Β. Τσαουσίδης: «Ασφαλές το άνοιγμα των Πανεπιστημίων – Λάθος που δεν καταθέσαν πρόταση νωρίτερα στο Υπουργείο για το πως θα λειτουργήσουν»
Την πεποίθηση πως τα πανεπιστήμια όφειλαν να έχουν καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για το πως θα λειτουργήσουν και πως τα πανεπιστήμια άνοιξαν με ασφάλεια σε ότι αφορά την πανδημία εξέφρασε ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Βασίλης Τσαουσίδης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ασφαλές θεωρεί το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας, ο κ. Τσαουσίδης, επισημαίνοντας πως: «Οι καθηγητές είναι σχεδόν όλοι εμβολιασμένοι. Από τους φοιτητές οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι. O ιός υπάρχει αλλά ο σοβαρός κίνδυνος για τους εμβολιασμένους σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας είναι μηδαμινός. Οι φοιτητές έχουν συμπληρώσει 1.5 έτος τηλεκπαίδευσης, αποκλεισμένοι εντελώς από τον φυσικό πανεπιστημιακό τους χώρο. Tα πανεπιστήμια μπορούν κι όφειλαν να ανοίξουν, όταν την ίδια στιγμή και τα περισσότερα πανεπιστήμια διεθνώς έχουν επιστρέψει υπό όρους και προϋποθέσεις τη φυσική παρουσία.»
Θεωρεί όμως πως τα Πανεπιστήμια θα έπρεπε να έχουν καταθέσει στο Υπουργείο πρόταση για το πως θα λειτουργήσουν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα πανεπιστήμια έχουν ευθύνη που δεν παρουσίασαν μέχρι σήμερα μια πρόταση λειτουργίας ή που δεν απαίτησαν, όλο αυτό το διάστημα δυνητικής προετοιμασίας, συγκεκριμένες ενέργειες από το υπουργείο. Δίνουν την εντύπωση ότι η αγωνία τους είναι προσχηματική: αναδεικνύουν την κρίσιμη ώρα, καθυστερημένα, δευτερεύοντα ζητήματα διαχείρισης όπως ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των εμβολιασμένων ή μη φοιτητών και υποβαθμίζουν συστηματικά το κυρίαρχο ζήτημα που είναι η εκπαίδευση των φοιτητών. Με λίγα λόγια, δίνουν την εντύπωση (που αδικεί τους περισσότερους πανεπιστημιακούς) ότι διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον.»
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαουσίδης, αναφέρθηκε στην αναδημοσίευση του δείκτη της ηλικιακής κατανομής στις ΜΕΘ και στα συμπεράσματα που μας δίνει αυτός ο δείκτης. Όπως επεσήμανε, «παρατηρήσαμε ήδη ότι η πρώτη φορά που ανατράπηκε η αναλογία των ηλικιών 65+/64- από 2:1 σε 1:1 ήταν όταν εκτοπίστηκαν από τις ΜΕΘ κάποιοι γηραιότεροι καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους νεότερους. Στη συνέχεια, μετά το πέρας του 2ου κύματος η αναλογία επανήλθε, και ανατράπηκε πάλι λόγω των εμβολιασμών – όταν δόθηκε προτεραιότητα (αν και καθυστερημένα) στους ηλικιωμένους. Τώρα, παρατηρούμε ότι επανέρχεται σταδιακά η αναλογία ακολουθώντας την αναλογία των ηλικιών εμβολιασμένων. Δεν είναι γραμμική αυτή η σχέση καθώς στις ΜΕΘ υπάρχουν ελάχιστα παιδιά. Όπως προκύπτει από τον πίνακα των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ (ΕΟΔΥ) η ανατροπή οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς των ηλικιών 30-64. Όταν τα ποσοστά τους ισορροπήσουν με αυτά των 65+, θα επανέλθουμε στην αρχική αναλογία 2:1. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτό για την χρησιμότητα των εμβολιασμών (τουλάχιστον σε αυτές τις ηλικίες των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ).»