Δ. Σταματάκης Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: «Στήσαμε ψηφοδέλτια με κομματικούς που δεν έδιναν το στίγμα της κοινωνικής διεύρυνσης»

Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2023 19:37

Δ. Σταματάκης Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: «Στήσαμε ψηφοδέλτια με κομματικούς που δεν έδιναν το στίγμα της κοινωνικής διεύρυνσης»

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αμιγώς κομματικά χωρίς να δίνουν το στίγμα της κοινωνικής διεύρυνσης αναφέρθηκε το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ηρακλείου, Δημήτρης Σταματάκης μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Σε ότι αφορά την διεύρυνση που επιχειρήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 αλλά και το εκλογικό μήνυμα που ήταν θολό ο κ. Σταματάκης ανέφερε πως:  «Το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μέλη της κεντροαριστεράς το 2019, νομίζω ότι ήταν συλλογικό. Μια απόφαση της δημοκρατικής παράταξης που εκφραζόταν μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ της εποχής εκείνης το 2019 που είχε καταγράψει πάρα πολύ υψηλά ποσοστά. Αυτή η προσέγγιση ήταν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ κομμάτι της κοινωνίας που ανήκε στην κεντροαριστερά. Από τότε και μετά  κύλησε ωστόσο πολύ νερό στο αυλάκι. Κυρίως δεν καταφέραμε να αναλύσουμε και να εκφράσουμε αυτή την κυβερνώσα δύναμη  που θα ανάδυε την κοινωνία και θα έδινε εκείνα τα εφόδια που πιστεύουμε εμείς. Νομίζω ότι θολώσαμε λίγο το μήνυμα μας με διάφορα χαρακτηριστικά και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πιο έντονη σύγκρουση με τα θέματα της κοινωνίας. Νομίζω ότι η διεύρυνση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με νέες προσθήκες στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από το κομμάτι της κοινωνίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα,  είναι ότι στο Ηράκλειο, από τις 8 κενές θέσεις στο ψηφοδέλτιο, οι 6 καλύφθηκαν με κομματικά μέλη, που συμμετείχαν είτε στην Κεντρική Επιτροπή είτε στη Νομαρχιακή. Αυτό δείχνει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέλεξε τα στελέχη εκείνα της κοινωνίας που θα την εξέφραζαν.  Είχαμε 3 πολύ καλά στελέχη τα οποία ήταν και βουλευτές μας, αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να ανοίξουμε κι άλλο τους ορίζοντες μας σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, όπου και να θέλουμε να τα εκφράσουμε και οι θέσεις μας να τα εξέφραζαν αυτά.»

Για το αν υπήρχαν στελέχη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούσαν να ελέγξουν ποιοι θα συμμετέχουν ή όχι στην υπόθεση της διεύρυνσης ο κ. Σταματάκης απαντά: «Προφανώς υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά δεν ήταν το ζήτημα πόσοι ήταν οι αριστερόφρουροι και πόσοι ήταν οι κεντρόφρουροι, το θέμα είναι ποια πολιτική χαράσσεις απέναντι στην κοινωνία.»

Για τις συζητήσεις που έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και για το αν πριν τις εκλογές είχε αντιμετωπιστεί η όποια διαφωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τα αριστερά είτε από τα κεντροαριστερά, ο κ. Σταματάκης ανέφερε πως:  «Προφανώς οι συζητήσεις υπήρχαν και φτάσαμε στο να υπάρξει μια πλατιά  συμμετοχή για την εκλογή του Προέδρου. Η διαδικασία που μπήκαμε για την εκλογική διαδικασία, ενώ έδειχνε ένα κόμμα προετοιμασμένο, δεν είχαμε πρόγραμμα ολοκληρωμένο για να το δείχνουμε να το αναδεικνύουμε και να επικοινωνούμε και δεν προτείναμε λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων. Υπήρξε μια αποσυσπείρωση διαφόρων ομάδων. Προφανώς κάτι δεν κάναμε σωστά. Από το 2019 κι έπειτα, οι αποφάσεις που πήρε ο κ. Τσίπρας, ή οι διαδικασίες που κίνησε ή που δεν κίνησε ήταν εκείνες που έφεραν αυτή τη μείωση. Ο ηγέτης φέρει ευθύνη, όπως και τα στελέχη φέρουν ευθύνη.»

Για τα νέα στελέχη και για τον ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως: «Αλίμονο. Αν δεν υπάρχουν άνθρωποι όπου μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να αναδειχθούν ως στελέχη και ως ηγέτες αυτού του χώρου. Αυτό σημαίνει, ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Προφανώς η απώλεια  του Προέδρου να απομακρυνθεί από την ηγεσία είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά τα κόμματα έχουν διαδικασίες, έχουν στελέχη. Αυτός που θα επιλέξει να ηγηθεί και που θα τον επιλέξουμε μέσα από τις διαδικασίες, αυτός πρέπει να είναι ο κατάλληλος να δώσει το στίγμα της πολιτικής μας, το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε και να κινηθούμε ανάλογα στη ζωή και την κοινωνία.»

Για το αν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα να επιλέξει πρόεδρο κι έπειτα σαφή ιδεολογικοπολιτική πρόταση ή το αντίθετο ο κ. Σταματάκης απαντά πως:  «Το ερώτημα είναι, αν η προοδευτική συμμαχία θέλει να εκφράσει την κοινωνία και τον λαό και ως κυβερνώσα παράταξη να το κάνει και να βρει  και τα κατάλληλα πρόσωπα και τις κατάλληλες πολιτικές για να το κάνει. Το ερώτημα είναι αν θέλει, να είναι  μια κυβερνώσα παράταξη να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις της κοινωνίας και του λαού. Πρέπει να είναι ταυτόσημα και ταυτόχρονη η διαδικασία. Δηλαδή, προφανώς ο Πρόεδρος για να εκλεγεί πρέπει να εκφράσει μια πλατφόρμα πολιτική και αντίστοιχα, και το Συνέδριο συντακτικό, η μη ή διαρκές πρέπει κι αυτό να καταλήξει σε αυτό το πράγμα. Χρειάζεται να αποφασιστεί αν θέλει να είναι μια προοδευτική δύναμη που θα προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα της χώρας και του λαού, ή να θα είναι μια δύναμη ή οποία θα θέλει να είναι ανατρεπτική.»

Για το ποιο θα πρέπει να είναι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα και για τα χαρακτηριστικά του προέδρου που θα εξυπηρετήσουν αυτό το στίγμα, ο κ. Σταματάκης απαντά: «Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα πρέπει να είναι στις κοινωνικές μάχες, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, στο συνδικαλισμό, στην αυτοδιοίκηση, στους συλλόγους, ώστε να μπορεί  να μεταφέρει την άποψη και την πρόταση του στους πυρήνες της κοινωνίας και να μπορεί ο πρόεδρος να ενώσει, όλους αυτούς τους χώρους, γιατί προφανώς οι χώροι και οι κοινωνικές ομάδες είναι πάρα πολλές.»

Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως: « Η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος των συνεργασιών, προφανώς, οι  δυνάμεις της δημοκρατικής προόδου, πρέπει να ενωθούν για να δώσουν απάντηση σε αυτή τη βάναυση πολιτική που εκφράζεται σήμερα και στην αυτοδιοίκηση.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook