Bronze Βραβείο για το Δήμο Ηρακλείου στα Event Awards 2023
Για την έκθεση «1923-2023: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ. ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ο τόπος που μας ένωσε».
Με Bronze (χάλκινο) βραβείο τιμήθηκε, στα Event Awards, o Δήμος Ηρακλείου για την έκθεση και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης με θέμα «1923-2023: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ. ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ο τόπος που μας ένωσε» – 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Η έκθεση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Συνθήκη της Λωζάννης και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, παρουσίασε στο ευρύ κοινό περισσότερα από 1.000 ιερά κειμήλια και αντικείμενα της εποχής. Τα κειμήλια παραχωρήθηκαν από συλλόγους των Μικρασιατών, των Ποντίων και των Θρακιωτών, μεμονωμένων πολιτών προσφυγικής καταγωγής αλλά και από την Εκκλησία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για να εκτεθούν και να μπορέσουν όλοι και κυρίως οι νέοι να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την Ιστορία.
Σημειώνεται ότι η έκθεση Μικρασιατικών κειμηλίων γνώρισε πρωτοφανή επισκεψιμότητα αφού οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 13.500 μέσα σε μία εβδομάδα.
Η έκθεση και οι δράσεις διοργανώθηκαν από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού και Νεολαίας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, από τις 24 έως τις 30 Απριλίου 2023 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Tα Event Awards, βραβεία θεσμός για το ελληνικό events industry, που διοργανώθηκαν φέτος για 8η συνεχή χρονιά από την εταιρεία Boussias events, επιβραβεύουν τους κορυφαίους δημιουργούς και διοργανωτές εκδηλώσεων στη χώρα μας. Σκοπός τους να αναδείξουν την καινοτομία, την προσαρμοστικότητα και την εξέλιξη της διοργάνωσης εκδηλώσεων και της εμπειρίας του κοινού.
Την παραγωγή του έργου είχε η εταιρία Ηράκλειον ΙΙΝ.Ε.Ε και την επικοινωνία και τις δημιουργικές υπηρεσίες σχεδίασε και υλοποίησε η εταιρία Debrief.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κυρία Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη δήλωσε σχετικά: «Ο Δήμος Ηρακλείου τιμά τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης παρουσιάζοντας το χρονικό του ερχομού και της ενσωμάτωσης χιλιάδων προσφύγων στον τόπο μας μέσα από τον πλούτο των κειμηλίων που διασώθηκαν. Η έκθεση αυτή έβαλε τα θεμέλια για να γνωρίσουν οι νέοι αλλά και όλοι μας, τη νεότερη ιστορία του τόπου μας και την προσφορά του μικρασιατικού στοιχείου στη σύγχρονη φυσιογνωμία του Ηρακλείου».
Η π. Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και Νεολαίας, κυρία Δέσποινα Ι. Συγγελάκη, υπό την Αντιδημαρχία της οποίας σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η έκθεση, δήλωσε σχετικά: «Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης, που βρήκαν καταφύγιο στον τόπο μας με την ανταλλαγή των πληθυσμών, έδωσαν μία νέα πτυχή στη φυσιογνωμία του Ηρακλείου με τον πολιτισμό, τα ήθη και τις συνήθειές τους και διαμόρφωσαν τη νεότερη Ιστορία του. Η Έκθεση για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης με θέμα «1923-2023: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ. ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ο τόπος που μας ένωσε» σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μαζί με τους απογόνους των ανθρώπων αυτών, αντικατοπτρίζει την ψυχή, το πάθος και τη Μνήμη τους και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα για την ανάδειξη και διατήρηση της Ιστορίας και της Ιστορικής Μνήμης. Το βραβείο αυτό ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου, στους συλλόγους Μικρασιατών, Ποντίων και Θρακιωτών και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην Έκθεση αυτή. Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να αξιοποιήσει όλο αυτόν τον πλούτο των κειμηλίων δημιουργώντας μία σταθερή Έκθεση, που θα αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο Χθες και το Αύριο και ταυτόχρονα ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα γενιά».