Δ.Ελέας: «O Τράμπ είχε το “μομέντουμ” και η Χάρις είχε τη χάρη»

Δημοσιεύτηκε στις 04/11/2024 20:35

Δ.Ελέας: «O Τράμπ είχε το “μομέντουμ” και η Χάρις είχε τη χάρη»

Για το μομέντουμ του Ντόναλντ Τράμπ αλλά και την Κάμαλα Χάρις που όταν ανακοινώθηκε φαίνεται να είχε την χάρη αλλά για μικρό διάστημα, αλλά και για το γενικότερο κλίμα που επικρατεί λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Δημήτρης Ελέας.

Για το αν θεωρεί πως η μάχη θα είναι αμφίρροπη ο κ. Ελέας αναφέρει: «Οι Αμερικάνοι ψηφίζουν με βάση το πορτοφόλι τους. Μιλάμε για μια χώρα που το χρήμα είναι θεότητα κι όλα γίνονται για χάρη του χρήματος. Ακόμη και η πολιτική, η πολιτική διαδικασία είναι θέμα χρήματος και ποιος ξοδεύει πιο πολύ. Έχει ένα μομέντουμ ο Τράμπ μεγαλύτερο από ότι η Χάρις. Η Χάρις είχε τη χάρη 6 εβδομάδων από όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της και κατά κάποιο τρόπο ξεφούσκωσε, κι επανήλθε ο Τράμπ. Πολλοί στην Αμερική στις γειτονιές βλέπουν νίκη Τράμπ.»

Για τον Ντ. Τράμπ και τι εκμεταλλεύτηκε: «Η Αμερική είναι μια πάρα πολύ μεγάλη χώρα και με μια πάρα πολύ ισχυρή οικονομία και μια υπερδύναμη στρατιωτικά. Επομένως, κάθε αλλαγή που γίνεται στην Αμερική, επηρεάζει τη ζωή ολόκληρου του κόσμου είτε μας αρέσει είτε όχι. Λόγω της πολιτικής που ακολουθείται στην Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν μπει στο περιθώριο πολύ μεγάλα κομμάτια της Αμερικανικής κοινωνίας κι έχουν οδηγηθεί στον οικονομικό αποκλεισμό. Εκεί εμφανίστηκε κάποιος άνθρωπος όταν δεν το περίμενε κανένας, αφουγκράστηκε όλο αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, μίλησε για τους ανθρώπους αυτούς, όταν το Δημοκρατικό κόμμα που θα έπρεπε να τους εκπροσωπεί τους ξέχασε και τους έβαλε στη γωνία ενώ έγινε συνέταιρος με την Wall Street. Ο άνθρωπος αυτός, το 2016, κατάφερε, όταν τον είχαν υποτιμήσει οι δημοσκοπήσεις να πάρει την Προεδρία, καταλαμβάνοντας ικανοποιητικό αριθμό εκλεκτόρων και παραλίγο να το κάνει και το 2020. Επομένως υπάρχει ρεύμα υπέρ του, πολλοί άνθρωποι τον στηρίζουν παρόλο που σε κάποια ζητήματα είναι παράλογος. Ο λόγος για τον Ντόναλντ Τράμπ που είναι μια εκδοχή του αμερικανικού φαντασιακού. Η Αμερική που παράγει το 25% του Παγκόσμιου ΑΕΠ, με 40-50 εκ ανθρώπους έχει φτάσει στο σημείο όλα τα χρήματα να μαζεύονται από 5.000 χέρια, με αποτέλεσμα αυτή την αδικία να έχει εκμεταλλευτεί ο Ντ. Τράμπ.»

Για το τι έχει αλλάξει ο Ντ. Τράμπ από το 2020 που έχασε τις εκλογές μέχρι σήμερα το 2024, ο κ. Ελέας σημειώνει: «Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα αλλά μένουν και κάποια πράγματα ίδια. Έχει αλλάξει συνυποψήφιο, έχει τον κ. Βάνς που απευθύνεται  στα χαμηλότερα στρώματα της Αμερικής, έχει μάθει να σκέφτεται λίγο περισσότερο αυτά που λέει κι ας ξεφεύγει. Εκμεταλλεύεται ότι, άφησε μια καλύτερη οικονομία κατά κάποιο τρόπο, από ότι υπάρχει τώρα, κι ας μην είναι κι ακριβώς αλήθεια, αλλά εκμεταλλεύεται ότι παρά την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί ο πληθωρισμός. Έχει μεγαλύτερη εμπειρία.  Εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό. Τον στηρίζουν οι Εβραίοι, τον στηρίζει το Ολιγαρχικό κεφάλαιο.»

Για την Καμάλα Χάρις και την προσέγγιση της: «Η Κάμαλα Χάρις, θα συνεχίσει με την πολιτική του Biden  θα συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο επιτελείο με τους ίδιους συμβούλους, τους ίδιους συμβούλους της εθνικής ασφάλειας που έχει τώρα κι ο Biden. Θα κάνει μικρές αλλαγές.»

Για το τι πρέπει να προσδοκάει η Ελλάδα από τις εκλογές στην Αμερική, ο κ. Ελέας επισημαίνει: «Η Αμερική είναι μια χώρα που κοιτάει τα συμφέροντά της, έτσι κοιτάει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, κοιτάει τα συμφέροντα της στη Σινική Θάλασσα που είναι η Κίνα, κοιτάει τα συμφέροντα της στον κόλπο του Μεξικού. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. Για την Ελλάδα, δε νομίζω ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο είτε είναι η Κάμαλα Χάρις Πρόεδρος είτε είναι ο Ντόναλντ Τράμπ Πρόεδρος. Ο Ντ. Τράμπ μπορεί απλώς να έχει καλύτερη σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο είναι θετικό που η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο, γιατί η Αμερική υποστηρίζει το Ισραήλ και βλέπει καλύτερα το τρίγωνο αυτό από ότι να το δει με την Τουρκία και κάποιες άλλες χώρες.»

Μεταξύ άλλων ο κ. Ελέας αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ.΄