CEO Tez Tour Eλλάδας: «Ο τουρισμός κάνει κύκλους και μοιραία από το 2026 θα έρθει η πτώση – Κλιματική αλλαγή και υψηλές τιμές θα επηρεάσουν»
Στην εκτίμηση πως από το 2026 κι έπειτα ο ελληνικός τουρισμός θα βιώσει την παρακμή μοιραία εφόσον εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται σε πλήρη ακμή αλλά και την κλιματική αλλαγή και τις υψηλές τιμές που θα επηρεάσουν το τουριστικό προϊόν μας, προέβη μιλώντας στον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο CEO της Tez Tour Eλλάδας Δημήτρης Χαριτίδης.
Προβαίνοντας σε μια αποτίμηση της τουριστικής σεζόν που οδεύει προς το τέλος της σταδιακά, ο κ. Χαριτίδης επεσήμανε πως: «Είναι μια αρκετά ικανοποιητική σεζόν αυτή που έχουμε βιώσει ως τώρα. Ειδικά αν το δούμε από πλευράς αφίξεων. Τα ξενοδοχεία μπορεί να μην είναι γεμάτα, γιατί υπάρχει κι αύξηση των κλινών, όμως αν μιλάμε για καθαρά αυξήσεις είναι μια ικανοποιητική σεζόν. Τώρα αν εξετάζουμε το ζήτημα πιο βαθιά, αν ξοδεύουν οι επισκέπτες για παράδειγμα, εκεί υπάρχει ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίζει. Όμως από πλευρά αφίξεων και κίνησης στο αεροδρόμιο είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Βέβαια στο ότι δεν ξοδεύουν κι οι επισκέπτες θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Το 2021 η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών που έρχονται από το εξωτερικό στην Ευρώπη, ήταν στα 680 ευρώ και τώρα έχει μειωθεί στα 570. Υπάρχει σοβαρό οικονομικό θέμα στην Ευρώπη και το βιώνουμε κι εμείς. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που επιλέγουν να πάνε διακοπές, θέλουν να πάνε διακοπές, αλλά επιλέγουν φθηνότερο πακέτο, ή ξοδεύουν λιγότερο κατά το ταξίδι ή επιλέγουν να μειώσουν τα έξοδα μετά που θα επιστρέψουν από αυτό. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την όλη κατάσταση είναι η αύξηση του πακέτου της διαμονής και της τιμής των πτήσεων. Έχει αυξηθεί το κόστος του πακέτου, διαμονή ίσως και πάνω από 30% αλλά και το κόστος μεταφοράς έως 15%. Παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι πιο φθηνή από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Κροατία»
Για την ξηρασία και τις μειώσεις πτήσεων τον Αύγουστο από το εξωτερικό ο κ. Χαριτίδης σημείωσε πως: «Τα τελευταία χρόνια αν δείτε έχουμε πυρκαγιές, πολύ ζέστη και έχουμε ακριβές τιμές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και η τάση είναι να ταξιδεύουν Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο. Το παρατήρουμε ότι κάποιοι tour operator βάζουν περισσότερες πτήσεις στους μήνες των Απριλίου, Μαϊου, Ιουνίου, μετά τις γυρίζουν σε πιο υψηλούς προορισμούς όπως Αλβανία και Βουλγαρία γιατί εκεί πέρα η σεζόν είναι μικρότερη οπότε και οι τιμές είναι χαμηλότερες και από Σεπτέμβριο πάλι οι πτήσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα. Και αν δείτε στις αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, εδώ και δύο χρόνια που παρότι σπάει ρεκόρ, τον Αύγουστο έχουμε 3% αύξηση σε σχέση με το 2021 και είχαμε 727.000 αφίξεις. Τον Ιούλιο του 2024 είχαμε 740.000 αφίξεις, δηλαδή οι αφίξεις του Αυγούστου είναι λιγότερες από αφίξεις του Ιουλίου και το ίδιο είχαμε και πέρυσι. Οπότε και πέρυσι είχαμε 720.000 αφίξεις τον Ιούλιο και 704.000 τον Αύγουστο οπότε υπήρχε ήδη μια τάση ότι επειδή οι τιμές είναι υψηλές τον Αύγουστο, ο κόσμος προτιμάει να ταξιδέψει σε άλλες περιόδους».
Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κι αν αυτή είναι εφικτό να γίνει μέσω του αεροδρομίου στο Καστέλι, ο κ. Χαριτίδης αναφέρει: «Σίγουρα το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και γι αυτό και κατασκευάζεται με τέτοιες προδιαγραφές, ωστόσο δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειάζονται να γίνουν κι επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Να σας πω την αλήθεια, είναι λίγα τα ξενοδοχεία που έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τουρισμό και το χειμώνα. Για παράδειγμα, δεν είναι πολλά τα ξενοδοχεία στην Κρήτη που να διαθέτουν εσωτερικό μπαρ, ή εσωτερικούς διαδρόμους ή εσωτερικό χώρο εκδηλώσεων ή θέρμανση αντί κλιματισμού στα δωμάτια, υποδομές απαραίτητες για τον χειμερινό τουρισμό. Δε γίνεται μόνο με το να πεις ότι θα λειτουργείς το χειμώνα να ξεκινήσεις να το κάνεις. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις, χρειάζεται περισσότερο προσωπικό στα ξενοδοχεία ώστε να αλλάξει κι αυτό που ισχύει τώρα, δηλαδή εργαζόμενοι χωρίς ρεπό στα κόκκινα το Καλοκαίρι. Είναι λίγα έως ελάχιστα τα ξενοδοχεία που μπορούν να εξυπηρετήσουν κόσμο το χειμώνα.»
Για το πότε θα φτάσει ο Ελληνικός τουρισμός κι αν μπορεί να αποτρέψει μετά τα συνεχόμενα καλά έτη τουριστικά μια τουριστική παρακμή, ο κ. Χαριτίδης απαντά: «Εγώ νομίζω ότι ήδη βρισκόμαστε σε κοιλιά αν όχι μέσα στον επόμενο χρόνο το πολύ σε δυο χρόνια. Εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των αγορών που στηριζόμαστε τουριστικά. Ίσως με κάποιες αγορές που έχουμε βάλει στο παιχνίδι να μπορέσουμε να το ανατρέψουμε αυτό. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα έρθει η παρακμή, βρισκόμαστε στην ακμή κι έχουμε αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην παρακμή. Θα κάνει αυτό το πράγμα τον κύκλο του».