Δ. Κοφτερίδης: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ covid ΠΑΓΝΗ και 26 στην κλινική – Πως διαχωρίζουμε κορωνοϊό, γρίπη και RSV

Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2024 15:01

Δ. Κοφτερίδης: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ covid ΠΑΓΝΗ και 26 στην κλινική – Πως διαχωρίζουμε κορωνοϊό, γρίπη και RSV

Αυξημένες είναι οι νοσηλείες και τα περιστατικά κορωνοϊού στο ΠΑΓΝΗ καθώς η covid 19 παραμένει ”εδώ” και η νέα υποπαραλλαγή συμβάλλει στην ταχύτερη διάδοση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Διαμαντή Κοφτερίδη που μίλησε στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” και την Φιλία Σαριδάκη για την εικόνα στο νοσοκομείο “4 ασθενείς βρίσκονται στη ΜΕΘ covid του ΠΑΓΝΗ και 26 στην κλινική. Έχουμε και 3-4 περιστατικά με γρίπη που νοσηλεύονται, δεν είναι πολλά. Υπάρχει αύξηση…βέβαια οι αριθμοί δεν είναι ίδιοι με αυτούς που δίναμε στο παρελθόν είναι πολύ λιγότεροι“.

Όπως ανέφερε ο κ.Κοφτερίδης αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων covid το επόμενο διάστημα των περιστατικών γρίπης μέχρι τα τέλη Μαρτίου, συστήνοντας στις ευπαθείς ομάδας ακόμη και τώρα να εμβολιαστούν.  Όπως ανέφερε ο κ.Κφοτερίδης για τα αυξημένα περιστατικά γρίπης πολλοί μπορεί να μην εμβολιάστηκαν φέτος ή να μην ήταν εξίσου αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Σε ότι αφορά τον covid η κατάσταση είναι διαφορετική σε αυτό το πανδημικό κύμα εξαιτίας της γνώσης για τον ιό, των φαρμάκων και των εμβολίων.


Το τρίπτυχο covid- γρίπη και rsv (συγκυτιακός ιός) προβληματίζει τους επιστήμονες με το δεδομένο όμως ότι ιδιαίτερα η γρίπη έχει εποχικό χαρακτήρα.

Πως ξεχωρίζουμε covid- γρίπη και rsv
Η συμπτωματολογία των λοιμώξεων μοιάζει με τον κ.Κοφτερίδη να αναφέρει πως τα περισσότερα συμπτώματα είναι βήχας, καταρροή και κεφαλαλγία. .”Η γρίπη έχει πολύ υψηλό πυρετό, μυαλγίες -κάποιος σαν να τον έχουν δείρει, είναι νόσημα με πολύ σοβαρή εικόνα, ο άρρωστος και υποφέρει πολύ. Όσο αφορά τον covid -αλλά δεν έχουν όλοι- είναι ανοσμία και η αγευσία , αν τα έχει (τα συμπτώματα αυτά)μπορεί να το σκεφτούμε. Ο rsv είναι συνήθως σε βρέφη και ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια βρογχίτιδα και δύσπνοια. Πάντως ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να διαχωρίσουμε από τι πάσχει ο ασθενής είναι το διαγνωστικό τεστ.

Ο κ.Κοφτερίδης συνέστησε στις ευπαθείς ομάδας να κάνουν χρήση μάσκας ιδιαίτερα σε χώρους συνωστισμού.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook