Δ. Βρύσαλης: Αποσπασματικός ο τρόπος που αντιμετωπίζει την υποστελέχωση η ΥΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 24/09/2020 10:53

Δ. Βρύσαλης: Αποσπασματικός ο τρόπος που αντιμετωπίζει την υποστελέχωση η ΥΠΕ
Την πεποίθηση πως ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ζήτημα της χρόνιας υποστελέχωσης των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης, η 7η ΥΠΕ, είναι αποσπασματικός, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης κατά την χθεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βρύσαλη Δημήτρη, προέδρου Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ και του κ. Κούδα Βασίλη εκπροσώπου των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου για τις νέες θέσεις ΜΕΘ της 7ης ΥΠΕ:
Το μέτρο το οποίο επέλεξε η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της χρόνιας υποστελέχωσης των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης είναι αποσπασματικό και δεν δίνει ουσιαστική οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο αποκλεισμός των παθολόγων και των αναισθησιολόγων με εξειδίκευση και εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις στις ΜΕΘ της Κρήτης αποτελεί τακτικισμό και δεν πρόκειται να αποτελέσει κίνητρο για την κάλυψη των κενών («άγονων») θέσεων των αναισθησιολογικών τμημάτων, αντίθετα θα στερήσει από τις νέες κλίνες ΜΕΘ δύο βασικές απαραίτητες ειδικότητες, ενώ υπάρχει κίνδυνος θέσεις ΜΕΘ να μείνουν κενές, καθώς οι παθολόγοι και  οι αναισθησιολόγοι αποτελούν την πλειοψηφία των εξειδικευμένων εντατικολογων ΜΕΘ.
Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων έχω τονίσει πολλές φορές τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων για τις χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς αποθαρρύνει πολλούς γιατρούς από το να διεκδικήσουν θέσεις σε τμήματα σοβαρά υποστελεχωμένα, ενώ άλλους τους οδηγεί σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.
Αγωνιζόμαστε σταθερά για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Αυτό υποστηρίζουμε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου. Η πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, η διακοπή των μετακινήσεων προσωπικού, τα ανθρώπινα ωράρια σε συνδυασμό με πρόσθετα κίνητρα (αν χρειαστεί) αποτελούν λύσεις για την κάλυψη των άγονων θέσεων. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένες με το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένων αναισθησιολόγων και παθολόγων).
Απέναντι στα «μπαλώματα» του υπουργείου και των διοικήσεων απαντάμε με συνέχιση του συλλογικού αγώνα για ένα αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας πλήρως αναπτυγμένο και στελεχωμένο στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Βρύσαλης επεσήμανε:
“Μια από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 23/9 έξω από τα γραφεία της 7ΥΠΕ ύστερα από κάλεσμα του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ εργαζομενων ΠΑΓΝΗ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα σωματεία εργαζομενων στο Νοσοκομείο Χανιων ,το σωματειο εργαζομενων του νοσοκομειου Ρεθυμνου ,το σωματειο εργαζομενων του Αγ Νικολαου ,το σωματειο εργαζομενων της Ιεραπετρας ,το σωματειο εργαζομενων στο ΠΕΔΥ Κρητης ,το σωματειο εργαζομενων της 7ΥΠΕ .,ο Συλλογος των εργαζομενων στο θεραπευτήριο ψυχικών παθήσεων χανιων ο Συλλογος νοσηλευτών ΕΣΥ του νόμου Λασηθιου ,αντιπροσωπεία εργαζομενων στο προνοιακό ίδρυμα του Αγ Νικολαου Στη συγκέντρωση παρεβρέθηκαν το συνδικάτο Οικοδόμων ,η ΕΛΜΕ Ηρακλειου η Ομοσπονδία γονέων μαθητών Κρητης ,η ΟΓΕ ο σύλλογος,φοιτητικός Συλλογος Ιατρικής ο Συλλογος
δασκάλων Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Στην ομιλία του ο προεδρος του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ εργαζομενων στο ΠΑΓΝΗ ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣτόνισε
Είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας και το ΠΑΓΝΗ ν, όπως και οι υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με SARS-CoV-2.
Χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανεπαρκή υποστελεχωμένα κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς μηχανήματα μοριακού ελέγχου είναι η καθημερινή πραγματικότητα που διαψεύδει τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «θωράκισης του ΕΣΥ».
Ήδη είναι προ της απόλυσης εκατοντάδες επικουρικοί νοσηλευτές διοικητικοί εργάτες εργαζόμενοι τεχνική υπηρεσια αποδείχτηκε η ειδική μοριοδότηση οδήγησε αρκετούς συναδέλφους επικουρικούς στην απολυση
Θυμίζουμε ότι, το διάστημα Μάρτιος – Μάιος, για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών Εκτινασοντας τη λίστα χειρουργείων στη Κρήτη στις 10500 περιστατικά ,τις λίστες αναμονής για πόλους μήνες
Ουσιαστικά το ΠΑΓΝΗ κόντευε να μετατραπεί σε “νοσοκομείο της μιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις, ιδιαίτερα να λάβουμε υπόψη ότι είναι το ΠΑΓΝΗ καλύπτει περιστατικά από ολη τη νότια Ελλάδα
Ταυτόχρονα, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία όλων των κλινικών και τμημάτων.
Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι 500 εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) που οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.
Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας στα σχολεία, στα λεωφορεία και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει και για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία.
Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
να ενισχυθούν το ΠΑΓΝΗ και τα Κέντρα Υγείαςμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες
► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► να επεκταθεί το ανθυγιεινό Επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
► να εξοπλιστεί το ΠΑΓΝΗ με μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας και γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. “