομίζω ότι βοηθά κανέναν. Η Αστυνομία μπορεί να ασκήσει έλεγχο, κατά πόσο μια επιχείρηση έγινε σωστά ή όχι. Καλό είναι και από την πλευρά τους, αν γίνεται κάποιο λάθος να το παραδέχονται. Νομίζω ότι είναι καλό, επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, η ίδια η Αστυνομία όταν πιστεύει ότι κάποια επιχείρηση έγινε λάθος, να το πει».

«Είναι άλλο πράγμα η αρμοδιότητα της Αστυνομίας και η επιχειρησιακή δυνατότητα να καταπολεμά οποιαδήποτε παράνομη πράξη και άλλο πράγμα αν κάποιοι αστυνομικοί υπερβαίνουν ή όχι την απαιτούμενη βία που πρέπει να ασκήσουν όλες οι επιχειρήσεις, οι νόμιμες, την επιβολή της ασφάλειας των πολιτών. Κινδυνεύουν από υπερβολικό ζήλο κάποιων αστυνομικών οι οποίοι δεν μπορούν για διάφορους λόγους, να έχουν αναστολή στον θυμό τους και στον τόπο που ασκούν τη βία» σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντής για το πώς μπορεί να διαχωριστεί ο ένας τύπος βίας από τον άλλον, συμπλήρωσε: «Χαρακτηριστικά δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι δυνατό και γίνεται προσπάθεια γι’ αυτόν τον λόγο. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται, ο έλεγχος στην Αστυνομία, να λειτουργούν τα όργανα. Η Αστυνομία δεν πρέπει να κάνει λάθη, δεν είναι ένα «μπουλούκι αντιεξουσιαστών». Πρέπει να ασκεί ελεγχόμενη βία τόση όση. Είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του νόμου, τα γεγονότα υπέρβασης βίας κρίνονται από κάθε περίπτωση. Ο αστυνομικός ο οποίος ανταλλάσει γροθιές αμυνόμενος  για να περάσει χειροπέδες σε έναν εγκληματία και άλλο όταν τον πάει για ανάκριση πχ και τον πλακώσει στο ξύλο. Όλα αυτά είναι θέμα χαρακτήρα αστυνομικών και εκπαίδευσης».

Τέλος, για το αν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε θεατές ενός «κλεφτοπόλεμου» ο κ. Παπακωνσταντής απάντησε: «Θέλω να είμαι αισιόδοξος, περνάμε μια μεταβατική περίοδο όπου θα υπάρξουν διάφορα γεγονότα. Επειδή όμως έχει ήδη ωριμάσει η ελληνική κοινωνία, ίσως να μην τα κάνει πια αποδεχτά όπως τα έκανε πριν από 10 – 15  χρόνια. Πιστεύω ότι σιγά – σιγά θα μειωθεί το φαινόμενο, ποτέ δεν θα εξαλειφθεί πλήρως, πουθενά δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, θα επανέλθει με διάφορους τρόπους αλλά η μαζικότητα που είχε στο παρελθόν, νομίζω ότι είναι πια παρελθόν. Νομίζω ότι είναι θέμα πως έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία, να μην το κάνει πια τόσο αποδεκτό όπως παλιότερα».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντή: