Δ. Σαρηγιάννης: «H Κρήτη θα πιέζεται έως και τα τέλη Μαρτίου»
Την πεποίθηση πως η Κρήτη θα εξακολουθεί να πιέζεται έως και τα τέλη Μαρτίου από την έξαρση της πανδημίας, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο Μάρτιος θα είναι δύσκολος μήνας για την Κρήτη σε ότι αφορά την πανδημία εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως στο Ηράκλειο θα υπάρξει αποκλιμάκωση μετά από ένα ικανό διάστημα αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Τόνισε μάλιστα πως τα Χανιά, που αυτή τη στιγμή ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται θα καταφέρουν να μείνουν εκτός των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως και το Ρέθυμνο στο οποίο παρατηρείται ήδη σχετική μείωση ημερήσιων κρουσμάτων.
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην πίεση του συστήματος υγείας που θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 25 Μαρτίου. Όπως υπογράμμισε: «Θεωρώ πως θα είναι πολύ δύσκολο να πεις ‘ανοίγω’ στις 16 Μαρτίου καθώς οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, θα έλεγα πως με βάση τους αριθμούς πηγαίνουμε σε παράταση των μέτρων»
Ανέφερε μάλιστα μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης, ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που είναι 30 με 50% πιο μεταδοτικές. «Αν θέλουμε να πέσουμε στα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown. Μπορούμε να πάμε σε μια αποκλιμάκωση με αυστηρά πρωτόκολλα και να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες νωρίτερα αλλά είναι δύσκολο να φτάσουμε το όριο των 800 ημερησίων κρουσμάτων. »
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην σημασία λήψης μέτρων πρόληψης την κατάλληλη στιγμή χρονικά και στα αποτελέσματα που έχουν τέτοιου είδους αποφάσεις, επισημαίνοντας πως: «Έχουμε ενδείξεις πως η δυνατότητα να λειτουργούμε προληπτικά κάνει μεγάλη διαφορά στην διαχείριση της πανδημίας, το είδαμε τον προηγούμενο Μάρτη αυτό και στους αριθμούς κρουσμάτων και στα αποτελέσματα που είχαν οι αποφάσεις τους επόμενους μήνες του Καλοκαιριού. Πιστεύω πως ο χρονισμός της λήψης αποφάσεων πρέπει να γίνει πιο αυτοματοποιημένος, δηλαδή να λαμβάνονται υπόψιν για την λήψη μιας απόφασης, περισσότερα από ένα δεδομένα με ασφαλή επιστημονικά τρόπο. Δεν είναι προφανές ότι ένα μαθηματικό μοντέλο μπορεί να πιάσει την κούραση που νιώθουμε από τα μέτρα, μπορεί να υπολογιστεί κάτι τέτοιο μόνο μέσω ορισμένων συντελεστών. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό να μετρήσεις τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο κόσμος στα μέτρα με μαθηματική κι αριθμητική ακρίβεια. »