Δ. Λιμνιωτάκη: «Ως πρόβλημα οι γυναικοκτονίες θα έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί νωρίτερα»

Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2022 15:06

Δ. Λιμνιωτάκη: «Ως πρόβλημα οι γυναικοκτονίες θα έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί νωρίτερα»

Oι γυναικοκτονίες είναι ένα θέμα πιο επίκαιρο ποτέ στη χώρα μας, ενώ υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση των δολοφονιών με θύματα γυναίκες, το οποίο δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθεί. Τον αυξανόμενο αριθμό γυναικοκτονιών στη χώρα μας σχολίασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η ψυχολόγος Δέσποινα Λιμνιωτάκη, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να έχει αναγνωριστεί νωρίτερα, ο όρος γυναικοκτονία προκειμένου να έχει αναδειχθεί το πρόβλημα νωρίτερα, χωρίς να θρηνήσουμε τόσα θύματα.

Η κ. Λιμνιωτάκη, περιέγραψε τους λόγους όπου μια γυναίκα παραμένει στο κακοποιητικό σπίτι της. Μάλιστα όπως εξήγησε πιστεύει πως «πρέπει να σταματήσει  το κονσεπτ του “κοινού πορτοφολιού”, καθώς η γυναίκα πρέπει να έχει χρήματα για τα ατομικά της έξοδα και να είναι ανεξάρτητη οικονομικά χωρίς να φοβάται, ότι  έχει ήδη αποδυναμωθεί και πρέπει να στηρίζεται στον σύζυγο της, που μπορεί και να την κακοποιεί.  Πρέπει να έχει κοινό προϋπολογισμό για τις σπουδες των παιδιών και τη διαχείριση του σπιτιού, όχι για τα ατομικά έξοδα. Ούτε καν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα λέω εγώ διότι ωραία η τεχνολογία αλλά με το ebanking φαίνονται σε μια σελίδα όλοι οι λογαριασμοί και οι κινήσεις τους.»

Μάλιστα, η κ. Λιμνιωτάκη, θεωρεί αρκετά σημαντικό πως για να εγκαταλείψει το κακοποιητικό περιβάλλον μια γυναίκα, πρέπει να μιλήσει και να περιγράψει το τι περνάει στο περιβάλλον που ζει από τον άντρα της. «Χρειάζεται να έχεις τουλάχιστον ένα άτομο στο οποίο να ξέρεις ότι μπορείς να τηλεφωνησεις στις 4 τα ξημερώματα αν χρειαστεί και θα σε βοηθήσει. Χρειάζεται να υπάρχει στη ζωή σου ένα άτομο εμπιστοσύνης. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να έχει πειστεί η γυναίκα από το σπίτι πως  “οι παντρεμένες δεν έχουν φίλες, και πως κοιτάνε το σπίτι τους”, και βέβαια δεν χρειάζεται  να δουν τον εαυτό τους ως άτομο που “κατάντησε” να μένει σε ξενώνες και μάλιστα με τα παιδιά τους. Πρέπει εαν πέσουν θύματα κακοποίησης, να μιλήσουν και να μην εκλαμβάνουν ως ζήτημα απώλειας αξιοπρέπειας τη διαμονή σε ξενώνα», υπογράμμισε . 

Η κ. Λιμνιωτάκη πρότεινε μεταξύ άλλων, επειδή δεν υπάρχει αληθινή πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, να περάσουμε στο μοντέλο του εξωτερικού που εκπαιδεύει ανθρώπους σε διάφορες υπηρεσίες να λειτουργήσουν ως firstliners καθώς όπως εξήγησε « οι τηλεφωνικοί αριθμοί οι ξενώνες κι όλα αυτά – όσο κι αν σας σοκάρει η συνειδητοποίηση – δεν λειτουργούν ως πρώτη βοήθεια, όταν σε κυνηγάει ο άλλος με το κουζινομάχαιρο.»

Aκούστε την κ. Λιμνιωτάκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook