Δ. Σαρηγιάννης: “Δεν διδαχθήκαμε και είμαστε κοντά στο να γίνουμε Μπέργκαμο”
“Δεν διδαχθήκαμε και είμαστε κοντά στο να γίνουμε Μπέργκαμο” υπογράμμισε ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα και πως δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες σαν αυτές που είδαμε τον Μάρτιο στην Ιταλία και την Ισπανία. Είναι καλό να μην πάθουμε για να μάθουμε, τόνισε συμπληρώνοντας πως : “Μπορεί να μην έχουμε γίνει ακόμα Μπέργκαμο αλλά είμαστε κοντά στο να γίνουμε. Πρέπει σαν κοινωνία, να αντιληφθούμε τον κίνδυνο. Δυστυχώς δεν είχαμε σημαντικές εξάρσεις μέχρι σήμερα, είχαμε μπει σε μία λάθος λογική που μας οδήγησε στο να μην αντιληφθούμε τις ολέθριες συνέπειες του κορονοϊου. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να αποφύγουμε τις συνέπειες της πανδημίας κι όχι να εξετάσουμε αν θα έπρεπε το σύστημα να είναι προετοιμασμένο. Πράγματι θα έπρεπε αλλά δεν μπορούμε να το κρίνουμε αυτή τη στιγμή, είναι αναγκαίο να δράσουμε. “
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στις πιθανότητες ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας στα τέλη Νοεμβρίου αλλά και στα μοντέλα που μελέτα, υποστηρίζοντας πως: “Δεν μπορούμε να ανοίξουμε στις 30 Νοεμβρίου, όπως ούτε στις 7 Δεκεμβρίου. Προσανατολιζόμαστε κι εξετάζουμε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου, αλλά έχει να κάνει με το κατά πόσο εφαρμόζουμε τα μέτρα.”
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε στην ερώτηση για το αν θεωρεί ότι το lockdown τύπου “ακορντεόν” που πρότεινε, μπορεί ακόμα και με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα να εφαρμοστεί και να πάμε σε αυτή την λογική ανοίγματος της οικονομίας. Τόνισε ωστόσο πως με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση ανοίγματος των 2 εβδομάδων δεν είναι λειτουργική καθώς, προϋπέθετε υψηλό βαθμό εφαρμογής, κάτι το οποίο δεν έγινε . “Μελετάμε όμως το πως μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα με τη λογική να λειτουργήσει οικονομία και πανδημία με πλάνο τετράμηνου. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την αγορά πριν τα Χριστούγεννα, γιατί ακριβώς, εξετάζουμε ένα τρόπο που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αντίστοιχες καταστάσεις και στο μέλλον. Δεν αρκεί δεν αρκεί να ανοίξουμε και πάλι τις όποιες επιχειρήσεις, έτσι απλά, πράγμα το οποίο μπορούμε να κάνουμε κι αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός σε βάθος τριμήνου με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία για το μέλλον.”