Δ. Μπιζιάγκου: Η σωστή διαχείριση του άγχους βοηθά τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες
Η αγωνία και το άγχος των ημερών λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων, σε μαθητές , γονείς και βέβαια τους εκπαιδευτικούς, είναι πλέον στο κατακόρυφο κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που θα πρέπει με σωστό τρόπο να διαχειριστούμε την κατάσταση.
Η εκπομπή «Δημοσίως» του politica 89.8 συζήτησε με την Σχολική Ψυχολόγο κ. Δανάη Μπιζιάγκου τους τρόπους διαχείρισης αυτής της κατάστασης, ώστε να μην διαταραχθεί η ζωή των παιδιών.
Η κ. Μπιζιάγκου τονίζει πως «η περίοδος των εξετάσεων αποτελεί μια περίοδο που ο έφηβος αξιολογείται για την πορεία των τόσο χρόνων. Επίσης, καλείται να δοκιμαστεί και να πάρει αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή, ως γνωστόν, είναι φυσιολογικό να συνοδεύεται από ψυχολογική φόρτιση, αγωνία για το μέλλον, ανασφάλεια, φόβο και άγχος για το άγνωστο. Η επιτυχία ή η αποτυχία στις πανελλήνιες, σηματοδοτεί την είσοδο ή όχι στην ανώτατη εκπαίδευση και σημαίνει την εκπλήρωση των ονείρων του εφήβου.
Δίπλα στους μαθητές αυτούς που δίνουν πανελλαδικές είναι οι καθηγητές, οι φίλοι μα πάνω από όλους οι γονείς. Οι γονείς, βιώνουν και αυτοί, την περίοδο των εξετάσεων με την ίδια αγωνία και το ίδιο άγχος. Για εκείνους, η επιτυχία στις εξετάσεις του παιδιού είναι μια επιβεβαίωση ότι οι ίδιοι τα έχουν καταφέρει ως γονείς και συχνά μέσα από την επιτυχία του παιδιού ικανοποιούν και τα δικά τους όνειρα.
Όμως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν, πως οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μία από τις πολλές εξετάσεις που καλείται ο κάθε άνθρωπος να δώσει στη ζωή του, δεν είναι εξετάσεις ζωής, απλά κρίνουν τις επιδόσεις του παιδιού σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.
Η περίοδος όπου οι νέοι άνθρωποι καλούνται να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία περίοδος στην οποία συμβαίνουν πολλές και έντονες αλλαγές τόσο βιο-ψυχο-συναισθηματικό και γνωστικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, είναι η περίοδος εκείνη όπου ο καθένας θέτει στόχους, κάνει όνειρα, προσπαθεί να αυτονομηθεί, και να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα σε σχέση με την οικογένεια, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις σχέσεις με το άλλο φύλο, τις αξίες.
Είναι πολύ σημαντικό για τον έφηβο να υπάρχει ένας γονιός που θα ακούσει, θα κατανοήσει, θα υποστηρίξει, θα έχει υπομονή, θα είναι δεκτικός, δε θα υποτιμάει και δε θα επικρίνει τα συναισθήματα του έφηβο».
Ακούστε την κ. Μπιζιάγκου: