Δ. Χριστοφοράκης: Αγανάκτηση των φοροτεχνικών για τις αποφάσεις του υπ. Οικονομικών
Tην αγανάκτηση του για τις 23 πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις 1409 Υπουργικές Αποφάσεις Φορολογικές και τις Δηλώσεις για όλους όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι 17 Ιουνίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.
Ο κ. Χριστοφοράκης θεωρεί σχολιάζοντας τα παραπάνω, πως είναι ανέφικτο να έχουν υποβληθεί οι Φορολογικές Δηλώσεις για όλους όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι 17 Ιουνίου, όταν ακόμα δεν έχει“ανοίξει” το Έντυπο Ν. Αυτό τον κάνει να αναρωτιέται αν όποιος υπογράφει τέτοιου είδους αποφάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών το κάνει είτε για λόγους εμπάθειας προς τον κλάδο των φοροτεχνικών είτε για λόγους ανεπάρκειας γνώσεων.
Γι αυτό το λόγο και σε ανάρτηση του στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης, ο κ. Χριστοφοράκης, αναφέρει:
Προστασία για πληττόμενους – Τα κριτήρια
Πάντως, μέχρι την 1η Ιουνίου εξακολουθεί το καθολικό πάγωμα των πλειστηριασμών για όλες τις πληττόμενες ομάδες από τον κορονοϊό. Για την προστασία, απαιτείται αίτηση, βεβαίωση και ο ενδιαφέρομενος να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
Ειδικότερα πληγέντες θεωρούνται:
1. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, ή ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός τους, αφαιρουμένων πρόσθετων ή άλλων έκτακτων αποδοχών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020, παρουσίασε μείωση, σε σχέση με τον αντίστοιχο των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
α) για ποσά έως 1.000 ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 10%,
β) από 1.000,01 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ, , μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20%,
γ) από 2.000 ευρώ και άνω, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 30%.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, ή των οποίων τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου του 2020 παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
3. Άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις
Φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις.
5. Εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιριών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις, και σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης.
6. Φυσικά πρόσωπα που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ή τον Μηχανισμό “Συνεργασία”, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις, και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν παρουσιάσει μείωση εισοδημάτων λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Οι οφειλέτες αυτοί θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά και τα παρακάτω κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας:
η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
το υπόλοιπο της οφειλής να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Στην οφειλή αυτή συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι από τους πιστωτές
το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το μέγιστο ποσό των 45.000 ευρώ, όπως αυτό αναλύεται σε 17.000 ευρώ για έναν ενήλικα, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη)
οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ
η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ
η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας 3ετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.