Δ. Βρύσαλης: Εφημεριακή υπερεξόντωση, μετακινήσεις και οφειλόμενα ρεπό
Για εργασιακή απογείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης των υγειονομικών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Η πρόσφατη μελέτη του ΕΚΠΑ που δημοσιεύτηκε στα μέσα Αυγούστου σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει απογείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out), που αγγίζει πλέον 7 στους 10 υγειονομικούς καθρεφτίζοντας τη εγκληματική υποστελέχωση των δομών Υγείας, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, η ακραία εντατικοποίηση, αλλά και η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των υγειονομικών κατά την περίοδο της πανδημίας, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της και στη «μετά την Covid» εποχή.
Οι σχετικοί δείκτες είναι ακόμα υψηλότεροι στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου σε ποσοστό 91,1% καταγράφονται υψηλά και μέτρια επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης. Δηλαδή, το πρόβλημα αφορά σχεδόν στο σύνολό τους!
Μπορεί το «κύμα» των μαζικών εισαγωγών, των διασωληνώσεων, των θανάτων ασθενών που νοσούν με Covid-19 να έχει σήμερα υποχωρήσει, ωστόσο ο αντίκτυπός του είναι παρών, αφού δεν έχουν βελτιωθεί στο ελάχιστο οι συνθήκες δουλειάς που οδηγούν το υγειονομικό προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης, παρά τα παχιά λόγια και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, προωθούνται μέτρα που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, πολλές φορές έχουμε καταγγείλει όπως οι παραιτήσεις υγειονομικών, την ώρα που οι ανάγκες στις δομές Υγείας αυξάνονται, εξαιτίας των χρόνιων ελλείψεων και των νέων συνταξιοδοτήσεων.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η υποστελέχωση είναι ο κρισιμότερος παράγοντας που επιδρά στην εξουθένωση του προσωπικού. Έτσι εξηγείται και γιατί τα ποσοστά του «burn out» και της μη ικανοποίησης από την εργασία είναι μεγαλύτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό: Η Ελλάδα διαθέτει μόλις 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 8,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους και όταν οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες κι από αυτήν την αναλογία.
* * *
Η υποστελέχωση βαραίνει διπλά και τριπλά στο, έτσι κι αλλιώς, απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον των δομών Υγείας, που περιλαμβάνει εργασία με βάρδιες, μεγάλο φόρτο και πιεστικές συνθήκες δουλειάς. Στην άθλια κατάσταση που προϋπήρχε στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις ελλείψεις και τις απανωτές εφημερίες, με τις μετακινήσεις και τα «εντέλλεσθε» για να κλείνουν τρύπες, ήρθε να προστεθεί μετά την έξαρση της πανδημίας, η υπολειτουργία νοσοκομείων κλινικών τμημάτων σε ολο το νησί με ιδιαίτερη επιβάρυνση του ΠΑΓΝΗ. Η πρόσφατη μελέτη έρχεται να προσθέσει μια ακόμα επιβεβαίωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στα δημόσια νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές Υγείας.
Η εφημεριακή υπερεξόντωση, οι μετακινήσεις για να «μπαλώνονται» τα μεγάλα κενά, τα συσσωρευμένα οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οι καθηλωμένοι μισθοί, είναι μερικές από τις ψηφίδες που συνθέτουν την καθημερινότητα των υγειονομικών, ενώ τα αυξανόμενα φαινόμενα παραιτήσεων νοσοκομειακών γιατρών νοσηλευτών επιβεβαιώνουν ότι η εργασιακή εξουθένωση χτυπά και τη δική τους πόρτα.
Τα ευρήματα της μελέτης αλλά και η βάρβαρη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι αδιάψευστοι μάρτυρες:
Οι υγειονομικοί έχουμε πλέον πείρα! Έχουμε κάθε συμφέρον να αγωνιστούμε για την ποιότητα και τη λειτουργία των νοσοκομείων, για το δημόσιο και το δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας. Και θα το κάνουμε με τον αγώνα μας, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από διάφορους, από “σωτήρες”.
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για:
– Την κάλυψη των κενών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικοί με κατεπείγουσες μόνιμες προσλήψεις.
Να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην διοικητική και τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου
– Μονιμοποίηση των συναδέλφων με συμβάσεις ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, επικουρικοί, μπλοκάκια ,ΕΛΚΕ
– Να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις.