Δ. Μπατάκης – Πολυτεχνείο Κρήτης: Ιδού οι αιτίες για 5.000 περισσότερους θανάτους-εκτός covid19-την τελευταία τριετία
Τις αιτίες που το τελευταίο διάστημα καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι στη χώρα μας, εξήγησε με βάση την έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία και συμμετείχε, ο Καθηγητής από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Ιδρύματος Δρ. Δημήτρης Μπατάκης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
O κ. Μπατάκης, αναφέρθηκε στα τραύματα του συστήματος υγείας μετά την πανδημία αλλά και στις αιτίες αύξησης της θνησιμότητας, σημειώνοντας πως: «Η πανδημία μπορεί να έχει μπει σε μια ενδημική φάση αλλά έχει αφήσει, κάποια τραύματα στο σύστημα υγείας, όπως την υπερβάλλουσα θνησιμότητα και το long covid σύνδρομο. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία αποτυπώθηκε στην έρευνα μας πως υπάρχουν 3.000 επιπλέον θάνατοι τα 3 χρόνια της πανδημίας που προέρχονται από ασθένειες, καρδιαγγειακής φύσεως, νεοπλασίες και νευρολογικά νοσήματα, όπως parkinson και alzheimer. Οι αιτίες που εξάγαμε από την έρευνα, είναι ότι οφείλονται καθαρά στο θέμα έλλειψης προληπτικής ιατρικής στη χώρα μας και στη δημογραφική γήρανση, είναι 2 πολύ βασικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας. »
Για το αν η αύξηση στους θανάτους, οφείλεται σε φάρμακα ή στα εμβόλια κατά του Covid ή σε ελλείψεις του συστήματος υγείας, ο κ. Μπατάκης απαντά πως: «Αρχικά υπήρχαν κάποιες διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις του συστήματος υγείας, σε συνδυασμό κιόλας με την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, δημιούργησε λίγο αυτή την επιδείνωση στους δείκτες θνητότητας συνοσηρότητας στην χώρα μας. Όσον αφορά, το κομμάτι του εμβολίου, μην ξεχνάτε πως υπάρχει η διαδικασία, κορονο επαγρύπνησης, αυτή η διαδικασία, γίνεται από τον ΕΟΦ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Αυτοί οι οργανισμοί, καταγράφουν τις παρενέργειες. Αν λοιπόν, υπήρχε η οποιαδήποτε παρενέργεια εμβολίου, θα είχαν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα και θα είχαν ανακληθεί, θα είχαν αποσυρθεί. Πόσες φορές έχουμε δει στην επικαιρότητα να ανακαλούνται φαρμακευτικά σκευάσματα που είχαν παρενέργειες. Κάτι αντίστοιχο θα είχε συμβεί και στα εμβόλια, αν υπήρχαν σημαντικά στατιστικά ευρήματα αναφορικά με τις παρενέργειες. Αυτό μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει. »
Σε ότι αφορά την έρευνα και την αύξηση των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο ο κ. Μπατάκης, υπογραμμίζει πως: «Υπάρχει αύξηση θανάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο σε ότι αφορά τις χρόνιες παθήσεις. Πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ, τα νοσήματα νευρολογικής φύσεως έχουν αυξηθεί 15% μετά την πανδημία. Να πούμε άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 30% του πληθυσμού, δεν προέβη στις προγραμματισμένες εξετάσεις του. Και να σας προσθέσω ένα σημαντικό στοιχείο που έρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που λέει πως 65εκ άνθρωποι πάσχουν από σύνδρομο long Covid παγκοσμίως. Οπότε καταλαβαίνετε πως η πανδημία έχει αφήσει κάποιες επιπτώσεις»
Σε ότι αφορά τις παθογένειες του συστήματος υγείας στη χώρα αλλά και στις τομές που πρέπει να γίνουν ο κ. Μπατάκης σημειώνει: «Και να σας πάω λίγο τη συζήτηση στο σύστημα υγείας για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις και τομές. Να σας πω ότι δεν έχουμε σύστημα υγειονομικού χάρτη, να καταγράφουμε τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Αβίαστα πηγαίνει η συζήτηση και στα νοσοκομεία, αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία έχουν ανάγκες για προσωπικό αλλά δεν γίνεται με βάση τις πληθυσμιακές ανάγκες. Η πανδημία αυτή τη στιγμή δημιούργησε ένα άλλο ανοσολογικό και επιδημιολογικό φάσμα. Οπότε η στελέχωση των υγειονομικών μονάδων πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Αν δεν έχουμε εμείς τα δεδομένα, δεν μπορούμε έτσι αυθαίρετα να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία. Θα έπρεπε αρχικά να μεριμνήσουμε, επειδή θίξαμε και στην αρχή της συζήτησης την δημογραφική γήρανση, χρειαζόμαστε γιατρούς με ειδικότητα την τηλεϊατρική, άλλα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, έχουν αρχίσει και δημιουργούν τέτοιες μορφές ειδικοτήτων. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί. Επίσης η αχίλλειος πτέρνα ήταν η πρόληψη δεν έχουμε πρωτογενής πρόληψη, θέλουμε προαγωγή και ενημέρωση του πληθυσμού για τη δημόσια υγεία. Κι επίσης, πρέπει αυτή τη στιγμή, είναι άμεση ανάγκη να φτιαχτεί ο υγειονομικός χάρτης, δηλαδή, να γνωρίζουμε το επιδημιολογικό προφίλ των νοσημάτων που υπάρχουν στη χώρα μας. Έχει δομηθεί η έρευνα που κάναμε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα πιο μακροεπίπεδο, κι όχι αν γεωγραφική περιοχή, αλλά για επίπεδο Κρήτης, ένα στοιχείο που μπορώ να σας πω, είναι πως οι υγειονομικές μονάδες τα πήγαν πολύ καλά σε σχέση με εκείνες στην υπόλοιπη χώρα. Δυστυχώς, όμως δεν βγαίνουν κατά τόπους τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βγαίνουν μεμονωμένα, καθαρότερη εικόνα για την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή, είναι κάτι που θέλουμε για αυτό και σας λέω κι εγώ πως χρειαζόμαστε ένα χάρτη υγείας που είναι στην επικαιρότητα τώρα, και θα μας βοηθήσει για να ξέρουμε τα δεδομένα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Είναι μια πρόταση τομή που πρέπει να γίνει στο σύστημα υγείας. Ακόμα, επειδή, αυξήθηκαν πολύ οι αιτίες θανάτου στη χώρα μας, από καρδιαγγειακές παθήσεις και από νεοπλασίες, πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη και σε αυτές τις παθήσεις. Χρειαζόμαστε, προγράμματα, προσομοιωτικού ελέγχου στοχευμένα. Αυτή η πολιτική υγείας είναι ανάγκη να γίνει.»