Δ.Ξενάκης: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα με ανταλλαγή πληθυσμών και νέα σύνορα»
Την πεποίθηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα με ανταλλαγή πληθυσμών και νέα σύνορα, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο κ. Ξενάκης, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στους λόγους που οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας αποδεικνύονται άκαρπες μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας πως: «Δεν υπάρχουν σοβαρά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις, εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας. Ζητά συνεχώς όλο και περισσότερα πράγματα από την Ουκρανία. Η Ρωσία, έχοντας φτάσει στο Κίεβο, επιθυμεί πολύ περισσότερα πράγματα από την Ουκρανία, πέρα την αποστρατικοποίησης και της ένταξης της Ουκρανίας στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ενδεχομένως να υπάρξει λύση μέσω της προσάρτησης νέων περιοχών, πέραν του Ντονμπάς και της Κριμαίας στο Ρωσικό κράτος. Εκτιμώ πως και το βόρειο κομμάτι που συνορεύει με την Λευκορωσία επιθυμεί να το προσαρτήσει ή να συμφωνήσει με συνθήκη τύπου Μινσκ, για τον έλεγχο του, ο Πούτιν. »
Θεωρεί πως ο Πούτιν, κατακτά εδάφη στην Ουκρανία για να μπορεί να διαπραγματευτεί με άλλους ισχυρούς ηγέτες του κόσμου, σημειώνοντας πως: «Ο Ρώσος πρόεδρος ενώ δείχνει πρόθυμος να συνθηκολογήσει για το τέλος του πολέμου, τόσο προχωρά στρατιωτικά όλο και πιο δυτικά στην Ουκρανία. Δε νομίζω ότι ο Ρώσος πρόεδρος τα έκανε όλα αυτά για να μιλήσει με τον κ. Ζελένσκι ούτε και με άλλους υποδέεστερους ηγέτες, αλλά με άλλους ηγέτες το ίδιο ισχυρούς. Εκτιμώ πως η κρίση θα κρατήσει για αρκετό καιρό. Όσο πιο ανώδυνα επιχειρεί να καταλάβει την Ουκρανία, προκειμένου να έχει δημιουργήσει τετελεσμένα ώστε όταν θα διαπραγματευτεί. »
Εκτιμά πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ εύκολα και να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος: «Θα πρέπει να ξαναδούμε τις κυρώσεις της Δύσης και το κατά πόσο έχει βοηθήσει η δύση την Ουκρανία. Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, πως ο Πούτιν, είναι στην εξουσία και κρατάει το κουμπί με τα πυρηνικά. Η απειλή ενός νέου πυρηνικού ολέθρου είναι εδώ. Η Ρωσία έχει εκδηλώσει από το 2008 τις επιδιώξεις της, αν δεν πάρει τις εγγυήσεις που ζητά η Ρωσία οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλη την οικονομία της Ευρώπης. Χτίζεται ένα δίπολο ανατολής – Δύσης», ανέφερε ο κ. Ξενάκης.
Σε ότι αφορά την τύχη της Ουκρανίας, από τον πόλεμο με την Ρωσία, επεσήμανε πως: «Η Ουκρανία θα έχει τύχη πολύ χειρότερη κι από εκείνη της Κύπρου. Θεωρεί πως είτε θα αποτελέσει ένα περίκλειστο κράτος μαριονέτα, η θα προσαρτηθεί με όσο πλούτο διαθέτει στην Ρωσία. Πιστεύει μάλιστα πως επειδή, θα ναι δύσκολο να συμβιώσουν Ουκρανοί – Ρώσοι, θα γίνουν ανταλλαγές πληθυσμών η ακόμα κι εκκαθαρίσεις πληθυσμών πιθανόν και με βίαιο τρόπο. »
Σχολίασε την θέση της Πολωνίας στο Ουκρανικό αλλά και τις ανησυχίες των κατοίκων της, επισημαίνοντας πως: «Η Πολωνία, έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την ανατολή και τη Δύση κι είναι λογικό να φοβούνται το μέλλον της σύγκρουσης με επίκεντρο την Ουκρανία. Υπάρχουν όμως κάποιες συμφωνίες με το ΝΑΤΟ. Αν το ΝΑΤΟ αποκτήσει σύνορα με την Ρωσία στην Ουκρανία τα πράγματα θα γίνουν αρκετά δύσκολα.»
Ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει και την τακτική της Κίνας και το ρόλο της στο νεο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας πως: «Η Κίνα ήταν στο παρελθόν μια απομονωμένη χώρα, πλέον έχει ξεκάθαρη θέση στα γεωπολιτικά πράγματα. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία και σκέφτεται πως μπορεί να ζυγίσει τις κυρώσεις που επιφέρει η Δύση στην Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθεί να αποκοπεί από την εξάρτηση της Δύσης, δημιουργώντας το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο πως έχουν απελευθερωθεί όλα τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Σίγουρα, θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί το Ουκρανικό, πριν κινηθεί.»
Σε ότι αφορά την στάση της Τουρκίας στις γεωπολιτικές εξελίξεις υπογράμμισε πως: «Η Τουρκία δεν θα κινηθεί τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει αργότερα. Γνωρίζει πως, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, έχει την προσοχή της στις αναθεωρητικές τάσεις που επέδειξε κι ο Πούτιν κι έχει εκφράσει κι ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης και δεν θα επιχειρήσει να κάνει κάτι στην χώρα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να επωφεληθεί και να επεκταθεί στην χώρα μας στρατιωτικά κάποια στιγμή. Η κίνηση του Πούτιν έχει ανοίξει τις ορέξεις του Ερντογάν. Θα πρέπει να μας προβληματίζει ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να αποτελεί πάντα τον ουδέτερο παίκτη σε όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις και να επωφελείται. »
Aκούστε τον κ. Ξενάκη: