Αγωνιστική απάντηση έδωσαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Κρήτης στο σκηνικό φιέστας που επιχείρησαν να στήσουν ο Υπουργός Υγείας, τα στελέχη της 7ης ΥΠΕ και οι διοικητές των νοσοκομείων, αποδοκιμάζοντας την πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας.
Με τη μαχητική παρουσία τους, με συνθήματα και πανό, επιδεικνύοντας τα ακατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (γάντια), οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ έδειξαν ότι δεν ανέχονται να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού, τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων, την υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τις ελλιπέστατες κλίνες ΜΕΘ, τους πετσοκομμένους μισθούς και την ανεπάρκεια μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Στα επίμονα ερωτήματα των εργαζομένων για μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και ένταξη στα ΒΑΕ ο Υπουργός μοίρασε χαμόγελα και χειραψίες.
Αντί να δεσμευτεί για μονιμοποιήσεις, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε προσπάθεια αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, στους διαμαρτυρομενους επικουρικους νοσηλευτές του νοσοκομείου Χανίων μίλησε για μέριμνα για ‘μοριοδότηση’ και για τους επικουρικους γιατρούς είπε ‘θα δούμε τι θα γίνει’.
Οι φανφάρες του υπουργείου περί υγειονομικής “θωράκισης” των νησιών είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας δεν είναι για την κυβέρνηση προτεραιότητα. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το “άνοιγμα στον τουρισμό”, με στόχο να στηριχθεί πάση θυσία το τουριστικό κεφάλαιο και όχι να έχουν δουλειά οι χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία.
Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, μεταβιβάζοντας ολοένα μεγαλύτερο μέρος από την ευθύνη του κράτους για την κάλυψη του «μισθολογικού κόστους» στις άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τη μάχη για μονιμοποιήσεις και κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Για να έχουν αποτελέσματα και προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να στρέφονται ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, ενάντια στις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Χρειάζεται συλλογικά να υπερασπιστούμε τον αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας, ώστε να λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.