Δ. Σαμψωνίδης: Aυτά είναι τα επαγγέλματα με ζήτηση – Πως επιλέγουμε σπουδές με μέλλον;
Σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο όπου αυτό που ισχύει τώρα, σύντομα είναι παρελθόν, είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει με ακρίβεια τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια.
Οι ειδικοί όμως έχουν καταλήξει σε τομείς οι οποίοι ,όπως όλα δείχνουν, έχουν προοπτικές και φαίνεται ότι θα αποτελέσουν πεδία εξελίξεων.
Επαγγέλματα με μέλλον
Όπως σημείωσε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δημήτρης Σαμψωνίδης μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη, για να προσδιοριστούν τα επαγγέλματα του μέλλοντος αναλύονται οι μελέτες στην Ελλάδα αλλά και τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ώστε να διαπιστωθεί ποιά ανεβαίνουν και πέφτουν σε ζήτηση. Όπως τόνισε από τα τους χώρους που έχουν ζήτηση “βλέπουμε τον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, τους τομείς υγείας γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, επαγγέλματα που αφορούν την ειδική αγωγή ,η υγεία και πρόνοια , παραϊατρικά επαγγέλματα αλλά και αυτό που ανεβαίνει ως τομέας είναι το περιβάλλον” και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διαχείριση περιβαλλοντικών αλλαγών. Ενδεικτικά ανέφερε το θέμα της ξηρασίας στην Κρήτη που μας απασχολεί και επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα απασχολήσει περισσότερο από εταιρείες μέχρι κυβερνήσεις.
Ο κ.Σαμψωνίδης υπενθύμισε πως υπάρχουν πολλές αξιόλογες Σχολές στην Κρήτη που μπορεί να μην είναι γνωστές και τομείς όπου τα Πανεπιστημιακά μας ιδρύματα καινοτομούν.
Πως επιλέγουμε επάγγελμα
Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η επιλογή από τους νέους σημείωσε πως “δεν υπάρχουν καλές σπουδές , υπάρχουν κατάλληλες σπουδές“, τονίζοντας ότι θα πρέπει μεν να ταιριάζει το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά των παιδιών, αλλά να συνδυάζεται και με σωστές επιλογές . Για τις εντάσεις που εκφράζουν συχνά οι γονείς ο κ.Σαμψωνίδης έφερε παραδείγματα περιγράφοντας πως μπορεί κάποιοι να θέλουν να ακολουθήσουν τη Φιλολογία αλλά υπάρχει επιφυλακτικότητα για την επαγγελματική αποκατάσταση, θυμίζοντας ότι υπάρχει στο Πανεπιστήμιο τμήμα τεχνητής νοημοσύνη στις ανθρωπιστικές επιστήμες που “ανοίγει” άλλους δρόμους. Αντίστοιχα για όσους έχουν καλλιτεχνικές κλίσεις υπάρχουν δεκάδες διέξοδοι.
Έφερε ακόμη παραδείγματα ανθρώπων που ακολούθησαν το όνειρό τους ανεξαρτήτως των δυσκολιών και κατάφεραν να κάνουν “θαύματα”.
Ομιλία το Σάββατο12/10 για επαγγέλματα του μέλλοντος
Η συνέντευξη του κ.Σαμψωνίδη έγινε με αφορμή εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο όπου θα αναλύσει επαγγέλματα με προοπτικές, Πανεπιστημιακά τμήματα και οι επαγγελματικές τους προοπτικές, σχολές με χαμηλές βάσεις που οδηγούν σε επαγγελματική επιτυχία, ενώ θα αναφερθεί ακόμη και σε πρακτικά θέματα σπουδών όπως το κόστος, τις υποτροφίες και τις κρητικές εστίες.