Δ. Βρύσαλης: “Το «φιλότιμο» δεν μπορεί να αναπληρώσει τη μείωση των μονίμων εργαζομένων”

Δημοσιεύτηκε στις 08/08/2020 14:04

Δ. Βρύσαλης: “Το «φιλότιμο» δεν μπορεί να αναπληρώσει τη μείωση των μονίμων εργαζομένων”

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης, αναφέρει:

“Το «φιλότιμο» δεν μπορεί να αναπληρώσει τη μείωση των μονίμων εργαζομένων                   στην Υγεία κατά 1898 εργαζόμενους, τους τελευταίους 12 μήνες, ούτε τη μείωση                         της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 131 εκατ. ευρώ.

Αγανάκτηση σε χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, που συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, προκαλούν οι πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις περί «ενεργοποίησης του εθνικού εμβολίου που είναι το φιλότιμο» για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19. Οπως επίσης και η αναφορά της διοικησης του ΠΑΓΝΗ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ στις 6/8 που ειπώθηκε απαντώντας στον εκπρόσωπο εργαζομενων κ πρόεδρο του σωματειου που κατήγγειλε για άλλη μια φορά τις ελλειψεις σε ΜΑΠ ότι οι εργαζόμενοι αν έχουν παραπάνω να δουν τι γίνεται στα αλλά νοσοκομεία 

Ενώ συνεχίζεται η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 – που οφείλεται, πρώτα από όλα, στον περιορισμό στο ελάχιστο κάθε προληπτικού μέτρου στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, στις Μεταφορές, στην Εστίαση αλλά και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους μαζικούς εργασιακούς χώρους – η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό, υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό.

Εξακολουθεί όμως να προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, είτε «κουνώντας το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της νέας κρίσης, είτε «πετσοκοβόντας» τις άδειες των εργαζομένων, όπως έγινε ήδη στο προσωπικό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σχεδιάζεται και για το προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας, λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3500 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ την τριετία 2017 – 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Απογραφή Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο και Μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού) ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1898 εργαζόμενους, τον τελευταίο χρόνο (από 79.254 το Μάιο 2019 σε 77.356 το Μάιο 2020) ενώ μειώθηκε και η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 131 εκατ. ευρώ (από 518 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2019 σε 387 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2020).

Ταυτόχρονα συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων ενώ αντιμέτωποι με απόλυση, λόγω λήξης της σύμβασης τους, είναι χιλιάδες επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου συνάδελφοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ ,όπου αν και παραμένουν κενές περισσότερες από 500 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, κινδυνεύουν με απόλυση, τους αμέσως επόμενους μήνες, περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι (π.χ. επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές,  τραυματιοφορείς και καθαριστές τεχνολόγοι ,διοικητικοι κα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει. Η εφαρμογή των DRG, κατά απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών θα οδηγήσει «αιματηρά εξιτήρια» σε βάρος της υγείας των ασθενών. Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών. Τους σχεδιασμούς αυτούς υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος για την ίδρυση του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί ομίλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί». Δε θα θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων”.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook