fbpx

Αναζήτηση

Δέκα χρόνια πέρασαν από την δολοφονία του Γιώργου Βασιλάκη

Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2020 12:47

Δέκα χρόνια πέρασαν από την δολοφονία του Γιώργου Βασιλάκη

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια (το 2010), ο Ταξίαρχος Βασιλάκης Γεώργιος έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας στο κτίριο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η Ελληνική Αστυνομία με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  υπενθυμίζει ότι συμπληρώνονται σήμερα 10 χρόνια από την δολοφονία του Κρητικού αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ Γιώργου Βασιλάκη.

Το ημερολόγιο γράφει 24 Ιουνίου 2010. Λίγο μετά τις 20:00 και στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτόν που φέρει τιμητικά το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη, έχουν μείνει λίγοι αξιωματικοί. Ανάμεσα τους και ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής και στενότερος συνεργάτης του τότε υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 20:09, μία εκκωφαντική έκρηξη από το υπασπιστήριο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σείει το μέγαρο της Κατεχάκη. Οι πρώτοι αστυνομικοί που σπεύδουν στο ισοπεδωμένο γραφείο αντικρίζουν νεκρό τον αστυνομικό υποδιευθυντήΓιώργο Βασιλάκη. Όπως κάθε βράδυ, έτσι και το μοιραίο της 24ης Ιουνίου 2010, άνοιγε τους φακέλους και τα δέματα της αλληλογραφίας του υπουργού. «Σου στέλνω έναν φάκελο με μια σοβαρή καταγγελία πολιτών και να τη δούμε αύριο κατά προτεραιότητα. Είναι όντως σοβαρή. Τώρα αρχίζω να ανοίγω την αλληλογραφία, είχαμε όλη ημέρα επισκέψεις, βουλευτές, πολίτες, αστυνομικούς», είναι τα τελευταία λόγια που έχει πει στο εσωτερικό τηλέφωνο στον υπασπιστή του τότε Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Λευτέρη Οικονόμου.

Φαντάζει απίστευτο, αλλά πρόκειται για το τρομοκρατικό χτύπημα εκεί που χτυπά η καρδιά της Αστυνομίας, σε ένα από τα θεωρητικά πέντε πιο καλά φυλασσόμενα κτίρια στη χώρα. Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο Γιώργος Βασιλάκης υπέστη συνέπεια της έκρηξης «βαρύτατες σωματικές κακώσεις κεφαλής, θώρακος, κοιλίας αμφοτέρων των άνω άκρων, συνέπεια των οποίων επήλθε αμέσως ο θάνατος». Τα πρώτα λεπτά κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι έχει συμβεί: μάλιστα η αίσθηση που υπήρχε είναι ότι το χτύπημα προήλθε απ’ έξω -ίσως με κάποια ρουκέτα- καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι τρομοκράτες θα «έμπαιναν» στον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα… έφταναν στον 7ο όροφο.

Το δολοφονικό πακέτο – Πώς έφτασε στο υπουργείο

Οι τρομοκράτες είχαν στείλει το δολοφονικό πακέτο αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά η γραμματέας του το έστειλε με έναν νεαρό αστυνομικό της φρουράς του στο γραφείο του, στην Κατεχάκη. Ο αστυνομικός χρησιμοποίησε το Μετρό για να φθάσει στη Λεωφόρο Κατεχάκη, ενώ ο φάκελος χωρίς να ελεγχθεί από τα ειδικά μηχανήματα στην πύλη του υπουργείου αλλά και στο ισόγειο, έφθασε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη. Ήταν ένας κίτρινος ταχυδρομικός φάκελος Α3, εξωτερικά χάρτινος και εσωτερικά με κυψελοειδές νάιλον. Στο εσωτερικό του περιείχε ένα πλαστικό σκληρό φάκελο, τύπου κλειστού ντοσιέ. Στην εξωτερική και επάνω πλευρά του εσώκλειστου φακέλου υπήρχε μια λευκή κόλλα Α4, ενώ αποστολέας φαινόταν ο «Χρήστος Καραβέλας», που υποτίθεται ότι έστελνε στοιχεία για την υπόθεση Siemens.

«Κύριε υπουργέ, με δεδομένη την εντιμότητά σας, και με προσωπικό κριτήριο την εμπιστοσύνη, και την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας, έλαβα την απόφαση να σας αποστείλω δείγμα σημαντικών εγγράφων, και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που αφορούν άμεσα την υπόθεση Siemens. Σας γνωστοποιώ πως πληθώρα ανάλογου υλικού βρίσκεται στην κατοχή μου. Η σύζυγός μου Μάρθα και ο δικηγόρος μου Ι. Μαρκουλάκος είναι ενήμεροι και θα διαχειριστούν την υπόθεση, εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από πλευρά σας. Μετά τιμής, Καραβέλας Χρήστος», έγραφε η επιστολή – «δόλωμα» που διάβασε ο άτυχος αστυνομικός υποδιευθυντής λίγο πριν ανοίξει το δεύτερο και μοιραίο πακέτο.

Η δικογραφία της ΔΑΕΕΒ και το DNA Παλαιοκώστα

Στη δικογραφία που θα σχηματίσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αναφέρεται ότι βρέθηκε DNA του Βασίλη Παλαιοκώστα στο τρομοδέμα που έκοψε το νήμα της ζωής του Γιώργου Βασιλάκη. Ο Κρητικός στην καταγωγή αξιωματικός έχαιρε της εκτίμησης όλων στο Σώμα, ενώ χαρακτηρίζονταν ως άνθρωπος πρόσχαρος και θετική διάθεση να ακούσει τον οποιονδήποτε. Η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοιχτή για όλους, ενώ παρότι ήταν υπασπιστής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν έπαιρνε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο γιους, ηλικίας 23 και 19 ετών τότε. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε προσωπικά να ενημερώσει τη σύζυγο του στενού του συνεργάτη και φίλου για το τι είχε συμβεί το μοιραίο βράδυ της 24ης Ιουνίου στην Κατεχάκη.

Μερικές ημέρες αργότερα μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση θα αναλάβει την ευθύνη της δολοφονικής επίθεση, με επιστολή – προκήρυξη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό όνομα Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας «Αγωνιστών 40, Αθήνα». Από την πρώτη στιγμή οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής κατάλαβαν ότι πρόκειται για τους αληθινούς δολοφόνους, καθώς παρέθεταν λεπτομέρειες για τον εκρηκτικό φάκελο και τη συνδεσμολογία του που δεν θα ήταν δυνατόν να γνωρίζει κάποιος άσχετο. Στον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του ταξίαρχου.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook