Δ. Βρύσαλης: 40 γυναίκες το μήνα στην Αθήνα λόγω έλλειψης μηχανήματος για τον καρκίνο
Στην έλλειψη μηχανήματος βραχυθεραπείας στο ΠΑΓΝΗ για τον γυναικολογικό καρκίνο κάνει αναφορά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης σημειώνοντας πως αναγκάζει 40 περίπου γυναίκες το μήνα να μεταβαίνουν στην Αθήνα και τώρα βέβαια σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Όσο κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ κομπάζει για την επιτυχία διάφορων Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, όπως το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», τα κρίσιμα ζητήματα που είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η έγκαιρη θεραπεία παραμένουν άλυτα. Η πολιτική που θεωρεί την υγεία κόστος συνεχίζει να αφήνει απροστάτευτες χιλιάδες γυναίκες χωρίς να εξασφαλίζει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, εμπορεύεται την Υγεία των γυναικών που δίνουν μάχη με τον γυναικολογικό καρκίνο, ρίχνοντάς ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στις ίδιες. χαρακτηριστικό παράδειγμα μία από τις ελάχιστες μονάδες βραχυθεραπείας στη χώρα μας που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο κλείνει… μέχρι νεωτέρας.
.Με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα δεν έχει προμηθευτεί το σύγχρονο εξοπλισμό για την αντικατάσταση της παλιότερης συσκευής που τελείωσε ο χρόνος ζωής της, παρότι το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους, διαθέτει έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τη χρηματοδότηση παρά την έγκαιρη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου, ενώ τώρα παραπέμπει σε κάποιο ευρωπαϊκό.
Δεν ανεχόμαστε από τη μία να δίνουν ψίχουλα για τα δημόσια νοσοκομεία, που λειτουργούν υποστελεχωμένα και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό εμπορευματοποιώντας τη λειτουργία τους (βλέπε απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία) και από την άλλη να τροφοδοτούνται τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας που κερδοφορούν κάνοντας εμπόριο με τις ανάγκες των ασθενών, των γυναικών που δίνουν μάχη με το γυναικολογικό καρκίνο
Αντίστοιχα στο ΠΑΓΝΗ το μηχάνημα βραχυθεραπείας έχει χαλάσει εδώ και χρόνια λόγω της μεγάλης χρήσης (λειτουργούσε από το 1991 και είχε περιθάλψει 5000 γυναίκες) αναγκάζοντας 40 περίπου γυναίκες το μήνα να μεταβαίνουν στην Αθήνα και τώρα βέβαια σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα
Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας
Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.
Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.
Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.