Δ. Βρύσαλης: Το Βενιζέλειο απαξιώνεται ραγδαία, ενώ στο ΠΑΓΝΗ κάθε τόσο κλείνει και μια κλινική
“Οι χτεσινές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, οι νησιώτες που βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας τα αυτονόητα, για να μην τρέμει το φυλλοκάρδι τους αν αρρωστήσουν, η δυναμική που δημιουργείται στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, δίνουν ήδη απάντηση στους εγκληματικούς -όπως αποδεικνύονται- σχεδιασμούς της κυβέρνησης”, αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.
Όπως σημειώνει ακόμη:
Η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι στο «μη παρέκει»! Νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Κλινικές βάζουν λουκέτο, χειρουργεία αναστέλλονται, θεραπείες αναβάλλονται. Υγειονομικοί εξουθενώνονται, ασθενείς κινδυνεύουν. Οι συνέπειες όσων είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το «Νέο ΕΣΥ» είναι ήδη εδώ.
Αυτός ο σχεδιασμός ξεδιπλώνεται για παράδειγμα στην Κρήτη, όπου στο Ηράκλειο το ένα από τα δύο νοσοκομεία («Βενιζέλειο») απαξιώνεται ραγδαία, ενώ στο άλλο (ΠΑΓΝΗ) κάθε τόσο κλείνει και μια κλινική. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος επιταχύνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προβλέπει ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από ένα νοσοκομεία σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων».
Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις σε όλο το σύστημα Υγείας είναι 30.000 -με βάση μάλιστα ξεπερασμένες προδιαγραφές- είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών» και η εξαγγελία για 6.500 προσλήψεις το 2024 που δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις υγειονομικών!
Πάνω σ’ αυτά τα συντρίμμια, που είναι συνέπεια της δικής της πολιτικής και όλων των προηγούμενων, οι «λύσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα μάλιστα της «έκτακτης κατάστασης» (!), είναι βγαλμένες από το ίδιο σενάριο: Μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη και ένταση της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από διάφορους δρόμους: Είτε με την ανάθεση μέρους του έργου που δεν μπορούν να «σηκώσουν» τα κρατικά νοσοκομεία σε ιδιώτες, είτε με μπάσιμο ιδιωτών μέσα στα κρατικά νοσοκομεία.
Ο λαός λοιπόν ματώνει διπλά και τρίδιπλα: Με τη φοροληστεία, για να πιάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού και τα πλεονάσματα. Με τις εισφορές του για να χρηματοδοτούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και από εκεί οι ιδιώτες και το εμπορευματοποιημένο σύστημα της Υγείας. Με τις απευθείας πληρωμές στο γκισέ των κορακιών της Υγείας, αλλά και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία.
Το αποτέλεσμα; Εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν στις τσέπες των εμπόρων της Υγείας, ενώ μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στη σημερινή άθλια «κανονικότητα» και το επίπεδο των σύγχρονων δωρεάν παροχών που μπορεί να απολαμβάνει ο λαός, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, την αύξηση της παραγωγικότητας κλπ.
Δίπλα στα παραπάνω, η κυβέρνηση βιάζεται να «ενεργοποιήσει», αλλά και να γενικεύσει μέτρα που επιταχύνουν αυτόν τον κατήφορο και τα παρέλαβε από τους προκατόχους της, όπως την πλήρη «κοστολόγηση» κάθε ασθενούς που περνάει το κατώφλι ενός δημόσιου νοσοκομείου, τα περίφημα DRG’s, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα «δημόσια Νοσοκομεία ΑΕ» – αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, όπως αυτό που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Σαντορίνη κ.ά.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να ακουστεί ένα ξεκάθαρο «ως εδώ!». Να βρεθεί ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο της αγωνιστικής δράσης υγειονομικών, σωματείων και φορέων η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αφού όπως αποδεικνύεται πουθενά δεν συναντιέται η ικανοποίηση της ανάγκης για δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με το κυνήγι του κέρδους και την πολιτική του «κόστους – οφέλους».
Η κραυγή διεκδίκησης των υγειονομικών για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις, για χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, για αυξήσεις στους μισθούς συναντιέται με την πάλη του λαού για να έχει την Υγεία που του αξίζει τον 21ο αιώνα. Για να μη θρηνεί τους ανθρώπους του που δεν βρήκαν ασθενοφόρο, που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν και να πάρουν την αγωγή την ώρα που έπρεπε.