“Βόμβα” Προέδρου ΟΑΣΠ: «Η μελέτη κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου έχει συμπεριλάβει τον σεισμικό κίνδυνο μόνο στη θάλασσα και οχι στη στεριά ενω ήταν γνωστό το αρχικό ρήγμα στη περιοχή»
Παρά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, και παρά το γεγονός πως το αρχικό ρήγμα στη περιοχή ήταν γνωστό, η μελέτη κατασκευής του αεροδρομίου Καστελίου έχει συμπεριλάβει τον σεισμικό κινδυνο μόνο στη θάλασσα και οχι στη στεριά, όπως αποκάλυψε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Η “βόμβα” που εξαπέλυσε ο κ. Λέκκας, έρχεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους κάτοικους της Κρήτης για το έργο και την ποιότητα κατασκευής του, και δείχνει πως δεν έχει ληφθεί σχετική μέριμνα από την πολιτεία και την εταιρεία ανάδοχο του έργου μετά και την επιστολή που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης πριν από μερικούς μήνες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας: «Με την κατασκευή ενός τέτοιου μεγάλου έργου, χρειάζεται μια επιστημονική προσέγγιση για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν είναι απαγορευτικό στο συγκεκριμένο σημείο να κατασκευαστεί το διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου, όμως χρειάζεται να αντιμετωπιστούν θέματα λειτουργικά και θέματα ασφαλείας. Εφόσον το ρήγμα διέρχεται μέσα από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη αντισεισμικότητας. Η μελέτη κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου έχει συμπεριλάβει τον σεισμικό κινδυνο μόνο στη θάλασσα και οχι στη στεριά ενω ήταν γνωστό το αρχικό ρήγμα στη περιοχή. Γι αυτό και επισημαίνουμε πως χρειάζεται μια διαφορετική κατασκευαστική προσέγγιση. Το ρήγμα ήταν γνωστό, είδαμε πως υπάρχει υψηλή σεισμικότητα μετά από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις. Το έργο στο αεροδρόμιο μπορεί και πρέπει να γίνει, χρειάζεται όμως να γίνει με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ρήγμα, χρειάζεται μελέτη που να συμπεριλαμβάνει τον σεισμικό κίνδυνο σε στεριά και θάλασσα. »
Σε ότι αφορά την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο Ηράκλειο κι ειδικότερα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου , ο κ.Λέκκας, εμφανίστηκε καθυσηχαστικός επισημαίνοντας πως: «Παρατηρείται μια πτώση της σεισμικής δραστηριότητας στο πέρασμα του χρόνου, με τις αντίστοιχες εξάρσεις όπως συμβαίνει και σε άλλα ρήγματα της χώρας που έδωσαν μεγάλους σεισμικές δονήσεις. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι κάτοικοι. Η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει και 2-3 χρόνια μέχρι να εκτονωθεί. Είναι απολύτως φυσιολογική η έξαρση στην σεισμική ακολουθία. Αν παρατηρήσει κανείς την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή θα δει μείωση μήνα με το μήνα »
Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας, απάντησε στο πως επηρεάζεται το κτιριακό απόθεμα από τις κατά διαστήματα σεισμικές δονήσεις, επισημαίνοντας πως: «Τα αρκετά παλαιά κτίρια μπορεί να αποκτήσουν ζημιές ή ακόμα και να πέσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε ζημιές σαν εκείνες της 27ης Σεπτεμβρίου. »
Ακούστε τον κ. Λέκκα: