Δ. Καιρίδης: «Θετικός ο διάλογος αλλά δεν είμαστε αφελείς η Τουρκία δεν έχει αλλάξει»
Την πεποίθηση πως είναι θετικό γεγονός η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, για την οποία όμως δεν πρέπει να πιστεύουμε πως έχει αλλάξει στάση κι επιδιώξεις προς την Ελληνική πλευρά, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Τµήµατος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καιρίδης.
Ο κ. Καιρίδης , θεωρεί θετικό το γεγονός της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως: «Δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών με ευθύνη της Τουρκίας. Είναι μια επαφή όπως το λέει η λέξη διερευνητική, άτυπη και μη δεσμευτική για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές. Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να συζητήσουμε κάτι που δεν θέλουμε. Η Τουρκία επανέρχεται στις διερευνητικές τις οποίες και επιζητούσαμε, δηλώνοντας πως θα ξεκινήσουν από εκεί που πάγωσαν το 2016, χωρίς διευρυμένη κι ανοιχτή ατζέντα. »
Όπως επεσήμανε πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε αρκετά προσεκτικοί καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αφέλεια. Γι αυτό και όπως υποστήριξε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έρχονται και τα δυο εμβληματικά νομοσχέδια της επέκτασης των χωρικών υδάτων και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με τα Rafale.
Ο κ. Καιρίδης θεωρεί πως η Ελληνική Διπλωματία τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, έχει κερδίσει πόντους και λειτουργεί υποδειγματικά, αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους που δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους. Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη: «Η Ελλάδα κερδίζει πάντα από την διεθνοποίηση του προβλήματος με την Τουρκία, δεν χρειάζεται απλώς να πέσουμε στην παγίδα του να φανούμε από τον διάλογο ότι εμείς φταίμε για την όλη κατάσταση. Η Ελληνική πλευρά, πιστεύω ότι έχει την αυτοπεποίθηση ότι οι απόψεις και τα επιχειρήματα της σ’ ένα διερευνητικό διάλογο με την Τουρκία είναι διεθνώς αποδεκτά και ισχυρότερα των Τούρκων. Καί όχι απλά ως επιχειρηματολογία αλλά και ως περαιτέρω διαδικασία που μπορεί ν’ αποκαλύψει και να εκθέσει μια αρνητική σ’ αυτήν Τουρκία. Και αυτή η διαδικασία που αρνείται μέχρι τώρα η Τουρκία είναι η ελληνική θέση περί προσφυγής στη διεθνή διαιτησία για την οριοθέτηση στη βάση του διεθνούς δικαίου.»
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, η Ελληνική πλευρά επιθυμεί την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και προσέρχεται σε αυτές με ειλικρίνεια καθώς επιθυμεί την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως επισημαίνει: «Εμείς θέλουμε το καλύτερο, προσερχόμαστε με ειλικρίνεια για αυτό και έχουμε προτείνει κι έναν μηχανισμό ασφαλείας που είναι η προσφυγή στη Χάγη έτσι ώστε αν αποτύχουμε στη συζήτηση να μπορούμε να βρούμε διέξοδο με ένα τρίτο δικαιοδοτικό όργανο.Ελπίζω και η Τουρκία να ακολουθήσει, αν και προσωπικά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος».