Δ/ντης Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ: «Θα πάμε μέχρι τέρμα για να μην γίνουν εξορύξεις»
Με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων, που θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 18.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο ένας από τους τρεις ομιλητές, ο Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γεωλόγος και Ωκεανογράφος Χρήστος Αναγνώστου.
Στην αυριανή εκδήλωση, ο κ. Αναγνώστου θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα: «Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω απo; την Κρήτη: αυτό τώρα είναι καλό ή κακό;». «Βάζω αυτό το δίλλημα, γιατί σαφώς υπάρχουν και οι δύο απόψεις. Εγώ θα υποστηρίξω και το κίνημα που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, το ότι θεωρώ ότι είναι κακό. Θα το υποστηρίξω όμως αυτό από την μεριά του φυσικού επιστήμονα και όχι του κοινωνιολόγου κατ’ ανάγκη. Θα μιλήσω και αύριο για το τι είναι τα πετρέλαια, πως δημιουργήθηκαν, γιατί αν δεν καταλάβουμε πως δημιουργήθηκαν δεν ξέρουμε και γιατί τα παίρνουμε. Έχουμε αποθέματα πετρελαίων, που έχουμε όντως νότια της Κρήτης, κατά πόσο είναι εύκολο να τα πάρουμε όλα είναι ένα άλλο ερώτημα, πάντως έχουμε. Αυτά για να σχηματιστούν, έχουν χρειαστεί κάποια εκατομμύρια χρόνια, και παίρνουμε εμείς μέσα σε 50 – 100 χρόνια, βγάζουμε όλο αυτό το δημιούργημα των εκατομμυρίων χρόνων και το βγάζουμε στην επιφάνεια. Απελευθερώνουμε τι; Απελευθερώνουμε ενέργεια, άρα συμβάλλουμε σημαντικά στην διατάραξη του ενεργειακού ισοζύγιου του πλανήτη μας, με ότι αυτό συνεπάγεται και δεύτερον τεράστιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που καθορίζουν και το κλίμα και τα αποτελέσματα.Τα βλέπουμε είτε είμαστε ειδικοί είτε δεν είμαστε ειδικοί, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το κλίμα. Επομένως, έχουμε δύο κακά και αυτά επειδή είναι πλανητικής διάστασης μπορούμε να τα πολεμήσουμε αυτά. Πάμε τώρα και στα τοπικά. Είναι ένα εγχείρημα που γίνεται σε πολύ βαθιά νερά με πολλές πιθανότητες για ένα ατύχημα, για περισσότερα ατυχήματα, για διάχυση πετρελαίων από την φορτοεκφόρτωση, τις επιπτώσεις που θα έχει, καταρχάς, στη φύση είμαστε κάτω από την Κρήτη, στα βαθιά νερά έχουμε μεγάλη βιοποικιλότητα και πολύ σημαντική για τη λειτουργία της Μεσογείου, η οποία απειλείται. Είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες, που απειλούνται από ένα μικρό ατύχημα, ακόμη και στη διάρκεια της έρευνας από την ακουστική έρευνα που γίνεται, είναι μεγάλη η επίπτωση που έχουμε στην πανίδα, τη θαλάσσια πανίδα νότια της Κρήτης. Άρα για λόγους φυσικούς αλλά αν θέλετε και για λόγους οικονομικούς, παρότι δεν είμαι οικονομολόγος, έχουμε ένα σωρό αρνητικά πράγματα και έχουμε και πιέσεις να κλείσουμε τον λιγνίτη, γιατί έχουμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μετά βγάζουμε τα πετρέλαια, γιατί δεν έχουμε διοξείδιο του άνθρακα όταν βγάζουμε τα πετρέλαια; Δεν έχω καταλάβει γιατί το ένα είναι κακό, ο λιγνίτης, και γιατί το πετρέλαιο είναι καλό. Άρα λοιπόν, έχουμε όλους τους λόγους να υποστηρίξουμε ότι στο δίλλημα είναι καλό ή κακό, πάω με την μεριά του είναι κακό. Βέβαια, έρχονται πολλοί οι οποίοι λένε ότι «μα θα έχουμε λεφτά, η Περιφέρεια θα πάρει το 5%» μεγάλο ποσοστό, το κράτος θα πάρει 20% και το άλλο 75% ποιοι θα το πάρουν δεν μας απασχολεί και πολύ, εμείς θα πάρουμε τα ψιχουλάκια μας και θα έχουμε ανάπτυξη. Αυτό είναι το πλαίσιο».
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου: «Ο Καναδάς, παίζει τον πρώτο λόγο του 75% και όχι του 25%, επομένως, έχει διαφορετικά συμφέροντα. Αλλά από εκεί και πέρα, ο Καναδάς είναι σχεδόν στον Βόρειο Πόλο, που λέει ο λόγος. Εμείς είμασε τυχεροί γιατί έχουμε μια πατρίδα, η οποία λούζεται από τον ήλιο. Αυτή είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας που μπορούμε να την κάνουμε ότι θέλουμε, είτε θέρμανση, είτε ηλεκτρισμό και η οποία είναι ανανεώσιμη. Να μπούμε στην έννοια των πετρελαίων, να πληρώνουμε το πρόστιμο του διοξειδίου του άνθρακα ενώ έχουμε διαθέσιμη άπλετη ηλιακή ενέργεια; Αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχει ο Καναδάς. Εκτός του ότι ο Κανάδας, όπως είπα προηγουμένως, έχει πρώτη προτεραιότητα να αναπτύξει τις εξορύξεις, το 80 % δικό μας και το 20% οι άλλοι. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πράγμα».
Στο γεγονός, όσοι είναι υπέρμαχοι της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, διευκρινίζουν ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να έχει τέτοια επίπτωση και κινδύνους που δημιουργούνται από την εξόρυξη πετρελαίου, ο κ. Αναγνώστου μετέφερε την δική του άποψη λέγοντας: «Οι υδρογονάνθρακες είναι και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στις περιπτώσεις τις δικές μας υπάρχουν στο ίδιο κοίτασμα και τα δύο. Θα πάρουμε το φυσικό αέριο, όχι γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο για το περιβάλλον, γιατί όταν καίγεται διοξείδιο του άνθρακα βγάζει και αυτό. Απλώς είναι πιο εύκολο να το αντλήσεις, πιο εύκολο να το διοχετεύσεις, να το φορτώσεις και να το μεταφέρεις. Μόλις τελειώσει το αέριο από κάτω θα είναι το πετρέλαιο, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουν. Επομένως, το φυσικό αέριο είναι ένας μεγάλος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα για το σύστημα μας και σαφώς και ενεργειακής εκπομπής του περιβάλλον αφού καίγεται. Αφού καίγεται έχουμε και διαταραχή της ενεργειακής ισορροπίας του πλανήτη μας. Απλώς δεν έχει κάποια κατάλοιπα που έχει το πετρέλαιο, αυτό δεν σημαίνει δεν είναι ένας υδρογονάνθρακας που διαταράσσει την ενεργειακή ισορροπία του διοξειδίου του άνθρακα στο σύστημα».
«Εγώ έχω στρατευθεί με τα κοινωνικά κινήματα γιατί θεωρώ, ότι πρέπει να έχουν λόγο και πρέπει να το πάνε μέχρι τέρμα. Τώρα δεν ξέρω πως με «ψάρεψαν» από την Κρήτη και μου είπαν να μιλήσω και δεν ξέρουν ακόμη τις απόψεις μου, αύριο θα τις ακούσουν. Εγώ ξεκινάω από κάτι, ότι κατεβαίνω σε πολίτες οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια άποψη ότι οι ερευνητές είναι το κατεστημένο. Γιατί αυτοί οι πολίτες είναι προβληματισμένοι, είναι πολίτες θυμωμένοι και πολίτες δύσπιστοι στα κατεστημένα και εντάσσουν και τους επιστήμονες στα κατεστημένα. Άρα εγώ μπαίνω στο γήπεδο και έχω ήδη φάει ένα γκολ, χωρίς να έχω κάνει τίποτα. Πρέπει να ισοφαρίσω και αν είναι δυνατόν να κερδίσω τους πολίτες. Χωρίς να σημαίνει ότι θα τους δωθώ χωρίς επιχειρηματολογία. Πιστεύω στη δύναμη των πολιτών και επιμένω ότι πρέπει να γράψουν οι πολίτες την λέξη πολίτες με κεφαλαίο γράμμα» κατέληξε ο κ. Αναγνώστου.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Αναγνώστου: