Δ. Κουμπαράκης: “Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η επόμενη μέρα στον τουρισμό”

Δημοσιεύτηκε στις 28/04/2020 12:22

Δ. Κουμπαράκης: “Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η επόμενη μέρα στον τουρισμό”

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, θεωρείται η επόμενη ημέρα για τον τουριστικό κλάδο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρη Κουμπαράκη που μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.

“Η επόμενη ημέρα για την οικονομία με κορωνίδα της τον τουρισμό αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες”, δήλωσε ο κ. Κουμπαράκης συμπληρώνοντας πως: “Η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση σε αυτό γρίφο και να επιλέξει, είτε να ρισκάρει έχοντας σε προτεραιότητα την οικονομία κι έπειτα την προστασία της δημόσιας υγείας, είτε να προστατέψει την δημόσια υγεία ρισκάροντας την οικονομία που είναι βέβαιο πως θα καταρρεύσει, χωρίς τον τουρισμό, εφόσον δεν έχει χρήματα να τον στηρίξει μετά και τη δεκαετή οικονομική κρίση. Βιώνουμε την πλήρη αβεβαιότητα στον τουριστικό κλάδο, ευχόμαστε να επικρατήσουν τα αισιόδοξα σενάρια και να ανοίξουμε τον Ιούνιο. Παρόλο που προσωπικά θεωρώ πως τα ξενοδοχεία αν ανοίξουν, θα ανοίξουν τον Ιούλιο, καθώς από το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού περιμένω πως  θα δοθεί παράταση στην αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων μέχρι τα τέλη Μαΐου.”

Θα μπορεί το κράτος χωρίς να εισπράττει να χρηματοδοτήσει τον τουρισμό και τους εργαζόμενους τους;

“Το να ανοίξουν όμως τα ξενοδοχεία δεν θα είναι εύκολο, καλούνται να έχουν περισσότερο προσωπικό για να τηρείται πίστα το πρωτόκολλο ασφαλείας της δημόσιας υγείας εφόσον θα πρέπει τα μέτρα προστασίας να είναι αυξημένα και  μάλιστα χωρίς να έχει τα ανάλογα έσοδα, εφόσον θα υπάρχει κι ένα όριο ως προς την πληρότητα τους. Έπειτα χρειάζεται να στηριχθούν οικονομικά ακόμα και για να ανοίξουν, καθώς δεν θα είναι εύκολο μετά από ένα χρόνο που έχουν να λειτουργήσουν και δεν θα ναι εύκολο να στηριχθούν από το κράτος, εφόσον ήδη πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και ζητούν επιδόματα από το κράτος. Οπότε το νέο ερώτημα που προκύπτει είναι το αν θα μπορεί το κράτος χωρίς να εισπράττει να δίνει επιδόματα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του τουρισμού αλλά και το προσωπικό τους. “

Τι θα γίνει με τα αεροπλάνα; 

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη: “Ακόμα κι αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, μένει να δούμε τι θα γίνει με τα αεροπλάνα, που θα φέρνουν τον κόσμο στα ξενοδοχεία. Τα αεροπλάνα θα μπορούν να πετάνε χρησιμοποιώντας μειωμένο αριθμό επιβατών για λόγους προστασίας, εφόσον φημολογείται πως δεν θα χρησιμοποιείται το μεσαίο κάθισμα και θα μένει κενό. Αν γίνει κάτι τέτοιο το 75% συμπληρωμένων θέσεων που απαιτούνται για να μη ζημιωθεί το αεροπλάνο δεν θα είναι εφικτό, άρα θα μπορούν να ταξιδεύουν όντας ζημιωμένα; Θα αυξήσουν τόσο την τιμή των εισιτηρίων; κι αν το κάνουν θα θέλει να ταξιδέψει ο κόσμος με ακριβά εισιτήρια;” .

Πως θα επιτευχθεί η ασφάλεια στα ξενοδοχεία;

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη:Αν διασφαλιστεί πως όσοι έρχονται στην χώρα μας και είναι καθαροί από τον ιό κι έρχονται σε ένα περιβάλλον επίσης καθαρό, όπως είναι τώρα το νησί μας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα, ωστόσο είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο;

Θα στηριχτούν τα ξενοδοχεία σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα ;

Τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα να μπουν σε καραντίνα και να αναστείλουν εκ νέου την λειτουργία τους για 14 ημέρες, πράγμα που σημαίνει πως θα δημιουργηθούν νέα οικονομικά ζητήματα και θα απαιτείται νέα οικονομική στήριξη, τόνισε ο κ. Κουμπαράκης. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουμπαράκης επεσήμανε πως τα ξενοδοχεία ακόμα κι αν υπάρξει τελικά τουριστική περίοδος, δεν θα έχουν τα ανάλογα έσοδα για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, εφόσον δέχονται πιέσεις από tour operators να προσφέρουν οικονομικά πακέτα διακοπών στους επισκέπτες, προκειμένου να ταξιδέψουν στη χώρα μας και να μείνουν στα ξενοδοχεία μας.

Ενώ σε απαντώντας σε ερώτηση για τον αν ο Εσωτερικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει να σωθεί το τουριστικό μας προϊόν, ο κ. Κουμπαράκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως: “Πέρυσι ήρθαν στην χώρα μας 33 εκ τουρίστες, για να καλυφθεί ένα τέτοιο νούμερο με το δεδομένο πως η χώρα μας απαριθμεί τα 1ο εκ σε πληθυσμό σημαίνει πως απαιτείται όλη η χώρα να ταξιδέψει 3 φορές. Με ασπιρίνες δε γιατρεύεται ο καρκίνος.”

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Πρόεδρου του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρη Κουμπαράκη στον Politica 89.8: