De minimis ζωοτροφών, δασικοί χάρτες και κατανομή βοσκότοπων ξεσηκώνουν τους Κρητικούς κτηνοτρόφους

Δημοσιεύτηκε στις 18/10/2021 08:20

De minimis ζωοτροφών, δασικοί χάρτες και κατανομή βοσκότοπων ξεσηκώνουν τους Κρητικούς κτηνοτρόφους

Στους δρόμους θα βγουν σήμερα, Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, οι οποίοι αντιδρούν, μεταξύ άλλων και για την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τους βοσκοτόπους, βάσει της οποίας, όπως τονίζουν, προβλέπονται σοβαρές οικονομικές απώλειες στις επιδοτήσεις τους.

Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου έχουν αποφασίσει να αποκλείσουν τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο ύψος του κόμβου Πανόρμου, όπου θα συναντηθούν στις 10:00 το πρωί, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Στο Ηράκλειο, ωστόσο, μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου προγραμματίζουν στις 11:00 το πρωί προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο, για να ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία έως το κτίριο της Περιφέρεια Κρήτης, όπου αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα επιδώσει στις τοπικές αρχές σχετικό ψήφισμα, όπως επεσήμανε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακάκης.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου κ. Μιχάλης Γιαννακάκης στην πλατεία Ελευθερίας

Ο Γρύλλος Παπαδάκης

Μέχρι αυτή την στιγμή, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρεθεί η «χρυσή τομή» στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Παπαδάκης

Τα μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν στις 10:00 το πρωί συγκέντρωση στο ύψος των Τριών Μοναστηριών, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του κόμβου Ατσιποπούλου.

Ο κ. Βενιεράκης

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων στο Ρέθυμνο Γιώργος Βενιεράκης, οι παραγωγοί ζητούν, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, Μείωση της τιμής των ζωοτροφών, αγροεφοδίων, Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των φόρων στα λαϊκά στρώματα και αύξηση τους στην πλουτοκρατία και Μείωση της ανταποδοτικότητας στους δήμους.

 

Το «κερασάκι στην τούρτα» η νέα Κ.Υ.Α. για τους βοσκοτόπους

Την ώρα που ο κτηνοτροφικός κλάδος της Κρήτης ταλανίζεται από μια σειρά προβλημάτων, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, η περικοπή του επιδόματος για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και τα ανοιχτά έως και σήμερα θέματα στους δασικούς χάρτες, το «κερασάκι» φαίνεται να είναι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση  των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τους βοσκοτόπους, η οποία θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

Όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, η νέα ΚΥΑ επιφέρει αλλαγές στους βοσκοπότους για τα μικρότερα του έτους αιγοπρόβατα. Για τον λόγο αυτό ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, ώστε φέτος να ισχύσει η προηγούμενη ΚΥΑ και ζητούν την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, ο κτηνοτροφικός κόσμος και ιδίως οι νέοι στην Κρήτη είναι εξοργισμένοι με το περιεχόμενο της ΚΥΑ, η οποία αφαιρεί μεγάλα ποσά (από 1.500 έως 3.000 ευρώ) από κάθε κτηνοτρόφο που εντάχθηκε σε πρόγραμμα Νέων Γεωργών, είτε το 2009, είτε το 2014. Με τέτοιες αποφάσεις εκδιώκονται από τον τόπο τους τα νέα παιδιά, τονίζει ο ίδιος, καλώντας το ΥπΑΑΤ να προχωρησει σε αλλαγές.

Παράδειγμα

Βάσει της περυσινής ΚΥΑ, ένας κτηνοτρόφος που είχε στην κατοχή του 250 αρνιά (και φυσικά διέθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές στην κτηνοτροφική του μονάδα), λάμβανε επιδότηση από 10.000 έως 12.000 ευρώ.

Η νέα ΚΥΑ διαχωρίζει το ζωικό κεφάλαιο ανάλογα με την ηλικία του ζώου και έτσι η επιδότηση που θα λάβει είναι περίπου 1.400 – 1500 ευρώ. Και αυτό διότι τα πρόβατα κάτω του ενός έτους, με τη νέα ΚΥΑ διαχωρίζοναι, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι, μεταξύ άλλων, να μεγαλώσουν και τις εγκαταστάσεις τους.

Σημειώνεται πάντως, πως το οικονομικό πλήγμα ειδικά για τους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου -που είναι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της χώρας- είναι τεράστιο, κυρίως φέτος, που είναι μια επιβαρυμένη οικονομικά χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι -επίσης μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας- ο νομός Ρεθύμνου παρήγαγε 120.000 τόνους γάλακτος.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook