Β. Τσαουσίδης: «Το σύστημα υγείας αδυνατεί – Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και το testing»

Δημοσιεύτηκε στις 05/11/2021 15:22

Β. Τσαουσίδης: «Το σύστημα υγείας αδυνατεί – Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και το testing»

Την πεποίθηση πως το σύστημα υγείας της χώρας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πολιτείας και πως για να υπάρξει ανάσχεση της έξαρσης της πανδημίας πρέπει να αυξηθεί το το testing και οι εμβολιασμοί, εξέφρασε ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Βασίλης Τσαουσίδης , στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

O κ. Τσαουσίδης, αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας, ενόψει του αυξητικού ρυθμού θανάτων επισημαίνοντας πως η πολιτεία  θα έπρεπε να λάβει μέτρα ουσιαστικότερα για το target group που αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο από τον Covid 19 που δεν είναι άλλοι από τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους/υπερήλικες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι σπάνια συναντά κανείς υπερήλικες σε καφετέριες και μπαρ. Σπάνια τους συναντά ακόμα και σε υπηρεσίες του δημοσίου ή στα σούπερ μάρκετ. Τους συναντά, συχνά, στην εκκλησία. Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε ο αρμόδιος υπουργός δημιουργούν ένα προστατευτικό κέλυφος για αυτούς που συχνάζουν στα μπαρ και τις καφετέριες και – στατιστικά – κινδυνεύουν λιγότερο ενώ αφήνουν χωρίς κανέναν έλεγχο και προστασία αυτούς που – στατιστικά – κινδυνεύουν θανάσιμα. Δεν είναι λοιπόν η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων θέμα σεβασμού της θρησκευτικής λατρείας αλλά, αντίθετα, είναι ασέβεια προς την ανθρώπινη ζωή αυτών που είναι οι πιο αδύναμοι από όλους.» 

Ο κ. Τσαουσίδης θεωρεί πως πρέπει να αυξηθεί το testing και οι εμβολιασμοί, όπως εξηγεί: Αν με ρωτούσε κάποιος τι να έκανε για να προφυλαχτεί, θα του έλεγα χωρίς δεύτερη κουβέντα να εμβολιαστεί αν δεν το έκανε ήδη. Να κάνει αμέσως τεστ σε περίπτωση που έχει συμπτώματα. Και να αναφέρει εγκαίρως την περίπτωσή του σε αρμόδους γιατρούς αν είναι θετικός. Κι όταν περάσει αυτή η μπόρα, να ζητήσουμε τα ρέστα από την πολιτεία που δεν είναι καθόλου εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Μάλιστα επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων, επισημαίνοντας πως:

«Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια σαφής επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία. Αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση του αριθμού των καθημερινών θανάτων. Όμως, η αλήθεια είναι πως, εδώ και καιρό, ο αριθμός καθημερινών θανάτων στη χώρα μας είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Παρουσιάζεται επίσης εδώ και καιρό μια εικόνα ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Είναι ήδη γνωστό ότι τα κρούσματα είναι συνάρτηση, ως ένα βαθμό, του αριθμού των ελέγχων. Οι καθημερινοί έλεγχοι πλέον κάποιες φορές ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες, όταν τα αντίστοιχα κρούσματα του προηγούμενου κύματος ήταν αποτέλεσμα 40 χιλιάδων ελέγχων – η διαδικασία έχει στο μεταξύ αλλάξει. Δεν είναι συγκρίσιμος ο αριθμός των κρουσμάτων σε διαφορετικές περιόδους.
Το κύμα του περασμένου Νοεμβρίου ήρθε σαν ένα μπουρίνι μεγάλης έντασης και σχετικά μικρής διάρκειας. Αν και έπρεπε να το αναμένουμε, δεν ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι. Ξεκινήσαμε με λιγότερες από 100 εισαγωγές ΜΕΘ την εβδομάδα της 1/11/20 και αντίστοιχα 61 θανάτους και καταλήξαμε με 358 εισαγωγές την εβδομάδα της 22/11/20 και 691 θανάτους την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η ΑΠΟΣΤΑΣΗ εβδομαδιαίων εισαγωγών ΜΕΘ και εβδομαδιαίων θανάτων μας είχε οδηγήσει τότε στην παρατήρηση των θανάτων ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ.
Το επόμενο κύμα ξεκίνησε όταν η πίεση στις ΜΕΘ αυξήθηκε στο τέλος Μαρτίου – μέχρι τότε υπήρχε μια ισορροπία εισαγωγών ΜΕΘ και θανάτων ανά εβδομάδα. Στη συνέχεια, η αναλογία αυτή ανατράπηκε: επί δύο μήνες περίπου είχαμε 350 εισαγωγές ΜΕΘ κάθε εβδομάδα και περίπου 550 θανάτους. Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ εβδομαδιαίων εισαγωγών ΜΕΘ και εβδομαδιαίων θανάτων αποτύπωσε και πάλι την αδυναμία εξυπηρέτησης του συστήματος υγείας. Αυτή η απόσταση και η παρατεταμένη διάρκειά της μας οδήγησε στην παρατήρηση του υπερβολικού ποσοστού θανάτων και ΕΝΤΟΣ ΜΕΘ.
Στη φάση που βρισκόμασταν το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαμε σταθερά 120-150 εισαγωγές ΜΕΘ την εβδομάδα και αντίστοιχα 200-300 θανάτους κάθε εβδομάδα επί δύο μήνες (σε αντίστοιχες περιπτώσεις τις προηγούμενες φάσεις είχαμε 120-170 θανάτους την εβδομάδα). Σταθερά, από τέλη Αυγούστου, ο αριθμός των θανάτων ανά εβδομάδα είναι μεγαλύτερος (συχνά διπλάσιος) από τον αριθμό εισαγωγών ΜΕΘ ανά εβδομάδα. Αυτό δείχνει ΑΔΥΝΑΜΙΑ εξυπηρέτησης του συστήματος υγείας.
Δεν γνωρίζω αν είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε κλίνες ή σε υποδομές. Η ανεπάρκεια είναι σαφής. Σε σχέση με το πρώτο μπουρίνι και την προηγούμενη καταιγίδα, το τελευταίο διάστημα είχαμε βροχή. Το σύστημα υγείας όμως δεν αναταποκρίνεται, ενώ θα έπρεπε. Δεν ήταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα σε μεγάλη έξαρση όπως παρουσιάζεται – είναι το σύστημα εξυπηρέτησης σε αδυναμία. Εξάλλου, όταν παρατηρούσαμε ότι στο τέλος Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί μόνο ένα 55-60% των πολιτών, η πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς της προέβλεπε 70-80% και ανοσία της αγέλης. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που δεν σχεδίασε το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες – το σχεδίασε με βάση τις επιθυμίες και τις ευχές της.
Τα πράγματα γίνονται πλέον χειρότερα σε επίπεδο κρουσμάτων και νοσούντων. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει σοβαρή αύξηση εισαγωγών σε κλινικές και ΜΕΘ. Εφόσον αυτό επαληθευτεί και έχει διάρκεια, με δεδομένη την πρόωρη κατάρρευση του συστήματος υγείας, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ενδεχομένως, πρωτόγνωρα. Η πολιτεία που αδυνατεί να διαχειριστεί υποτυπωδώς καταστάσεις που είναι διαχειρίσιμες, δύσκολα θα διαχειριστεί καταστάσεις πραγματικής κρίσης.»
Ακούστε τον κ. Τσαουσίδη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook