Δ. Βρύσαλης: “Δεν θωράκισαν το σύστημα υγείας”

Δημοσιεύτηκε στις 03/11/2020 09:16

Δ. Βρύσαλης: “Δεν θωράκισαν το σύστημα υγείας”

Δεν θωράκισαν σωστά το σύστημα υγείας ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, μέσα από την συχνότητα του Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.

Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σε νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ η κατάσταση στο σύστημα υγείας ξεφεύγει μέρα με την μέρα, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να είναι “μπαλωματικές”. Έπρεπε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από την αρχή της πανδημίας σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη.

Το σωματείο σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη μαζεύει υπογραφές για να στηρίξουν τα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι, και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το σύστημα υγείας.

Με παρέμβασή του τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος των Υγειονομικών, Δημήτρης Βρύσαλης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ.

Τα αιτήματα αναλυτικά:

✓ τονίστηκε ακόμα μια φορά η ανάγκη για πλήρη στελέχωση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και για εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ώστε να μπορεί το νοσοκομείο να ανταπεξέρχεται όχι μόνο στις συνθήκες της πανδημίας αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες. Ζητούμε να δοθούν άμεσα λύσεις σε κάποια πρόσθετα προβλήματα και ελλείψεις που έχουν προκύψει την περίοδο της πανδημίας, τα οποία κατά τη γνώμη μας εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του προσωπικού, όπως τα ελλιπή υγειονομικά πρωτόκολλα για κρούσματα υγειονομικών, τα προβλήματα (στελέχωσης, υποδομών, ΜΑΠ) του ΤΕΠ (όπου πρόσφατα είχαμε κρούσμα εργαζόμενου), την πορεία ανέγερσης της νέας ΜΕΘ, την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΚΔΧ μονάδας με τον διαχωρισμό από την ΘΑΚ, την απόδοση της ειδικής άδειας στους εργαζομένους της πνευμονολογικής.

✓ Επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά η ανάγκη για ξεχωριστό παιδιατρικό ΤΕΠ-COVID, αφού η έλλειψή του έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα να εξετάζονται στο ΤΕΠ-COVID των ενηλίκων από τον ίδιο γιατρό που εφημερεύει στο παιδιατρικό ΤΕΠ. Ωστόσο, ο αριθμός των παιδιάτρων που υπηρετεί σήμερα δεν επαρκεί για να καλύπτονται ταυτόχρονα τα δύο απαραίτητα ΤΕΠ και γι’ αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος με προσωπικό. Επίσης, η ενδεχόμενη αύξηση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων παιδιατρικών κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία θα κάνει αναγκαία τη δημιουργία πρόσθετων θαλάμων απομόνωσής τους και στην παιδιατρική κλινική. Τονίστηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί ο χώρος στον οποίο περιμένουν οι ασθενείς του προεγχειρητικού ελέγχου με κατάλληλο στέγαστρο. Επίσης, κατάλληλο στέγαστρο πρέπει να τοποθετηθεί και στη διαδρομή για τα ύποπτα περιστατικά του covid, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι οι ασθενείς στα καιρικά φαινόμενα.

✓ ζητήθηκε να ενισχυθεί με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό η ΚΔΧ μονάδα, ώστε να σταματήσει η κάλυψη των βαρδιών με εργαζόμενους από άλλες κλινικές. Αντίστοιχη ενίσχυση να γίνει και όσες άλλες κλινικές και τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η αναγκαιότητα η νέα ΜΕΘ να στελεχωθεί με μόνιμους νοσηλευτές και με όσες άλλες ειδικότητες χρειάζονται, όπως ορίζει το ΚΕΣΥ.

✓ Καταγγέλθηκε από μέρους μας η συνέχιση της πολιτικής της κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, αφού και ο προϋπολογισμός του 2021 για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ θα είναι μειωμένος κατά 31 εκ. και οι 4000 προσλήψεις είναι κοροϊδία (αφού τελικά θα είναι 2000).

Για την απόφαση της μετακίνησης του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, ο κ. Βρύσαλης ανέφερε: ” Οποιαδήποτε μετακίνηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας σε άλλο χώρο, είτε εκτός του νοσοκομείου είτε με διασπορά των κοινωνικών λειτουργών στα γραφεία των προϊσταμένων νοσηλευτικής εντός των κλινικών (όπως αναφέρθηκε), θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την απρόσκοπτη πρόσβαση ασθενών και των οικογενειών τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση αντίκειται στις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές για την άσκηση της κοινωνικής εργασίας”.

Το αίτημα είναι να παρθεί πίσω η απόφαση της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και να μην υπάρξει καμία υποβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών.

Ακούστε εδώ όσα ανέφερε ο κ. Βρύσαλης: